Da li imate preko 18 godina?

Svest o dizajnu

Razgovarali smo sa Zoranom Jedrejčićem art direktorom ovogodišnjeg Sajma nameštaja.

3
0

U toku je Beogradski sajam nameštaja koji okuplja arhitekte, dizajnere, inženjere, proizvođače i distributere- sve aktere koji kreiraju industriju nameštaja, ali i širu javnost. Sa Zoranom Jedrejčićem, renomiranim industrijskim dizajnerom i art direktorom ovogodišnjeg sajma razgovarali o konceptima koji se nastavljaju, nagradi Zlatni ključ i očekivanjima za ovu ali i buduće godine.

2016-sajamnamestaja-zoranjedrejcic-nk-4

Kakav je bio feedback posle prošlogodišnjeg sajma?

Prošlogodišnji sajam je bio super. Imali smo jako puno pozitivnih komentara. I po koju kritiku – prije svega, da treba još profesionalnije to da napravimo. Poslušali smo te kritike, nastojali ove godine poboljšati, udovoljiti zahtevima ozbiljnih firmi. Prošle godine smo imali pomak, povećanje od nekih 50% u posećenosti i isto tako u dovođenju internacionalnih firmi. Pomak je enorman, kritika je bila pozitivna i mogao bih reći da je prošlogodišnji sajam bio podsticaj da ove godine budemo još bolji.

2016-sajamnamestaja-14

Ti si već drugu godinu umetnički direktor i napravljeni su pomaci u odnosu na zatečeno stanje. Zašto je bilo važno uspostaviti novi koncept i šta to znači za ovakvu manifestaciju?

Napraviti noviti koncept je bilo fundamentalno. Prije svega u grafičkom dijelu, sjajan posao je odradio Peter Gregson studio iz Novog Sada i taj grafički dio se savršeno uklopio sa boardom samog sajma. Mi smo shvatili sajam kao mjesto okupljanja najboljih regionalnih i internacionalnih kompanija – kao mjesto gdje se spaja biznis sa privredom. I te naše interpetacije pretvorili u dijelo. Sve je moralo biti radikalno promijenjeno, modernizirano i dovedeno u neko “normalnije” stanje koje vlada u velikim sistemima i sajmovima kao što su IMM u Kelnu, koji je jako značajan, ili Salone del Mobile iz Milana. Tako da nismo ništa inovativno napravili već smo u biti provjerene koncepte doveli na ove prostore.

Šta znači edukovati, senzibilisati ljude odn. podići status dizajna, i zašto je to važno u široj slici?

Nisam htio podizati dizajn na viši stepen, već svjest o dizajnu. Podcrtavam da mi sam riječ dizajn čak pomalo smjeta jer se dovodi u vezu sa fashionom. To stanje svjesti da u biti stručnjaci trebaju biti uključeni u prozivodne procese je fundamentalno. I prije svega, publiku uputiti da nas ti proizvodi koji su rađeni sa velikom pažnjom, mogu dovesti na viši level kvaliteta života – mogu nam izmamiti osmeh više puta na dan, mogu nam spasiti leđa dok radimo, spasiti ekonomiju kućnog budžeta, kako se to već kaže, i apsolutno mogu pripomoći u naredovanju privrede. Normalno je da trebamo podići svjest privrede, tržišta i uspostaviti neke standardne kvalitete. Ali to nije u suprotnosti sa kupovnom moći. To mi često ističu, to da dizajn abnormalno poskupljuje proizvod, a ja sa pravom tvrdim da to nije istina. Naime, dobar dizajn može čak spustiti samu cijenu proizvoda.

Nameštaj je deo kulture stanovanja i življenja. Da li ovakve manifestacije imaju ambiciju da utiču na kvalitet života?

Pa, da. Namještaj je, u biti, sastavni dio ambijenta koji mi svakodnevno uzurpiramo, te on bitno utiče na kvalitet našeg života, to je neosporno. Stoga ova manifestacija, koja je zbir najboljih regionalnih i dijelom internacionalnih proizvođača, ima tu čast i ambiciju, da preoblikuje i približi široj publici neke nove estetske i kulturološke vrijednosti. I nastavićemo to da radimo u budućnosti, da pozitivno utičemo na ljude koji žive u ovoj državi.

Koliki je udeo sajma u izgradnji prepoznatljivog vizuelnog i tržišnog identita zemlje i regiona?

Usudio bih se reći da je fundamentalan, mjesto na kojem se pokazuje nešto najbolje. U svijetu je to standard, kod nas je Sajam godinama bio interpretiran kao mjesto kupnje najpovoljnijih komada nameštaja, što nije samo po sebi nikakav grijeh, ali treba biti mjesto okupljanja najboljih proizvođača i predstavljanja najboljih proizvoda. Mi težimo ka tome.

Šta je novo od sadržaja što nas očekuje ove godine?

Imamo puno tih “novitadi”, što bi rekli mi u Splitu, to je pre svega Design Talks. Napokon jedno fizičko mjesto na Sajmu gde mladi dizajneri i njihove iskusnije kolege, arhitekte, proizvođači, kupci… mogu izmeniti svoja iskustva pred velikom publikom koja to prati. Drugo, to je potvrda koncepta Zlatnog ključa, znači dovođenje internacionalnih, priznatih dizajnera. To su dvije najvažnije stvari. Pored super novih firmi koje su ove godine po prvi put na sajmu.

2016-sajamnamestaja-4

Zanimljiv je segment Izložbe mladih dizajnera, kaži nam kako ti vidiš važnost uvođenja novih snaga i novih ideja?

Svaki normalni čovjek ulaganje u mlade ljude vidi to kao neku vrstu ulaganja u budućnost. Usudio bih se reći – depozit za budućnost. Ove godine se veći broj mladih kolega odazvao učešću. To mi je dvostruko drago – kako zbog broja, tako zbog kvaliteta manifestacije. Ovo je napravljeno da bi mladi dizajneri došli u direktan kontakt sa proizvođačima. Fundamentalno je da se privreda i kreativne snage iz regiona, a nadamo se da ćemo jednog dana imati privilegiju i da nam se internacionalni mladi dizajneri pridruže i da ovde stvorimo jedan melting pot za celu ovu industriju.

Nagrada Zlatni ključ je prošle godine redizajnirana, dodeljivao ju je internacionalni žiri, koji je imao visoke kriterijume. Nagrada je podrška za dobro realizovane ideje tj. proizvode ujedno se tiče i stvaranja referentnog sistema. Koliko je važno stvaranje referentnog sistema?

Ove godine idemo ka tom pomenutom, trasiranom putu od prošle godine. Žiri je imao jako zahtjevnu ulogu jer je ostao čvrst i dosljedan početnim idejama i idealima. Ove godine će mojim kolegama sigurno biti puno lakše odraditi posao. To su sve zaista internacionalno priznati dizajneri – Lucia Koldova priznata češka dizajnerica i art direktorka mnogih velikih svjetskih brendova, zatim Gijom Delvinji koji je rising star francuskog dizjna, već potvrđena Grupa isto tako ozbiljan kolektiv iz Zagreba, dolazi nam studio Skrivo iz Italije i gospodin intelektualac, esteta koji nije iz ovog svijeta, ali čije mišljenje je mislim mnogima jako važno, gospodin Voja Žanetić koji je stručnjak u mnogim sferama, pa tako i u sferi komunikacije. Zlatni ključ sigurno podiže standarde proizvodnje. Jako mi je drago, tj. po prvi put se desilo da velike firme koje su prošle godine dobile nagradu, stavljaju je na isto mjesto gde stavljaju i RedDot, i ostale, dakle, oskare za dizajn, svjetski dizajn. To je čast koju je, nadam se, Zlatni ključ zaslužio svojom koherentnošću tom uzlaznom linijom koju smo postavili.

Poslednjih nekoliko godina industrija nameštaja u regionu ide uzlaznom putanjom…

Da, da. Apsolutno.

Da li Sajam to prati?

Joj! Volio bih da je obrnuto. Da bude postavljeno pitanje da li će privreda pratiti Sajam. Zapravo, jedni druge treba da pratimo. Sajam je u funkciji privrede, on je smotra firmi da tako kažem. To je jedan svjetski standard – privreda i sajmovi blisko sarađuju, postavljaju si pitanja i daju si odgovore zajedno, idu zajedno ruku pod ruku, gore ili dole.

Kakva su tvoja očekivanja od ovog Sajma?

Usudio bih se reći da mislim da smo na pravom putu. Za još tri edicije, neke recimo 2020. mislim da ćemo biti jedna ozbiljna točka na toj mapi evropskih sajmova.

2016-sajamnamestaja-8

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: