Da li imate preko 18 godina?

SNAPSHOT JEDNAKOSTI

Dvočasovna pop-up izložba fotografija

0
0

Imanentna ljudskoj slobodi, jednakost pred zakonom, bez obzira na nacionalnost, veru, rasu, pol, rod, seksualnu orijentaciju, boju glasa, kose i očiju – to je ono što nas u očima društva i države čini slobodnim i ravnopravnim bićima.

U četvrtak 26. juna od 17 do 19h u Sali Kulturnog Centra REX održava se pop-up izložba fotografija pod nazivom “SNAPSHOT JEDNAKOSTI” koja prikazuje trenutke sa LGBTQI venčanja u Njujorku autora Gorana Veljića, savremenika i svedoka sociološke i antropološke promene koju je ovom gradu bračna jednakost donela. Izložbu SNAPSHOT JEDNAKOSTI realizuje organizacija IDAHO Belgrade u saradnji sa UK Parobrod i Ambasadom Kraljevine Holandije. Dan kasnije, 27. juna iste fotografije biće prikazane i na posebnoj  izložbi u galeriji MC u Njujorku.

„Za 1 minut koliko traje jedno (gej) venčanje, proleti i celi život svih onih koji su u istoriji čovečanstva dali doprinos teškoj borbi za jedno od najvažnijih ljudskih prava. U svojim fotografijama Goran Veljić uspeva da iz svih tih života koji za 1 minut prolete pred matičarem zabeleži onaj najznačajniji – trenutak u kojem smo zaista svi jednaki. Kroz „snapshotove“ razmena bračnih zaveta, stavljanja burmi, prvog poljupca – emotivna oluja sa aktera prenosi se na posmatrača. Ali punctum ovih fotografija nije to emotivno uzbuđenje, već svest da je (bračna) jednakost civilizacijska bitka koja mnogim zemljama, kao i u Srbiji, još uvek nije osvojena.“ – iz kataloga izložbe.

Kada je reč o pitanju bračne jednakosti u Srbiji, organizacija Labris je 2010. godine sa ekspertskim pravnim timom predstavila model Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, od kada kroz lobiranje, medijsku kampanju „Ljubav je zakon“ i druge aktivnosti radi na njegovom usvajanju koje je usled političkih previranja odloženo za 2017. godinu.

Autor Goran Veljić, rođen u Smederevskoj Palanci, bavi se dokumentarnom i političkom fotografijom ceo svoj život. Odlazi u Njujork 2008. godine gde nastavlja da gradi karijeru fotografa od kada o njemu pišu i govore New York Post, Daily News, E!, Splash News i mnogi drugi. Autor je i čuvene fotografije na kojoj Aleck Baldwin fizički nasrće na novinara i koju su preneli brojni mediji širom planete. Trenutno je jedan od zvaničnih fotografa NY City Hall-a, gde se održavaju venčanja koja vrlo često traju svega jedan minut. Jedan je od fotografa koji je imao priliku da slika prva legalna venčanja LGBTQI osoba u Njujorku nakon izglasavanja Marriage Equality Act-a 2011. godine. Anin i Nikolin tata, živi i stvara u Njujorku gde je osnovao ageniciju za venčanja NYC 1 MINUTE Weddings.

IDAHO Belgrade je mlada kulturno aktivistička platforma koja inicira i organizuje kulturne događaje sa uverenjem da su umetnost i kultura najmoćnija sredstva u borbi protiv homofobije i transfobije, kao i u borbi za bilo koju društvenu promenu.

Umetnost povezuje, stvara novi prostor za tumačenje i razumevanje, traži otvorenost za nove ideje, nudi moguća rešenja.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: