Da li imate preko 18 godina?

Ruub: dorćolski underdog

Pionir novog talasa na Donjem Dorćolu!

Proleće i lepo vreme donose sa sobom i mnoge teške životne odluke kao na primer:  gde otići u gradu na dobru kafu? Obično se većina ljudi uputi u neki kafić na Dorćolu, to je uglavnom i moj izbor (kliše je deo mog šarma). Međutim vremenom sam se zasitio da uvek idem na ista mesta pa sam počeo malo da eksperimentišem – sa akcentom na malo. U jednom trenutku premestio sam se samo malo južnije na Donji Dorćol, tačnije u Knićaninovu 3.

Kada se izađe na Cara Dušana i pretrčite šine od tramvaja, ne nužno na pešačkom prelazu kao i većina prolaznika, ulazite u donji deo Dorćola koji je malo manje urban, a malo više odiše nekim starobeogradskim ambijentom. Među kaldrmom, starim kućama, feminističkim ogledalom ali i ponekim novim zgradama svoje mesto našao je i kafić koji je u suštini underdog u celom tom okruženju – Ruub.

“Pre dve i po godine smo otvorili Ruub. Ideja je bila da salon nameštaja i kafić funkcionišu zajedno i da jedno drugo nadopunjuju, a ne da funkcionišu kao odvojeni prostori. U salonu izložen nameštaj raznih italijanskih proizvođača srednje i visoke klase”, kaže Aleksandar, vlasnik Ruub-a

On navodi da, kada je tražio lokaciju, u planu nije imao ni Gornji, ni Donji Dorćol, niti Vračar ni Novi Beograd, već je nekoliko godina bezuspešno tražio prostor, a za ovaj, u Knićaninovoj 3, saznao je preko poznanika.

“Često menjamo enterijer, uglavnom ja, pre svega zato što nema poentu da se novi nameštaj koji stigne ne iskoristi u prostoru. Postoji i taj mazohistički koncept puštanja filmova, međutim oni se ne gledaju niti je uključen zvuk, od početka je ideja da projekcija doprinosi samoj dinamici prostora, a ne da ona ima svoju publiku”, ističe Aleksandar.

Pored toga što se često menja, te svaki put imate novi doživljaj prostora, enterijer Ruuba predstavlja san svake osobe koja voli minimalizam u enterijeru – beli stolovi, stolice i lusteri, sve je svedeno i lepo dizajnirano – ali drugi deo kafića čini i salon nameštaja u kom je izložen nameštaj istog tog dizajna pa vam sve bude malo jasnije. Vi ste zapravo u oazi modernog dizajna enterijera, a kad ste već tu možete popiti i kafu ili pivo (preporučujem crveno, verujte mi). Nakon toga uvek možete prošetati do Dunava i uživati još malo u čarima Donjeg Dorćola.

Tako je Ruub postalo jedno od mojih omiljenih mesta gde mogu popiti jutarnju kafu, zimi čaj sa rumom, a tokom ovih sunčanih dana da se rashladim pivom ili makedonskim rozeom. Odabir muzike je takođe uvek pogodak, tako da Ruub ne predstavlja jedan od onih kafića u kojima se ne čujete od loše muzike ili vas pak ona iritira i/ili ometa dok pijete svoju kafu. Ovo nije plaćeni tekst, ali je svakako tekst o ličnom iskustvu i tome kako je, kada govorimo o novim kafićima na Donjem Dorćolu, Ruub nešto kao bend The Libertines – pionir novog talasa.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: