Da li imate preko 18 godina?

U novosadski Distrikt mira dolaze vodeći crossover bendovi iz zemlje i regiona – Obojeni Program, TBF, Helem Nejse i Zoster

Autor:

Kreativni distrikt u Novom Sadu, nekadašnja industrijska četvrt, tokom pet dana, od 23. do 27. juna postaće Distrikt mira. Ovaj festivalski program Evropske prestonice kulture posvećen je međunacionalnom pomirenju i dijalogu kroz program tribina, razgovora, filmskih projekcija, konferencija, ali i muzičkog programa.

Angažovana kultura i umetnost jedni su od generatora društvenih promena, a da se muzikom može podizati svest ljudi o problemima zajednice kroz istoriju je više puta potvrđeno. Iz tog razloga programski luk Tvrđava mira je istanovljen. Bendovi kao što su Obojeni Program, TBF, Helem Nejse i Zoster to i čine, i novosadska publika imaće priliku da ih sluša tokom pet festivalskih dana.

Prvog dana festivala 23. juna, u Kreativnom distriktu u 22 časa nastupiće The Beat Fleet ili skraćeno TBF. Ovaj sastav nastao je 1990. godine u Splitu. Njihova lirika ima izražene socijalne note, sa kritičkim osvrtom na političku korumpiranost, i uopšte iskvarene društvene vrednosti, kao što je dominacija degenerisanih materijalnih interesa uz netoleranciju prema svemu što je različito, zatiranje urbane mediteranske kulture. Sastav se od svog nastanka nametnuo jedinstvenom kombinacijom repa i hip hopa sa rok, fank, soul i rege zvucima. Do sada su realizovali sedam studijskih albuma.

Idućeg dana, u petak 24. jun, koncert će održati sarajevski bend Helem Nejse. Tematika njihovih tekstova se prožima od ljubavne, socijalno angažovane, do one koja je inspirisana stvarnim likovima i događajima u društva i njihove neposredne okoline. Smeh, ples i hitovi koji su nastali u poslednjih nekoliko godina mukotrpnog bacanja rima na bombastične muzičke podloge je ono što će publiku čekati na njihovom novosadskom koncertu. Interakcija sa publikom je ono što ih ne čini drugačijim od ostalih lajv bendova, ali jedno je sigurno – na tom polju su neprikosnoveni. Kombinacija muzičkih žanrova u kojoj dominiraju rep, rege, rok i etno čini ovu skupinu zaista interesantnim i mlađoj i starijoj publici. Vrač Momir je u jednom intervjuu za beogradsku „Politiku” nedavno Helem nejse opisao kao „sveži pogled na svet”.

U subotu 25. juna, nastupiće mostarski sastav Zoster. Za svojih 22 godine postojanja snimili su četiri studijska albuma i imali nastupe širom regiona, ali i Evrope i sveta. Zoster smatra da je rege muzika prikladna za ova trusna područja u kojima je doza agresivnosti, čak i u muzici, previše. Grupa prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, ljubavi, te ponekad i edukacije.

Poslednjeg dana Distrikta mira, u ponedeljak 27. juna u 22 časa na bini će se naći jedna od pionira alternativne domaće scene – Obojeni Program. Ovaj novosadski alt rok bend postoji već 42 godine i za to vreme stekao je kultni status. Osam studijskih albuma, dve kompilacije, jedan live album i dva singl, čine njihov opus izrazito bogatim. Tu nije u pitanju samo kvantitet, već i evolucijski kvalitet. Tokom godina, sazrevali su i menjali svoj zvuk, od tvrđeg, do elektro primesa. Oni su neko koga zaista morate da čujete uživo, jer mnogi tvrde da su jednako dobri koliko i studijski.

Pored muzičkog programa, u toku Distrikta mira biće realizovane brojne tribine i razgovori, sa učesnicima koji se na akademskom i aktivističkom nivou bave socijalno-političkim temama. Upravo ovim dijalozima zajedno će se kritički promišljati o uzrocima i posledicama ratnih sukoba i kretati se u potragu za kulturom mira kroz teoriju i društveno angažovanu umetnost. Takvo promišljanje uputiće na suočavanje sa prošlošću, nov odnos prema kulturi sećanja, odavanje počasti žrtvama ratova u svetu, Evropi i na Zapadnom Balkanu. Jedni od govornika su i priznati evropski filozof i politički aktivista Srećko Horvat iz Hrvatske i američki politički ekonomista David Adler.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: