Da li imate preko 18 godina?

Urbanistički zavod

Brutalizam i socijalizam

0
1

U ovom izdanju rubrike Arhitekturapredstavljamo zgradu Urbanističkog zavoda Beograda, na uglu 29. novembra i Palmotićeve.

6

Ova građevina datira iz 1970. i delo je srpskog arhitetkte Branislava Jovina. Pripada pravcu brutalizam, koji ne nosi nikakvu vezu sa pojmom brutalno, već joj je koren francuska reč brute – beton jer se služi neobrađenim betonom. Ovaj pravac vezuje se za kasni modernizam i njegovu kritiku, konrektno tendeciju da stil nadvladava ideologiju koju komunicira.

Branislav Jovin, koji je i sam sedamdesetih godina radio kao urbanista u Zavodu, poznat je po svom iscrpnom angažmanu u timu koji se zalagao za “urbanistički preokret” koji podrazumeva metro nasuprot spetljane mreže automobilskih i tramvajskih puteva. Tokom svoje karijere, kao urbanista i arhitekta, radio je na uređenjima velikog broja pešačkih zona i slobodnih površina (obala Save, ispred Sava Centra, muzeja “25. maj”, hotela Jugoslavija, potez Zmaj Jovina, Rajićeva, Obilićev venac), sa S. Maksimovićem projektovao je zgradu opštine Novi Beograd i bio angažovan na velikim infrastrukturnim projektima poput auto-puta kroz Beograd.

U razgovoru sa arhitekticom Dubravkom Sekulić o zgradi Zavoda, skrenula nam je pažnju na zanimljiv detalj “kako betonske grede koje su potrebne strukturno da bi zgrada stajala, služe kao zasenčenja da prozori budu u senci”.

Lajkuj:

Komentari:

  1. стошић says:

    U razgovoru sa arhitekticom Dubravkom Sekulić o zgradi Zavoda, skrenula nam je pažnju na zanimljiv detalj “kako betonske grede koje su potrebne strukturno da bi zgrada stajala, služe kao zasenčenja da prozori budu u senci”
    ово није никакав занимљив детаљ. јовин је знао за корбизјеове брисолеје и то је овде применио на модификован начин.

Ostavite komentar:

Slični članci: