Da li imate preko 18 godina?

Završen 37. Black n Easy Fashion Week

Dizajnerke predstavile svoje kolekcije

Autor:

U okviru sedme večeri 37. Black n Easy Fashion Week-a održano je više atraktivnih revija autorske mode u prostoru hotela Crowne Plaza Beograd. Ove godine, najveći broj revija na Fashion Week-u zauzimale su modne kuće i istaknute prodavnice, pa vam posebno ističemo poslednji dan kada je publika imala priliku da vidi nešto od nezavisne produkcije.

Jovana Marković

Saradnja Jovane Marković i Belgrade Fashion Week-a traje od 2000. godine kada je dizajnerka započela svoju karijeru. Kolekciju za jesen/zimu 2015/2016. čine čisti i ženstveni modeli, inspirisani geometrijskim linijama. To je luksuzna kolekcija sa primesama urbane ulične sportske linije koja joj daje interesantnu crtu. Paleta boja suptilno daje zrelost kolekciji. Čine je najfiniji prirodni materijali iz Gane, Dubaia, Kipra i Beograda, uključujući mekanu kožu, najkvalitetniji pamuk iz Japana, vunu i svilu.

jovana2 jovana1

Aleksandra Lalić

Aleksandra Lalić je diplomirana istoričarka umetnosti, specijalizovana u teoriji mode. Kolekcija za prolećnu sezonu 2016. godine zamišljena je kao priča o ženi mediteranskog dela Balkana u drugoj polovini XX veka. O mršavom i snažnom telu, u koje je vrelim kamenom upisan zakon vrleti, a čije kičme govore o životu kao neprestanoj borbi. Kolekcija se sastoji od crnih cicanih bluza i kecelja pervertiranih raznobojnim cirkonima, nasilno ustručenih muških sakoa od teksasa, lana i kepera, preko organdinskih haljina i lakirane svile. Crna, osnovna boja žene mediteranskog krša, presecana je različitim indigo i plavim nijansama.

lalic2 lalic1

Tamara Jarić

Kolekcija Tamare Jarić za proleće/leto 2015. zamišljena je kao manifestacija romantičnog i ženstvenog futurizma čije minimalističke forme ublažavaju meka geometrija i akcenti boja. Ideja je zadržati čist izgled, obogaćen interesantnim detaljima – od sportskih elemenata do onih koketnih kao što su plisirani muslin u boji, rese ili paspuli na jaknama. Krojevi su geometrijskih linija sa suptilnim plasmanom boja. U fokusu kolekcije FUTURE ROMANTIC su jakne i to kroz sportske ili elegantne forme, skulpuralnog sakoa, trenča i prolećnog kaputa. Među bojama dominiraju siva, bela i crna u kombinaciji sa metalik detaljima i akcentima svetlo zelene, rojalno plave i električno narandžaste.

future2 future1

Sonja Jocić

Kolekcija “Paralelna dimenzija” Sonje Jocić za jesen/zimu 2015/2016. ima za cilj da istraži uticaj minimalističke jednostavnosti u odnosu na odevne predmete koji su nastali kao proizvod metoda izduživanja, umnožavanja i dekonstrukcije. Ona dovodi u pitanje mogućnost drapiranja slojeva i raznolikost položaja geometrijskih oblika prilagođenih ljudskom telu. Kada su uključeni gravitacija i pokret, ravne i naizgled krute površine postaju krive, lepršave i obrnuto. Ovaj projekat eksperimentiše po pitanjima dekonstrukcije, teksture, kolažiranih oblika, proširenih i izrađenih od slojevitih geometrijskih komada. Korišćene su tkanine i pletenine od pamuka, vune, viskoze, svile, poliestera, u kombinaciji sa gumom, PVC-om i netradicionalnim materijalima. Boje “line-up-a” su nijanse crne, bele i crvene.

jocic1 jocic2

ZISTAKIS

Osnovan 2013. godine atelje ZISTAKIS nudi dizajniranu odeću i nakit za žene. Bazirane u Moskvi i Beogradu sestre dizajnerke dobijaju inspiraciju iz sličnosti i razlika svakodnevnog života ovih metropola i estetike koja ih okružuje. Inspirisana životom moderne zaposlene žene kolekcija “Simply Lilly” spring/summer 2015 predstavlja sve ono što je čini pravom heroinom današnjeg vremena. Prave linije i svedenost, jer ona je jaka. Svetla i pastelna paleta boja, jer ona je romantična. Forme koje slave lepotu ženskog tela, jer ona je ženstvena. Kolekciju čine odevni komadi koji se mogu stilizovati za dnevne, poslovne i večernje prilike, počev od sakoa, pantalona, suknji do koktel i večernjih haljina. Kvalitetni lagani materijali, pogodni za održavanje, čine ovu kolekciju prikladnom i za svakodnevnu upotrebu.

zis5 zis2

Aida Novosel Savić

Kolekcija Aide Novosel Savić pod nazivom “Ključ vremena” bi se mogla shvatiti kao Stilski vremeplov koji nas vodi, na kratko, u Barokni period upečatljiv vladavinom boja. Ovoga puta dominirijau crna, oker, tamno bež, ljubičasta i crvena – paleta koja nije skretala pažnju već je bila znak, a i sada je, obeležje odmerenog i uticajnog isticanja u modnom svetu. Večernje haljine rađene su od svile, ukrašavane čipkom i vezom sa podsuknjama ukrašenim perlama. Napravljen je miks modela od komercijalnog, svakodnevnog do ekstravagantnog i svečanog stajlinga. Uz svu skromnost koju modna stilizacija pruža, pokušala sam zadržati notu glamura koja pokriva i ujedno otkriva i veličanstvenu notu ženstvenosti.

aida2 aida1

Danica Aleksić

Danica Aleksić diplomirala je na francuskoj visokoj školi za modni dizajn “Mod’Art”. Kolekciju za proleće-leto 2015. naslovila je nazivom LEVANTE. U kolekciji je zastupljen plisir koji modelima daje romantičan izgled. Lepršava svila u plavoj, žutoj, sivoj, beloj i crnoj boji čini modele ženstvenijim. Elegantne modele dopunila je sa kožnim jaknama dajući im moderan izgled i prilagođavajući ih za sve prilike. Kolekcija je namenjena modernim ženama.

danica2 danica1