Da li imate preko 18 godina?

Završena RENTAKULTURA

Da li ste bili na kulturnog ekstravaganci?

Autor:
0
0

RENTAKULTURA, jednodnevna kontrakulturna ekstravaganca, koja je imala za cilj problematizovanje stanja na našoj kulturnoj sceni, svoje prvo izdanje imala je u subotu, 15. novembra, u organizaciji Udruženja građana Stvaraoci. 

U posebno, za ovu priliku, dizajniranom prostoru bivšeg Eurosalona, u ulici Kralja Milana 1, u trajanju od 17:00 do ponoći, pred mnogobrojnom publikom, smenjivala su se najveća imena domaće kulturne scene.

Događaj je otvoren tribinom na temu “Treba li se prodati i kako?”, koju je vodila rediteljka Maja Uzelac. Brojni sagovornici izneli su svoje stavove na temu iskustava iz struke, pokušali da osvetle fenomen dobijanja finansijske potpore za umetnost u Srbiji danas, odgovarali na pitanje da li se tokom “prodaje” mora izgubiti suština u epohi korpokratije, šta sve politika ima s tim, ko su pobednici, a ko gubitnici u ovom procesu… Tribina je trajala više o dva sata, uz žustru rasporavu sagovornika i burne reakcije iz publike.

Od 20-23h usledio je performans nazvan “Kulturni bordel”. Performeri su bili kulturni radnici iz različitih profesija, koji su sedeli u zasebnim separeima na prvom spratu Euroslaona, a posetioci su  imali jedinstvenu priliku da za tarifu od 500 dinara “kupe” njihove usluge i provedu nasamo sa njima 5 minuta. Usluge su bile od saveta, do izvođenja monologa, svirke, plesa, recitovanja, pevanja. Posetiocima su se, kao u pravom bordelu, na ulazu obraćali Madam – Dragana Dobrić i Makro – Zla-Zla Vani Kopakabani.

Među gostima ovog doađaja mogao se primetiti veliki broj kulturnih radnika – glumaca, producenata, reditelja, menadžera, dizajnera, muzičara, glumaca. Prva Rentakultura je izuzetno uspešno završena, a prostorom Eurosalona prošlo je preko 500 ljudi.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: