Da li imate preko 18 godina?

Velika izložba u Hotelu Beograd otvara ovogodišnji Art Weekend Belgrade!

U sobama zdanja koje je nedavno vraćeno starim vlasnicima umetnici će predstaviti svoje jedinstvene priče.

Autor:

U sredu, 20. oktobra, u 16h u okviru Art Weekend Belgrade 2021, biće otvorena velika izložba “Hotel Beograd” kao centralni događaj koji će obeležiti ovogodišnje izdanje manifestacije. Više od 50 umetnika, umetnica i umetničkih grupa predstaviće se u sobama hotela tokom devet dana koliko će izložba trajati.

Art Weekend Belgrade (AWB) tim je prepoznao ovu zgradu kao idealnu lokaciju koja bi predstavila lokalnu umetničku scenu. Petospratna zgrada hotela izgrađena je 1937. godine na uglu ulica Balkanske i Nemanjine. Odmah posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana, a nedavno i vraćena starim vlasnicima.

Izložbu će kurirati An Paenhuysen, kustoskinja koja živi i radi u Berlinu. “AWB me je inspirisao da Hotel Beograd pretvorim u platformu koja će predstaviti dinamičnu umetničku scenu Beograda, a sama istorija ove zgrade pružila mi je odličnu podlogu za to. U okviru ovog jedinstvenog spomenika koji čuva toliko sećanja ovog grada, naši umetnici će u 68 soba predstaviti i svoje jedinstvene priče”, kaže An Paenhuysen.

“Sa željom da promovišemo i ujedinimo umetničku scenu Beograda, pokrenuli smo Art Weekend Belgrade pretprošle godine”, kaže inicijatorka AWB manifestacije Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC Grad. “Tada smo u  razgovoru sa kustosima gostima iz raznih zemalja shvatili da je njima, pored umetničkih prostora , galerija i muzeja koje Art Weekend predlaže, vrlo zanimljivo da se upoznaju sa radom što većeg broja umetnika.”

“Kontaktirali smo vlasnike kojima je restitucijom vraćen prostor. Naišli smo na neverovatno interesovanje i podršku sa njihove strane”, dodaje Ljudmila Stratimirović. “Često, kada smo toliko oduševljeni nekim prostorom, ljudima, atmosferom, otvorenošću, kažemo  ‘kao da nismo ovde’ i baš takva je saradnja sa Natašom i Vladimirom Markovićem, vlasnicima hotela, a takva je i atmosfera u Hotelu Beograd. Kao da smo tamo gde želimo da budemo, okruženi kreativnošću, talentom, lepotom. Hotel Beograd je Beograd koji volimo”.

Na izložbi će se predstaviti Adrienn Ujhazi, Aleksa Bartol, Aleksandar Lazar, Aleksandar Jevtić, Aleksandar Petković Azza, Aleksandar Rakezić, Aleksandra Stratimirović, Athanassios Danilof, Bogdan Đukanović, Branislav Nikolić, Valentina Savić, Vanja Mijatović,  Veljko Vučković, Veljko Zejak, Vokalno Kustoski sindrom, Galya Krumova,  Daliborka Đurić,  Daniel Chluba, Dea Džanković, Dobošari dobrih vesti, Dragan Srdić, Emilija Radojičić, Emilija Terzić, Žarko Aleksić, Zagorka Stojanović, Zatvorska kolekcija, Ivan Moudov, Jelena Fuzinato, Jovana Blagojević, Jovana Grujić, Jovana Jovanović, Jovana Krneta, Jovana Popic, Konstantino Dregos, Lena Melentijević, Lidija Delić, Marija Iva Gocić, Marija Knežević, Marija Šević, Martina Yordanova, Milan Antić, Milica Dukic, Miloš Janjić, Muzej Macura, Nebojša Yamasaki Vukelić, Nemanja Nikolić Prika, Nemanja Milenković, Nikola Garović, Nikola Knežević, Nikola Radosavljević,  Paola Jalili, Pavle Ćurčić, Petar Aleksić, Predrag Caranović, Rade Tepavčević,  Ráðhildur Ingadóttir, Remont, Sanja Vasić, Sara Pantović, Saša Marković Mikrob, св. Псета (Sveta Pseta), Tadija Janičić,  Tamara Tomić Vajagić, Teodora Nikolić, Filip Stefanović,  Haveit,  Cose Cosmiche, Šok Zadruga, Škart, Yao Wang.

Art Weekend Belgrade, devetodnevna je manifestacija koju je KC Grad pokrenuo u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene, upoznavanja šire javnosti sa radom lokalnih umetnika i omogućavanja susreta i saradnje sa inostranim kustosima.

Program AWB se sastoji i od pratećeg programa na raznim lokacijama u gradu, odnosno posebno pripremljenih izložbi u galerijama i umetničkim prostorima, a ove godine deo Art Weekend Belgrade biće Gradska Galerija Kulturnog centra Grad, Muzej savremene umetnosti, Galerija-Legat Čolaković, U10, Galerija Singidunum, Mala galerija ULUPUDS, 03ONE Galerija, Galerija 1250, Galerija Blatobran, Galerija Rima, Institut Servantes, Galerija Zvono, Galerija B2, Remont, Kulturni centar Beograda, Umetnička galerija Stara kapetanija, Eugster, Kulturforum
ODKR, Hestia, Transformart Galerija, Kvaka 22, Galerija Novembar, Nova galerija vizuelnih umetnosti…

Izložbe se mogu posetiti od 20. do 24.10. a sve informacije o izložbama mogu se naći na sajtu https://awb.rs/venues/.

U okviru menifestacije na otvaranju će premijerno biti izveden performans “4 The Experience” koji se održava u Hotelu Beograd sa početkom od 15:30 i završetkom u 17:00.

“4 The Experience” se odvija se na oko 50 kvadratnih metara podeljenih u četiri sobe, na četvrtom spratu hotela. Iako se izvodi na malom prostoru performans uspeva da uvuče gledaoca u vrstu lavirinta, kako prostornog tako i vremenskog. Svaka osoba iz publike dobija poseban tretman i na drugačiji način ispričanu priču.  Inspirisan Sartrovim delom “Biće i ništavilo”” ovaj performans interpretira Sartrovo shvatanje svesti. Ovde se na svest gleda kao na “prozor” koji nam pruža pogled u svet, ali i kao na “rupu u zidu” (što prozor jeste), kao nedostatak, praznina na nekoj celini. Dobija se to da posedovanje svesti implicira osećanje nekompletosti i nepotpunosti. Performans demonstrira besmislenost pokušavanja da se praznina koju svesno biće oseća popuni.

“4 The Experience” je sinteza više umetničkih formi – u sebi sadrži performans, instalaciju, ples, fotografiju, film. Ovo je četvrti po redu performans ovakvog tipa koji ista trupa (sačinjena od ljudi iz različitih sfera) organizuje u Beogradu. Performans će se igrati i 23. 24. 29. oktobra od 14 do 17 časova.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: