Da li imate preko 18 godina?

Dima Pantjušin: plakat nikada neće izumreti

Intervju oči izložbe plakata "Entuzijast leti u Beograd" koja se u Kulturnom centru Grad održava od 4. do 8. decembra.

Dima Pantjušin je dizajner iz Moskve. Rođen je u 1978. godine, a njegova dizajnerska karijera počinje 2001. godine kada počinje da radi u moskovskoj štampariji Goznak kao dizajner, gde pet godina kasnije postaje vodeći umetnik Generalne direkcije Goznak. Rad na svom prvom nezavisnom projektu Moto klub Clevermoto počinje 2007. Projekat je fokusiran na estetsku komponentu motociklizma. Dima se bavi celokupnim vizualnim delom i promocijom. Od 2008. godine počinje saradnju sa poznatim moskovskim klubom “Soljanka” (Umetničko društvo S11), gde organizuje različite događaje i radi uvek kao umetnik.

Od 2011. do 2013. sarađuje sa Institutom Strelka, za koji zajedno sa Natašom Ganelinom (tadašnjom umetničkom direktorkom Strelka Bara) radi dizajn scene i enterijera za različite koncerte i događaje. Sa društvom Clevermoto 2013. otvara mali moto-bar Entuziast. Kreirao je logo za ovaj bar i postavio glavni vizuelni stil lokala, koji je izrađen uglavnom u tri boje: žutoj, crvenoj i zelenoj – bojama semafora. Paralelno, on stvara “jezik” u kojem Entuziast počinje da komunicira sa posetiocima – putem postera. Posteri se prave gotovo u svakoj prilici i za svaki događaj koji se odvija u Entuziastu. Mnogi posteri su zasnovani na krajnje jednostavnom i prepoznatljivom stilu. Povodom trogodišnjice bara pripremio je knjigu “Entuziast 2013 -2016” koja sadrži 299 postera.

Tokom poslednjih par godina između ostalog radi za: Nina Donis (Moskva), Interview magazine, British Council, GUM (Moskva), Institut«Strelka» (Moskva), «Nova Golandija» (Sankt Peterbrug), muzički bend “Lenjingrad”, klub “Soljanka” (Moskva), “Dom Bita” (Sankt Peterbrug), Denis Simachev Shop & Bar (Moskva), Cococo (Sankt-Peterburg), Martini, Beluga, Absolut, Grolsch, Yota.

Kako si počeo da se baviš dizajnom i ilustracijom?

Kad sam imao 19, i kako se moje služenje vojske približavalo kraju, prvi put sam ozbiljno razmišljao čime želim da se bavim u životu. Oduvek sam obraćao pažnju na različite vizuelne stvari, absolutno iz bilo koje oblasti: od kutije za TV do kutije za frižider. Takođe, oduvek mi se sviđalo da crtam i osmišljavam nešto. Postalo je očigledno da zelim da se bavim umetnošću. Zapravo, tokom službe, napravio sam mnogo stvari i već sam dosta toga naučio. Po završetku službe vratio sam se u moskovsku štampariju Goznak, gde sam radio kao kurir i pre službe u vojsci. Istovremeno sam postao student u njihovoj umetničkoj radionici, gde su me primili nakon kratkog testa. Period studiranja i rada u Goznaku je bio jako važan i interesantan za mene, i to još više shvatam kako prolaze godine. Goznak je ogromna državna struktura, veliko preduzeće i to je bilo fundamentalno važno iskustvo. Ali, nažalost, nakon što sam tamo proveo 10 godina, morao sam da odem. Želeo sam da rastem dalje, na drugačiji način trošim energiju i vidim rezultat. Tamo mi to nije uspelo. Ovu energiju sam uložio u prvi sopstveni projekt “Clevermoto”, koj sam napravio i realizovao sa jednim prijateljem. Kad sam radio na tom projektu, odmah sam počeo da shvatam da mi je dizajn zanimljiviji, kada je to dodatak nekim drugim delatnostima. Clevermoto su skuteri, ali za to sam uradio puno različitaih stvari: etikete, šalove, značke, uniforme za našu ekipu za stoni tenis, pa čak smo i izgradili poseban mali paviljon za “piknik Afiša”, na kojem smo učestvovali 2009. godine, tako da mnogo smo uradili tokom pet godina koliko je oavj projekat bio aktivan. Takođe, isto je sada sa kafe-barom Entuziast. Kafe ima svoj svakodnevni život, organizujemo razne događaje, filmske projekcije, DJ setove, buvljake i sve to prati plakati koje radimo, Nikada nisam poželeo da otvorim dizajn studio.

Tvoji radovi očigledno referišu na bogatu tradiciju ruskog dizajna i umetnosti, zašto i kako je došlo do toga?

To je ono što je moj mozak uzimao iz života oko mene. Šalu na stranu. Odrastao sam u SSSR-u, imali smo mnogo propagande – razglednice, značke, kutije šibica, postere i razne druge stvari.

Plakati su najave za događaje iz zapadne pop kulture, a izgledaju ruski, što je prilično egzotično.

Možda je to nekako povezano sa tim što sam, kao sam već rekao, odrastao u SSSR-u. Osamdesetih su se pojavili video rekorderi, a sa njima su došli i zapadni filmovi, muzički programi i ostalo, a u mojoj glavi, glavi jednog sovjetskog klinca, sve ove informacije su počele da se mešaju, što je dovelo do ovog koktela za oči kakav imamo danas.

Plakat je bio značajan format u 20. veku, sad, u digitalnoj eri, on polako nestaje. Šta misliš o tome?

Moguće je da u našem svakodnevnom životu, prepunom informacija koje dobijamo sa raznih strana, plakat zaista nije toliko primetan kao i ranije, ali apsolutno nemam osećaj da izgubljen je kao žanr. Čini mi se da proizvodnja plakata sada mnogo veća nego ranije, bukvalno nekoliko puta veća, i mislim da nikada neće nestati. Plakat je kao farmerke u svetu odeće.

Ti si istovremeno i dizajner i klijent, jer radiš plakate za svoj cafe-bar. Kako je biti u toj poziciji?

Lično se to meni više sviđa i dugo sam išao ka tome. U ovoj kombinaciji, po mom mišljenju, postoji mnogo veća mogućnost da se uradite nešto nezavisno i govorite vizuelnim jezikom kojim želite. Ovo je prava kreativna sloboda. Ali da bi ste došli do ovoga i shvatili da to je vaše, potrebno je da probate različite stvari. Ne zaboravite da nekim dizajnerima ne treba ta sloboda da realizuju svoj kreativni potencijal. Nekima je potreban strogi šef/ klijent i samo u takvom okruženju mogu biti u stanju da urade čuda.

Kakva je dizajnerska i art scena u Rusiji?

Iskreno skoro da uopšte ne pratim šta se dešava na umetničkoj sceni u Rusiji. Naravno idem na različite izložbe i događaje, ali bez turističkog fanatizma. Nemam dovoljno vremena, pa, i čudno, nema nekog velikog interesa. Postoje neki ruski dizajneri koje poznajem i gotovo da smo u istom okruženju, vidim šta rade i volim šta neki od njih rade.

14 и 15-го ноября Энтузиаст на Ламбаде @lambadamarket

A post shared by Энтузиаст (@enthusiastmoscow) on

Nedavno si počeo da se baviš i muzikom. Kakvi su ti planovi na tom polju?

Uvek sam imao interes ka muzici. Sa sedam godina, kada sam prvi put bio u pionirskom kampu, jako samo voleo da kupanj u bubanj i tada sam poželeo da ga sviram tokom jutarnjeg dizanja zastave u kampu. Ali bio sam suviše mali za ovaj važan zadatak. Sa osam ili devet godina sa jednim od mojih drugara sam poželeo da stvorim grupu, ali to je bio samo klinački hir koji se i na tome završio. Prošlo je vreme i, konačno, zahvaljujući mom drugaru Saši Lipskomu, muzičaru koji je u meni primetio određene muzičke sposobnosti, i tako sam krenuo. Već tri decenije se pripremam za to, u kupatilu, jer, kao što je poznato mnogi ljudi započinju svoj muzički put u kupatilu. Postoji želja i raspoloženje da nastavim da se bavim muzikom. Videćemo kako će to izgledati.

A za koji bend bi voleo da uradiš caver, ili za koji album?

Definitinvo bih želeo da uradim caver za Ariel Pinka, ovo je moj omiljeni muzičar u poslednjih deset godina, za Brajana Ferija… Teško pitanje, pošto je to vrlo prostrano polje.

Što bismo treba da pratimo na Instagramu, a tiče se grafičkog dizajna?

https://www.instagram.com/ chicojefferson/

https://www.instagram.com/ letterformarchive/

https://www.instagram.com/ collectible/

https://www.instagram.com/ drawdownbooks/

https://www.instagram.com/ designfortoday/

https://www.instagram.com/ sirjoancornella/

https://www.instagram.com/ idea.ltd/

Top 5 mesta u Moskvi koje treba da poseti neko ko dolazi sa strane?

Park “Gorka” (ne mešati sa Gorki parkom), istorija negovog stvaranje je fenomenalna.

Zadruga “Crni” – momci se bave kafom. Oni su pravi entuzijasti u svom poslu i volim kako oni rade. Osim toga možete da ih pitate da vam naprave jaku kafu, posle čega možete bez spavanja otići do Brazila.

Puškinov muzej – dobar balans tradicije i modernog.

Zoološki muzej – vrlo zanjimljivo mesto, ne zbog toga da ima preparine životinje, već zbog toga što je mesto baš cool. Krase ga izuzetna arkitektura i neverovatan ambijent.

Maestrello (pizzeria). Ukusna pizza, i mesto koje je otvoreno blizu parka Gorka, isto kao i park, tokom ovog leta.

Kako ćes napraviti izbor onoga što ćeš predstaviti u Beogradu?

Za izložbu je bilo potrebno izabrati oko 35 plakata, sada imam oko 500. Moja žena Nataša mi je pomogla, ona ima oštro oko i uvek jasno razume ono što je potrebno. Zbog toga smo se u izboru plakata oslanjali na intuiciju, brzinu i beskompromisnost.

Izložba plakata “Entuzijast leti u Beograd” Dime Pantjušina biće održana od 4. do 8. decembra u Beogradu. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 4. decembra u 20 časova. U toku otvaranja biće održano i predstavljanje muzičkog projekta Dime Pantjušina sa Sašom Lipskim (iz DJ dvojca Simple Symmetry).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: