Da li imate preko 18 godina?

Process – Galerija/skrovište za Jozefa K.

Ukoliko vam nedostaju light atmosfere neuprljane zapostavljenim međuljudskim odnosima i neizrečenim mislima, galerija Process je onda pravi ištirkani džepić za vas.

U jednoj od najlepših i najstarijih ulica na Dorćolu nalazi se skrivena galerija Process, ušuškana u stari salonski stan iz 1928. godine, poznata po svojoj intimnoj atmosferi.

Process vodi Mira, istoričarka umetnosti voljena u krugu keramičara, ilustratora, dizajnera i drugih kreativaca.

11227790_525550804271746_6071095166132215599_o

Photo courtesy Process

Mira svakog četvrtka u svojoj galeriji otvara novu izložbu radova afirmisanih i neafirmisanih umetnika, uglavnom studenata završnih godina studija. Svaka izložba traje 7 dana i jedini uslov za izlaganje je da radovi budu neuramljeni i na papiru.

Pored ilustracija, skica, crteža, slika i grafika, u Processu se izlažu i fotografije, organizuju tematske večeri poput psiholoških radionica, projekcija filmova, čitanja poezije i drame, kvizova opšte kulture, promocije modnih i dizajnera nakita, a gosti imaju priliku da u kuhinji kuvaju za druge goste. Gostima je na raspolaganju i manja Mirina biblioteka sa knjigama iz oblasti umetnosti u kojoj uvek ima mesta za još knjiga ukoliko vam neke ne trebaju.

Neki od gostiju su u Processu prepoznali mirnu atmosferu pogodnu za rad te neretko donesu svoje laptopove i knjige u ovu galeriju i tu se hvataju u koštac sa obavezama. Process je opremljen stvarima sa buvljaka, tavana, iz podruma, a neke komade nameštaja i detalje su gosti donirali.

Kao najposećeniji i zapaženiji događaj u skoro godinu dana koliko galerija radi, Mira navodi promociju trešanja koje uzgaja otac njenog prijatelja na plantaži u Vojvodini.

Process je skriveno i intimno mesto čiji program, atmosferu i izgled oblikuju posetioci i koje se nalazi po sred strme ulice popločane kaldrmom blizu Kalemegdana. Pokušajte da ga pronađete.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: