Da li imate preko 18 godina?

Samit Nesvrstanih od 12. do 15. septembra

Festival je osmišljen tako da se po prvi put u Srbiji predstave najaktuelniji i najznačajniji umetnički projekti skejtera širom sveta.

Autor:

Samit Nesvrstanih je skup skejtera, umetnika, zidara i muzičara. Samit na kojem ćeš upijenu energiju proslediti dalje i tako ohrabriti i sebe i druge da rade ono što stvarno vole.

Pored ”street” vožnje koja je inicijalni pokretač za nastanak festivala, ovogodišnji program koncipiran je u vidu filmskih projekcija, izložbi fotografija, DIY i filming radionica. Festival je osmišljen tako da se po prvi put u Srbiji predstave najaktuelniji i najznačajniji umetnički projekti skejtera širom sveta. Primarna ideja koja obuhvata ova četiri dana je da se prenese znanje i iskustvo iz svakog segmenta skejt kulture proleterima kojima je skejt nezaobilazna svakodnevnica, ali i da se ova subkultura predstavi onima koji se sa njom susreću po prvi put.

12.09. ~ Početkom dana, pre zvaničnog otvaranja festivala, na Dorćol Platz-u otpočeće “Video radionica” snimanja skejt filmova, koja će trajati tokom celog festivala. Uz izložbu jednog od najpoznatijih francuskih skejtera i umetnika Soy Panday-a, imaćemo priliku zvanično da otvorimo Samit nesvrstanih 2019. Nakon izložbe održaće se filmske projekcije novo Magenta Skateboards putovanja po Indiji kao i drugih.

13.09. ~ Drugi dan započinjemo DIY radionicom i zajedničkim snagama sa Boldrider crew-om (Postojna, SLO), prvo uz predavanje a onda i cement, pesak i lopate, pravimo betonsku skejt rampu. Nakon radne akcije selimo se u Dom omladine (Makedonska 22) i premijerno prikazujemo sedmogodišnji projekat Thomas Campbell-a, skejt film ‘’YE OLD DESTRUCTION”. Kraj dana provodimo u DIM-u, ‘’mestu za igru između dana i noći’’ (Cetinjska 15), gde vam pored DIY koncept izložbe spremamo još jedno iznenađenje uz pomoć kog ćemo relaksirati mišiće od lopate i skejta i pripremiti za ludilo koje nas čeka narednog dana.

14.09. ~ Tradicionalno se okupljamo kod Hrama Sv. Save u 12h. Žarimo i palimo kolektivno niz ulice do platoa kod Slavije gde nas očekuje prvi spot. Istežemo se, pijemo surutku i bacamo na odmeravanje snaga i osvajanje ”best” trika za najbrži, najkreativniji i najteži povez uz pet dugačkih stepenika. Naravno da poenta nije osvajanje ”best” trika već odavanje počasti stilu, brzini i lakoći kojom naš čuveni gost iz Engleske, Glen Fox vozi skejt. On sprema i nagradu za najspretnijeg. STAY TUNED! Nastavljamo dalje do sledećeg ‘’secret’’ spota koji ti pogodi… Nećemo otkriti u ovom tekstu. Nakon njega dolazimo na dobro poznati ‘’benk’’ ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane gde ćete brutalnim trikovima pokušati da uništite nove sprave koje će biti spremne specijalno za ovaj Samit. Po starom principu ‘’Cash for Tricks’’ pokušaćemo da obezbedimo putne troškove za one koji nam dolaze iz daleka ali i da novčanik lokalaca podebljamo i spremimo za ludu žurku i zezanje koje nas čeka na kraju dana. Street vožnju završavamo u Kvaka 22 (Ruzveltova 39), alternativnom umetničkom prostoru i otvaramo izložbu pomenutog Glen Fox-a uz filmske projekcije i dodelu nagrada. Nakon toga pičimo u Drugstore Beograd (Bulevar despota Stefana, 115) gde uz četiri HC punk benda i DJ-a idemo do kraja.

15.09. ~ Dnevni sadržaj poslednjeg dana festivala zamišljen je kao vreme za odmor, razmenu utisaka uz spremanje hrane i vožnju skejta na mini rampi u opuštenom ambijentu Zvezdarske šume. U večernjim časovima u saradnji sa ‘’Filmstreet’’ ekipom pravimo projekcije filmova na istoj lokaciji. Po završetku projekcija spuštamo se u ‘’full spidu’’ niz poznati beogradski downhill 65icu. Ko nema skejt, ima 65icu. Festival zvanično zatvaramo žurkom zajedno sa Port/Starboard na brodu Klub 20/44.

Instagram           //            Facebook

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: