Da li imate preko 18 godina?

Pivo dobija mesto koje mu pripada

Regionalni festival zanatskog piva

Džek Nikolson je rekao: “Pivo, to je najbolje prokleto piće na svetu!”. Predstojeći (produženi) vikend u Beogradu biće prilika da oni koji dele stanovište čuvenog holivudskog glumca probaju odlična zanatska piva iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Srbije na prvom Regionalnom festivalu zanatskog piva.

“S obzirom da se kultura uživanja u vrhunskim zanatskim pivima Srbijom širi poput epidemije, smatramo da je pravo vreme da na jednom mestu okupimo regionalne zanatske proizvođače ovog bespravno devalviranog, a drevnog napitka! Jedan od najzanimljivijih gradskih prostora, Galerija Štab, biće domaćin ovog jedinstvenog događaja kojim ćemo proslaviti dolazak leta. Uz uzdignute čaše i najbolja regionalna zanatska piva!”, saopštili su organizatori Regionalnog festivala zanatskog piva.

Posetioci će imati priliku da konzimiraju piva koje proizvode Visibaba Brewery i Zmajska Pivovara (Hrvatska), The HumanFish Brewery i Pelicon (Slovenija), Bevog Brewery (Austrija), Бял Щърк i Ah!, Brew Works (Bugarska), kao i domaća Kabinet Brewery, KašThe Black Turtle, Pivnica Kum i Pivnica Medved.

O onome šta nas očekuje predstojećeg vikenda razgovarali smo sa organizatorom festivala Vladimirom Stojkovićem iz Miners Pub-a.

vladimir-stojkovic

foto: Miners Pub

Kako ste došli na ideju da organizujete Regionalni festival zanatskog piva? Ko stoji iza ove ideje?

Ideja organizovanja ovakvog događaja došla je kao logičan sled događaja na regionalnoj pivskoj sceni, koja je u enormnoj ekspanziji. Do pre tek godinu i po dana mogli ste izbrojati tek par zanatskih mikropivara koje su uglavnom igrale “na sigurno” sa proizvodnjom piva koje su konzumenti razlikovali po boji. Ipak, kako piva imaju karakter i kako postoji sijaset različitih pivskih stilova, talas ludila znanog kao “craft/zanatsko” pivarstvo zapljusnuo je i brdoviti Balkan. Zato smo se mi iz Miners Pub-a i Pivopija Beer Shop-a odlučili za organizaciju događaja koji za vikend dolazi u naš grad.

Koja će piva će publika imati priliku da proba u Galeriji Štab?

Kako i samo ime kaže – regionalna. Tako će se sa svojim proizvodima predstaviti  ukupno 12 pivara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Austrije. Mnogo sjajnih predstavnika u svetu popularnih pivskih stilova. Biće tu klasičnih laganih svetlih (Pale) ejlova, po koji predstavnik piva sa belgijskim “slatkastim” uticajem, ali i uvek konkretnih India Pale Ale-ova, prepoznatljivih po aromatičnosti i gorčini. Za ljubitelje tamnih piva, biće tu odličnih Portera i Stout-ova…

beer

foto: Miners Pub

Najavljena su stručna predavanja i pivske priče. Šta će biti fokus ovih predavanja i priča?

S obzirom da dolazim iz struke i da sam pobornik ideje da jaku pivarsku cenu mora da prati edukacija, pa makar išla i kroz istorijske zanimljivosti iz sveta pivarstva, složili smo se da pored upoznavanja sa pivskim i drugim gastro ukusima, festival dobije i dodatnu dimenziju u vidu predavanja. Biće tu kao što rekoh dosta zanimljivosti, priče o izgradnji brend identiteta mikropivara, ali i usko stručnih tema iz proizvodnje, tokom kojih će zainteresovani slušati o tehnikama hmeljenja, skaliranju recepata itd.

Šta publika još može očekivati tokom festivala i zbog čega ste se odlučili za galerijski prostor?

Publika može očekivati sjajna regionalna piva. Rekoh ranije dosta novog će se saznati, ali će pored piva, posetioci moći da probaju i vrhunske burgere, i odlične grickalice. Što se tiče odabira galerijskog prostora, ono što nam je bilo bitno jeste da budemo u prostoru koji nije ni premali, ni preveliki, kako bismo videli potencijal ovog događaja u budućnosti. Galerija Štab sa svojim enterijerom predstavlja savršen spoj sa pričom zanatskog pivarstva koje je usko vezano sa umetnošću – od momenta kreacije u procesu proizvodnje preko dizajna za piva nesvakidašnjih etiketa do promocije.

Popularnost zanatskog piva u Srbiji je sve veća. Šta je, po tvom mišljenju, razlog za to?

Definitivno je da su ljudi sa ovog podneblja poznati po svom hedonističkom pristupu životu.

Druga stvar koja daje prednost i potencijal zanatskom pivu, ispred njegovih bledih industrijskih izdanja, jeste prezasićenost krajnjeg konzumenta onim što dolazi iz pivara najvećih svetskih konglomerata.

Tako je svuda, ne samo kod nas. I ono što primećujemo svi mi koji su u bilo kakvoj vezi sa pivskom scenom u nas, jeste da krajnji potrošač lagano evoluira i okreće se kvalitetnijem proizvodu. Pivo konačno dobija svoje mesto u grupi visokokvalitetnih pića.

Koja piva preporučuješ za ove letnje dane?

Kada dođe leto uvek su dobrodošli pivski stilovi koje karakteriše lagano telo, svežina i izrazita pitkost, uz standardan procenat alkohola od 4,5 do 5,0. Zato preporučujem neki lagani Pale Ale, ali i dva različita tipa pšeničnih piva – nemački Heffeweizen i belgijski Wit. Sve su to piva koja će vas osvežiti.

Koja muzika ide najbolje uz dobro zanatsko pivo?

Ona koju ćete čuti na Regionalnom festivalu zanatskog piva. Za odabir muzike tokom dana biće zadužen naš prijatelj Ivan Lončarević, dok će nas u večernjim satima pored piva raspoloženim održavati Zorana Indie-go! U subotu, sa početkom u 22:00, nazdravićemo uz zvuke nove srpske surf atrakcije – benda Moussaka! Dobrodošli i živeli!

rfzp-plakat-izlagaci-web

Cena dnevne karte je 250 dinara, uz koju svaki posetilac na ulazu dobija i pivski suvenir. Karte se mogu kupiti u Miners Pub-u i Pivopija Beer Shop-u. Više detalja o satnici i izlagačima možete pronaći na zvaničnom sajtu Regionalnog festivala zanatskog piva.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: