Da li imate preko 18 godina?

Senjačka dvorišta

Presek su različitih načina života u koje je moguće zaviriti: kroz puzavicu ili preko kapije nad kojom stoji mala preteća kamera.

 

Nekadašnji radnički kraj desetak godina nakon Drugog svetskog rata postaje deo novonastale opštine Savski venac, a prerasta u gotovo elitno naselje koje se preko Topčiderskog brda proteže do Dedinja. Senjačka dvorišta presek su različitih načina života u koje je moguće zaviriti: kroz puzavicu ili preko kapije nad kojom stoji mala preteća kamera.

Odabir Senjaka za ovu šetnju proistekao je iz njegove prošlosti koja je uslovila raznoliku arhitekturu i na istoj brdovitoj teritoriji spojila stanovnike koji pripadaju različitim društvenim slojevima. Osim starih porodičnih kuća i stambenih zgrada, ovaj deo Savskog venca koji se graniči sa rekom naseljava veliki broj ambasada i diplomatskih rezidencija, a bogat je i kulturno-istorijskim spomenicima i vrednom arhitektonskom baštinom.

Prva tramvajska linija u Beogradu saobraćala je na relaciji Kalemegdan – Senjak, a kako verujem da su privatni toponimi jednako uzbudljivi kao i oni opšte poznati, prikladno je naglasiti da je ova linija predstavljala najvažniju spojnicu sa bioskopima i igrankama. Dvorišta bi – poput tramvajskih šina, prohladnih haustora ili prepunih balkona – takođe mogla biti neka vrsta promenjivog nasleđa dostupnog prolaznicima! Ekstrovertni delovi kuća i parčići života, zaštićeni i negovani ili pak ostavljeni da obrastu sami u sebe, čine da senjačka široka rečna obala podseća na obronke mora.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: