Da li imate preko 18 godina?

Svilara: kulturni prostor u bivšoj fabrici svile

Podbara ima novi kulturni centar, koji je jedan od važnih simbola industrijskog nasleđa Novog Sada.

Svilara je (relativno) novi kulturni prostor u Novom Sadu, a po rečima Violete Đerković, glavne koordinatorke, posvećen je alternativnijim aspektima umetnosti. Nalazi se u najstarijem delu Novog Sada, na Podbari. Ono što je u vezi sa Svilarom zanimljivo jeste prostor u kojem se nalazi i od kojeg je preuzela i ime. Od Violete smo želeli da saznamo nešto više kako o kulturnom centru Svilara, tako i o istorijatu nekadašnje fabrike u koju se uselila.

Šta je Svilara i kakva se istorija krije u njenoj zgradi?

Svilara je novi prostor namenjen kulturi koji se nalazi u najstarijem delu grada, u prethodno napuštenoj fabrici svile, koja bi sledeće godine napunila tačno 100 godina. Sam Almaški kraj, u kojem se Svilara nalazi, bila je prva industrijska zona Novog Sada, a svilarstvo prva industrijska grana (na parni pogon).

Svilarstvo je podsticano za vreme Austrougarske monarhije u Vojvodini, zato što je ovde bilo mnogo belog duda, na kojem živi svilena buba od čijih se svilenih niti i čaure pravi svila.

Kada je Svilara zvanično otvorena?

Prostor je zvanično otvoren 23. oktobra 2018, a u punom kapacitetu smo počeli da radimo u januaru. Tu pre svega mislim na intenzivnu komunikaciju i saradnju sa komšijama. Preko puta možemo da vidimo fasadu susedne zgrade na kojoj se nalazi mural, rečenica Mike Antića posvećena svili. Taj mural je bio jedan od prvih koraka kojim smo se povezali sa komšilukom, koji se oseća delom naše priče. Mislim da je to jedna od stvari koja razlikuje naš prostor od drugih kulturnih prostora.

Koliko ste se trudili da sačuvate prvobitni izgled fabrike, možemo da vidimo da je dimnjak ostao u sklopu novog prostora?

Pre godinu dana je ovde bilo gradilište, tj. ruševina. To je bio kostur ove zgrade, sa krovom koji je počeo da se urušava. Sa druge strane je bio odžak koji se dobro držao. Bila je potrebna imaginacija da se prepozna potencijal da se iz toga nešto napravi. Sve ovo je rezultat želje da se ispoštuje nešto što je bilo tu, što je staro, i što nam je poslužilo kao inspiracija. Ceo prostor je spoj starog i novog, modernog.

Na koji način je podeljen prostor Svilare?

Prostor ima glavnu salu, koja je pre svega namenjena vizuelnim umetnostima i teatru. Na gornjem nivou je prostor koji za sada koristimo za razne programe, a u planu je da se on koristi i kao mesto gde ljudi mogu da dođu da rade.

Koje programe ste realizovali do sada i šta vam je u planu za budući period?

Za prva tri meseca smo imali više od 4000 posetilaca. Iako smo prepoznati pre svega kao prostor za vizuelne umetnosti, ovde realizujemo i druge tematske programe, promocije knjiga, sarađujemo sa gradskim ustanovama kulture, kao što je SKC. Smatram da se ovde realizuju programi koji su za nijansu alternativniji od onoga što je u ponudi u gradu.

Kada smo kod toga, da li sarađujete samo sa zvaničnim institucijama, od kojih imate i podršku, ili ste otvoreni i za nezavisne umetnike?

Pre svega smo otvoreni za lokalnu zajednicu i puno sarađujemo sa komšijama koji imaju ogromne kreativne potencijale. Trudimo se da im u otvorenoj komunikaciji damo do znanja da smo otvoreni za njih. Naravno, sarađujemo sa zvaničnim institucijama poput Akademije umetnosti, a sa zgradom Akademije smo i fizički povezani.

Ne strukturišemo programe i modalitete saradnje na osnovu toga  da li su u pitanju institucije ili nezavisni autori, nego po vrsti programa. Lično doživljavam ovaj prostor kao neku vrstu otklona u odnosu na mejnstrim.

Instagram                //               Facebook
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad 21000, Serbia

Lajkuj:

Komentari:

  1. DUSCHMAN says:

    BRAVO. SVE JE RECENO I URADJENO

Ostavite komentar:

Slični članci: