Da li imate preko 18 godina?

Top lista: jedan od mogućih spiskova za kupovinu u mesecu knjige

Autor:

Posle dve godine pauze, najposećenija sajamska manifestacija ponovo je tu. Pod simboličnim sloganom “Povratak napisanih” do 30. oktobra pod kupolama sajma okupljaće se izdavači, pisci i oni koji vole knjige i žele da iskoriste sajamske popuste.

Sajam je uvek povod da se govori o prazniku knjige, posebno jer ga zbog pandemije nije bilo dve godine pa su se izdavači i knjižari (oni koji na sajmu učestvuju) organizovali mini sajmove i davali popuste kako bi privukli čitaoce. Tako smo u prethodne dve godine makar bili lišeni rasparava o tome ko bojkotuje sajam i zbog čega, da li je nekome uopšte mesto na sajmu, koriste li škole popularni školski dan da bi decu vodili po tržnim centrima i kako smo došli do toga da su blogeri i influenseri traženiji od nekih pisaca.

Pored sajma, popusti su dostupni i u knjižarama i online prodavnicama izdavača. Na Malom sajmu koji tradicionalno organizuje knjižara Beopolis biće i izdanja onih koji veliki sajam već tradicionalno bojkotuju.

Nasumično smo za vas odabrali naslove o kojima vredi razmisliti. Neka od ovih izdanja izdavali su tempirali za sajam, a neka su se pojavila ove godine i na njih vredi obratiti pažnju.

Ukoliko još niste sastavili vašu sajamsku listu želja možda vam ova lista pomogne u tome. A biće i još preporuka onih koji ipak ne biraju nasumično.

Laguna je najveći izdavač na ovim prostorima i njihovi sajamski dani su počeli još 14. oktobra i lista njihovih izdanja je poduža. Sa nje izdvajamo Portreti junaka i junakinja Dostojevskog vladike SPC Maksima (episkop Los Anđelesa i Zapadne Amerike), inspirativnu, pronicljivo napisanui bogato ilustrovanu knjigu koja izlazi na svetlost dana u momentu kada se na prostoru šire otadžbine velikog pisca Fjodora Dostojevskog odvija najveća drama od Drugog svetskog rata, koja seje smrt, uništenje i bedu.

Roman Đavolski dobar bluz Ivana Nešića predstavlja omaž tvorcu delta bluza Robertu Džonsonu. Ima 29 poglavlja jer je upravo toliko pesama snimio tokom svog kratkog života ovaj izvanredni muzičar, a priča o Diksonu zasnovana je upravo na legendi o Džonsonovom susretu na raskršću…

Od autora bestselera Čovek po imenu Uve Fredrika Bakmana stiže nova knjiga Pobednici, snažna i emotivna priča koja daje nadu za bolju budućnost. Priča o važnim pitanjima: šta je porodica, šta je hokejaški tim, šta je zajednica i šta smo spremni da žrtvujemo da bismo ih zaštitili?

Abigel, roman Magde Sabo, jedno je od izdanja koje je Kontrast izdavaštvo pripremilo za Sajam. Ovaj roman nadrasta omladinski i avanturistički žanr i najvoljenija je knjiga Magde Sabo u njenoj rodnoj Mađarskoj i predstavlja veliku priču o mladalačkoj nevinosti zarobljenoj smrtonosnom pretnjom, ali i iluzijama i reaInosti, odanosti i izdaji, konačno – hrabrosti.

Vajnsburg u Ohaju, Šervud Anderson, zbirka je od 22 kratke priče o tajnim životima stanovnika malog fiktivnog grada Vajnsburga i u ovim pričama Anderson raskida sa tradicionalnom američkom kratkom pričom. Iz portfolija Kontrasta izdvajamo i Naličje i lice, prvo delo koje je Alber Kami objavio pod svojim imenom u Alžiru 1937.

Tanesi predstavlja poslastice za ljubitelje naučne fantastike. 21: antologija američke naučnofantastične priče, koju je priredila Dina Hrecak, predstavlja iz­bor pri­ča od 21 pi­sca ko­ji su obe­le­ži­li ra­đa­nje i raz­voj ovog žan­ra (F. L. Volas, Filip Hoze Farmer, Teodor Sterdžon, Teodor Kogsvel, Frederik Pol, Isak Asimov, Rej Bredberi, Ketrin En Meklin, Hari Harison, En Mekefri, Pol Anderson, Robert Šekli, Filip K. Dik, Kris Nevil, Harlan Elison, Karen Anderson, Robert Silverberg, Rodžer Zelazni, Norman Spinard, Džordž R. R. Martin, Medlin E. Robins). Preporuka je i 18 Antologija japanske savremene naučnofantastične priče, koju su priredili Dina Hrecak i Susumu Katagava, izbor od 18 priča 16 vodećih japanskih pisaca naučne fantastike, mešu kojima su nekih od najprominentnijih i najpopularnijih pisaca Japana, od Masamija Fukušime čiji je doprinos naučnoj fantastici ove zemlje nemerljiv, do mladog Isuija Ogave, čija ćemo dela tek čitati.

Booka već po tradiciji ne učestvuje na sajmu, ali je vrlo aktivna u mesecu knjige. Sećanju na sećanje je debitantski roman Marije Stepanove, jedne od najuticajnijih savremenih ruskih pesnikinja. U njemu autorka kombinuje eseje, fikciju, dnevničke zapise i istorijske dokumente, stvarajući nesvakidašnju knjigu o porodici ruskih Jevreja u Sovjetskom Savezu.

Matriksa Loren Grof je zasnovana na liku prve francuske pesnikinje Marije od Francuske, koja je proterana s dvora i poslata da bude nastojnica u siromašnoj opatiji. Ono malo što se zna o njenom životu Grof vešto rekonstruiše u smelu viziju ženske ljubavi, skrivene seksualnosti i žestoke odanosti.

U tekstu objavljenom ovog meseca već smo preporučili Dvore od oraha Miljenka Jergovića, hroniku jednog veka ispričanu kroz epsku sagu o dve dubrovačke porodice. Svratite do Booke, iskoristite popuste i uživajte.

Književna radionica Rašić predstavlja izdanje koje, kako kažu, donosi barem nekoliko kapi esencije dobrog duha one stare, prave Devedeset dvojke. To je knjiga Radio-dani Daniela Kovača u kojoj se nalaze nekim divnim čudom sačuvani tekstovi (a u elektronskom izdanju i zvučni zapisi) priloga kojima se oglašavao u Lepom ritmu srca, inovativnoj, radiofonski sasvim nesputanoj i neodoljivo šašavoj emisiji kolažnog i eksperimentalnog tipa.

Milan Glavaški (osnivač, autor pesama, gitarista i pevač sastava Eva Braun, Popcycle i Rebel Star) je kantautor koji briše granicu između pevanih pesama i poezije, a to konačno postaje sasvim očigledno objavljivanjem njegove knjige Dan na Tisi. Ovaj izdavač na štandu Makarta na Sajmu, ali i na Malom sajmu u Domu omladine, predstavlja i zbirku poezije Kako nastaje crna predivnu i potresna zbirku Marije Kostić, koja nam dočarava unutrašnja previran i ispitivanje uloge u svetu pojedinca.

Sabrano ćutanje doktora Murkea Hajnriha Bela je delo u kojem istaknuti nemački pisac svoje čitaoce kroz priče o fikcionalnim likovima poziva da se uključe u proces mišljenja i razmišljanja o opštim pojmovima i pojavama, o onome što ih muči. Ovo je novo izdanje Partizanske knjige. Saša Savanović je za ovog izdavača objavila novi roman Novo Sada, a obratite pažnju i na Cirkus Maksimus, antologiju priča o cirkusu koju su priredili Srđan Srdić i Vladimir Arsenić.

Geopoetika čitaocima predstavlja zbirku priča Budući klasici/ Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka koje su izabrali i preveli Ljiljana Popović-Anđić i Branko Anđić. Tu su priče 26 autora za koje priređivači ove knjige tvrde da će postati budući klasici 21. veka

Ovaj izdavač je objavio četiri rana romana čuvenog rumunskog istoričara religije, književnika i filozofa Mirče Elijadea. To su Maitreji/Bengalska noć, Dnevnik/Roman kratkovidog adolescenta, Gaudeamus i Mladost bez mladosti.

Areté na Sajmu predstavlja izvanredni roman Snovi za Frojda Šile Koler koji se usredsređuje na jedan od Frojdovih ključnih slučajeva o izuzetno inteligentnoj, osetljivoj devojci koja je doprinela tektonskoj promeni u nauci psihodinamike i psihijatrije uopšte. Čitaocima skrećemo pažnju i na najeksperimentalnije delo Virdžinije Vulf, eksperimentalni roman Talasi koji prati živote šest prijatelja od detinjstva do starosti, praveći paralele sa obalom koju zapljuskuju talasi i promenljivim položajem Sunca, plime i oseke. U knjizi Kukavica, Tim Kler istražuje sve moguće metode borbe sa anksioznošću, od psihoterapije do hipnoze, od trčanja do psihoaktivnih supstanci, i otkriva šta mu pomaže a šta ne.

Pisma iz Provanse Vinsenta Van Goga, koja je objavio Hoplit, predstavlja gotovo kompletnu prepisku iz najkreativnijeg perioda Van Gogovog života, a njegova pisma su najbolje svedočanstvo ogromnih teškoća kroz koje je morao da prođe da bi se sasvim posvetio svojoj najvećoj strasti – slikanju. Osim za ljubitelje dela velikog slikara, tu je i knjiga za ljubitelje džeza Dama peva bluz, beskrajno iskrena, surovo potresna i neodoljivo životna ispovest Bili Holidej, prve dame džeza, a za ljubitelje Krfa to je delo Ptice, zveri i rođaci Džeralda Darela, u kojoj se autor priseća idiličnih godina koje je kao dete proveo na ovom grčkom ostrvu.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Rumunija, a Darma Books predstavlja roman Izgubljeno jutro autorke Gabrijele Adameštjanu, jedan od najznačajnijih u savremenoj rumunskoj književnosti. Ona će biti i gošća ovogodišnjeg Sajma, potpisivati knjige i biti jedna od učesnica razgovor o savremenoj rumunskoj prozi u kojem učestvuju rumunski gosti i domaći izdavači.

Кolekcija stripova Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović – sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u Кreativni centar. Autorka se duhovito i pronicljivo igra tekstom i crtežom, dok se u verno predstavljenom odnosu između terapeutkinje i klijentkinje čitaoci lako prepoznaju. Ana Petrović hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govori o važnoj temi – odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju.

Cat Power – isceljujuća moć mačaka, autorki Ulrike norberg i Karine Nunstet, je knjiga za ljubitelje mačaka, a možda više za one koji se premišljaju da li da usvoji mačku. U ovoj knjizi, koju je objavio Blum, autorke istražuju šta mačke znače u našim životima i zašto se mnogi ljudi koji žive sa ovim kućnim ljubimcima osećaju tako dobro. I Ulrika i Karina su se suočavale sa različitim bolestima u porodici, te su i same osetile koliko su mačke blagotvorne za ljudsko zdravlje, smirenost i oporavak. Zajedno su zaključile jedno: mačke izvlače ono najlepše u nama.

Slogan ove izdavačke kuće je Teologija je opet u modi. Biblos je za sajam priredio novo izdanje Svetog Pisma, a morate biti brzi ukoliko želite dela Čovek koji je pušio Bibliju Vilhelma Bunca, potresnu autobiografiju nekadašnjeg ubice i kriminalca, kome je Sveto Pismo iz korena promenilo život ili Postoji li Bog? (Dijalozi sa neverujućima) mitropolita Antonija (Bluma).

Biblos nam donosi i srpsko izdanje knjige Borisa Dežulovića Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg koje je, prema rečima Viktora Ivančića, verovatno najtemeljitija, najprodornija i najotrovnija, a još verovatnije najbolje napisana i najzabavnija dosad objavljena kritika Katoličke crkve na ovim prostorima.

Bib­li­o­te­ka XX vek organizuje svoj XIV Međunarodni sajam biblioteke XX vek u četvrtak, 27. Oktobra, od 18:30 do 20:30h u CZKD-u. Na ovom događaju biće predstavljene nove knjige Nenada Makuljevića Memorija i manipulacija, Alberta B. Lorda Pevač priča I/II i Vulfa D. Hunda Kako su Nemci postali beli. Pored ovih biće izloćeno i više od 130 drugih izdanja Biblioteke XX vek.

Knjižara Makart je na sajmu izlaže u Hali 4, na ogromnom i najšarenijem štandu uz ponudu da će vam sve knjige koje ste kupili kod njih, a ne možete da ih ponesete, isporučiti besplatno.

I ne zaboravite na Mali sajam knjiga knjižare Beopolis u Domu omladine. Beopolis poziva na druženje, istraživanje i na prikupljanje knjiške zimnice!