Da li imate preko 18 godina?

!!! (chk-chk-chk) u Beogradu: Ples naš nasušni

U utorak, 14. novembra, u Domu omladine Beograda premijerni nastup u Srbiji imaće kalifornijska plesna atrakcija.

1
0

Bend je oformljen 1995. godine u Sakramentu, međutim već neko vreme žive i rade u Njujorku. Za veoma interesantno ime ovog sastava najzaslužniji je film “Bogovi su pali na teme” i jezik kojim su Bušmani pričali, a koji je u Sjedinjenim Američkim Državama titlovan sa “!”, te je ovo inspirisalo članove benda da upravo ovako nazovu svoj muzički kolektiv.

Trenutno se nalaze na evropskoj turneji na kojoj promovišu sedmo studijsko izdanje “Shake The Shudder”, a frontmen grupe Nic Offer i pored velike zauzetosti izdvojio je vreme da za BA govori o novoj ploči, eksperimentisanju sa različitim žanrovima, kao i o svojim plesnim idolima.

Vaša karijera traje sada već više od 20 godina. Šta biste izdvojili kao najveći uspeh benda za prve  dve decenije postojanja?

Mislim da je činjenica da smo i dalje zajedno i da stvaramo pesme koje su dobre stvar na koju sam najviše ponosan kada je reč o našem bendu.

Da li postoji nešto što niste uradili za ovih dvadeset godina sa bendom, ali ste spremni da to ostvarite sada?

Da, da zaradim novac.

Većina muzičkih novinara etiketira vas kao “disco-punk” bend. Da li se slažete sa time?

Odavno sam odustao od rasprave sa novinarima kada je određivanje žanra u pitanju. Mislim da je “disko-pank” dobar opis onoga što mi radimo.

Na prethodnoj ploči “As If” želeli ste da se okušate u velikom broju različitih muzičkih stilova, pa nam recite koji najbolje leži vašoj ličnosti?

Iskreno, ne znam. Ono što zaista pokušavamo jeste da eksperimentišemo sa što više raznovrsnih žanrova, te mislim da smo najbolji kada radimo ono što nas najviše uzbuđuje u tom momentu.

U proteklom periodu vaš saradnik kada je produkcija u pitanju bio je Džim Eno (bubnjar benda Spoon prim. aut.). Kakva iskustva nosite iz te kolaboracije?

Džim nosi velike zasluge za većinu pesama na albumu “THR!!!ER”, kao i za jednu pesmu na ploči “As If”. Bilo je veoma zabavno sarađivati sa njim. Mišljenja sam da je odličan producent, ali ponekad imati odličnog producenta nije dovoljno. Mora postojati snažna veza između benda i producenta, a sa Džimom je to definitivno bio slučaj. Nadam se da ćemo u budućnosti ponovo sarađivati.

Bio sam prisutan na vašem nastupu na prošlogodišnjem Sziget festivalu i mogu posvedočiti da je nemali broj posetilaca ispred A38 bine plesalo sve vreme! Kao i vi, uostalom! Da li imate određene uzore kada je reč o energičnom i beskompromisnom scenskom nastupu?

Da, svakako. Među njima su Prince, Iggy Pop, Ian Svennonius, Madonna, Jon Spencer, D’Angelo, Karen O, Fugazi…

Za koji plesni pokret biste rekli da vam je omiljeni i zašto?

Nisam siguran da imam omiljeni, ali sam uvek srećan kada izvedem nešto što nikad pre nisam uradio. Konstantno se trudim da napredujem i da pronađem nove plesne pokrete na bini. Uglavnom izvodim nove pokrete dok plešem uz muziku nekih drugih izvođača.

Pročitao sam da vam je, kada je reč o vašim koncertima, Španija omiljena destinacija. Šta čini ovu zemlju toliko posebnom?

Najviše mi se sviđa kako se njihov stav podudara sa našim. Oni vole da đuskaju i partijaju do kasno. Dopada mi se njihova otvorenost i što deluju tako slobodno.

Hajde sada da pričamo o novom albumu. Više nego pre, primetni su snažniji disko uticaji na “Shake The Shudder”. Da li postoji neki specijalan razlog za to?

Mislim da svaka naša ploča postaje sve više i više plesnija. To je oduvek bio naš cilj, samo smo sada postali bolji u ostvarivanju istog. Nije nam bila namera da zvučimo pankerski na ranijim albumima, već nismo uspevali da zvučimo drugačije. Svako naredno izdanje nas je učilo kako da napravimo bolju ploču.

Novi album obogatili su brojni gostujući vokali raznih pevačica kao što su Lea Lea, MeahPace, Nicole Fayu, Cameron Mesirow i Molly Schnick. Na koji način birate sa kim ćete sarađivati na određenim pesmama? Da li ste zadovoljni onime što su vam pružile na ovoj ploči?

Čim napišemo pesmu, imamo određene ideje čiji glas bi se najbolje uklopio uz tu numeru, te obično isprobamo nekoliko pevačica i na kraju, samo izaberemo onu koja nam se najviše sviđa. S druge strane, često se dešava da ko god da svrati u našu kuću, dobije pesmu. Svakako da sam zadovoljan njihovim doprinosima i mislim da je svaka dala nešto posebno i učinila da ploča zvuči mnogo bolje.

Da li grešim ako kažem da “Dancing Is The Best Revenge” nije samo naziv pesme? Više mi se čini da je to stav ili životni stil, kada ste vi u pitanju?

Totalno ste u pravu!

Vaši videospotovi su često čudnovati i intrigantni, ali uvek zabavni i uzbudljivi. Koliku važnost pridajete tom vizuelnom momentu?

Nekada manje, nekada više. Ne mislim da su spotovi preterano važni, ali sam srećan kada uradimo nešto čime budemo zadovoljni. Međutim, nekada znaju da budu veoma zahtevni i teški. Mi nismo vizuelni umetnici, mi smo muzičari. Volimo da stvaramo muziku, ne filmove. Još bih želeo da dodam da sam prezadvoljan spotovima koje smo napravili posebno za dva prethodna albuma.

Možete li našim čitaocima preporučiti neke ploče, knjige i filmove koji su vas oduševili u poslednje vreme?

Perfume Genius, Parquet Courts, Car Seat Headrest, Yaeji, Migos i Drake su objavili neke od mojih omiljenih albuma ove godine. Što se knjiga tiče, preporučio bih Alison Espach i njen roman “The Adults”, zatim “Against Everything” Marka Griefa, kao i “The Autobiography of Gucci Mane”.

Beogradski koncert označiće kraj vaše evropske turneje, a nakon toga odlazite u Australiju i Novi Zeland. Šta možemo očekivati od vašeg premijernog nastupa u srpskoj prestonici?

U ovom momentu, !!! je jedan od najboljih koncertnih atrakcija na svetu. Ponesite vaše cipele za ples i budite spremni da se oznojite!!!

Ovaj koncert ne bi trebalo propustiti, a ulaznice se mogu nabaviti po pretprodajnoj ceni od 2200 dinara. Na ulazu, za kartu će biti potrebno izdvojiti 2500 dinara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: