Da li imate preko 18 godina?

Dogma Tap Room – prinesite žrtvu pivskim bogovima

Pivara Dogma se nalazi na svega desetak minuta vožnje od centra grada i ovde možete uživati u odličnim pivima u prostoru ušuškanom između skladišta nekadašnjeg industrijskog giganta.

Na ovom mestu veruju u hmelj. U pivari Dogma je sve podređeno kvalitetu piva, edukaciji i širenju svesti o zanatskom pivarstvu. O Dogmi smo pisali kada je ovde kuvano prvo pivo, pre nego što je zvanično otvorena. Nešto više od godinu dana kasnije ponovo smo ih posetili kako bismo se opet videli sa Vladimirom Stojkovićem Fašketom, glavnim konspiratorom svega što ima veze sa ovom pivarom.

Radno vreme Dogma Tap Rooma je od podneva, ali je ovde vrlo užurbano. Tu su majstori koji unose i montiraju novi fermentor, a malo potom stižu i prvi posetioci. Česti gosti su ljudi iz inostranstva koji najavljuju posete, pa nam Faške priča da se za kraj septembra najavila grupa studenata prava iz Nemačke. Zašto baš oni? Zbog kvalitetnog piva. Ali zanimljivo je da je tokom našeg razgovora sa Fašketom ušao stariji bračni par. Kupili su Dogmina piva na Novom Beogradu, ali su želeli da ih probaju na izvoru, u samoj pivari.

Jednostavno sređen prostor, sa parkingom ispred, ušuškan između raznih skladišta i jednog od nekadašnjih industrijskih giganata Fabrika šećera, koji neumitno propada, čekajući privatizaciju. Unutra je veliki šank, i odmah do njega vrata koja vode u samu pivaru. Ukoliko je Faške tu, imaćete i takozvani “brewerz tour” kroz proizvodnju, ukoliko to želite. Za sada je tako, a uskoro će u stalnom programu tokom nedelje biti “brewery tour” gde će zaintereovani gosti dobijati sve informacije vezane za istoriju i proizvodnju u ovoj pivari.

Kada je Tap Room otvoren?

Otvorili smo ga 29. marta. Bilo je odlično, nismo hteli da imamo veliki događaj, da ga najavljujemo na društvenim mrežama, bilo je samo prenošenje informacije od usta do usta. Posetili su nas drugari sa srpske scene i iz regiona. Svi su doneli po bure nekog od njihovih piva. I sve smo točili besplatno, morala je da se prinese žrtva bogovima pivskim (smeh). Otišlo je oko 1.000 litara. I tada smo predstavili koncept koji želimo da furamo u Tap Room-u. Naša uz piva gostujućih pivara. I lagano ćemo da uvedemo što više piva, jer je cilj da svih osam slavina bude popunjeno, što našim, što gostujućim pivama. Sve vreme ćemo raditi na širenju priče vezane za zanatsko pivarstvo i edukaciji ljudi, jer iako se sve pomera na bolje kada je ovaj vid pivarstva u pitanju, ljudima je potrebna konstantna edukacija.

Reci nam malo više o samom konceptu Tap Rooma?

Po ulasku u ovaj deo vidite jasan uticaj američke pivarske škole i koncepta koji imaju američke pivare. Ideja je bila da bude industrial, jer se nalazimo u prostoru stare Šećerane. Šank je kombinacija šina koje smo pronašli odbačene iza zgrade, i cigala, od kojih je i ovaj najveći zid. Toliko stvari još imamo da uradimo, tako da ćemo o finalizaciji koncepta moći da pričamo od proleća. U planu je kuhinja, jer svi pored piva traže i hranu, što je normalno, a takođe ćemo i da poradimo na sadržajima. Novina je da se od skoro pivo može platiti bitcoin-ima, što je svakako velika inovacija, ne samo u Srbiji.

Super je lokacija?

Jeste. Imati pivaru u dvomilionskom gradu na 5, 10 minuta od centra je velika privilegija. Mada ima ljudi koji kažu da im je daleko, jer, budimo iskreni, dobro znamo koliki smo mi komformisti.

Planovi?

Kao što i pomenuh ranije, ima dosta gastro-kulturoloških planova, ali jednostavno, za sve je potrebno vreme.

Velika stavka u svemu tome, kada pričamo o sadržajima je i tzv  “Team Brewing”, koncept koji je naša kovanica i varijacija na popularni “Team Building”. Ideja, koju smo izveli u pilot varijanti sa našim drugarima iz novosadske kompanije VEGA IT, jeste da tokom kuvanja piva predstavnicima kompanija predstavljamo čitav process, držimo predavanja o sirovinama, upoznajemo sa cakama koje ne znaju obični smrtnici (smeh) i time im pored dobre zabave i još boljeg piva dajemo priliku da od nas odu sa znanjem i možda nekim novim idejama.

Ipak, kada pričamo o planovima, proizvodnja nam je najbitnija. Nedavno smo kupili nove fermentore. Startovali smo sa kapacitetom od 16.000 litara mesečno, i posle 15 meseci dupliramo kapacitet. Na tome nam je glavni fokus. Čim završimo sa investiranjem u proizvodnju, nadam se da kreće stabilizacija, i posle toga veće investiranje u Tap Room. Krenuo je i izvoz, tako da će Dogminih piva pored trenutno osam zemalja u našem portfoliu biti u Rusiji, Španiji, dogovorili smo izvoz i u Finsku. Polako osvajamo Evropu. To nam je cilj.

Za dalji razvoj nam je od presudne važnosti da imamo stabilnu proizvodnju, to je od esencijalne važnosti.

Sada imate tri piva u ponudi, kakav je plan za jesen?

Tako je. Od početka nam je bila ideja da uvek imamo tri piva koja se prodaju konstantno i da ubacujemo sezonska piva. Sada su tu Hoptopod, Svetionik i Albino. Kada dostignemo kapacitet od 32.000 litara, što će biti vrlo brzo, imaćemo dva fermentora od po 2.000 litara za eksperimentisanje, kolaboracije, sezonska piva…

Albino je naišao na odličan prijem, jer sam tragao za pivom koje će zameniti Miss Quince, i uspeo sam. Miss Quince stiže ponovo u oktobru, rod dunje je ove godine jako dobar, tako da ćemo povećati kapacitet. U novembru ponovo stiže Crna krava milk stout. Imam ideje da proizvedemo piva sa malo većim procentom alkohola. Biće novina.

Evoluirala je scena, ljudi ovde proizvode dobra piva, zanimljive stvari, ali kada pričamo o biznis aspektu, treba biti obazriv. Ja uvek volim da kažem – ovo nije priča za mene koji cirkam svoje pivo u fotelji. Ovo je biznis priča – održiv biznis koji zahteva vrhunski kvalitet proizvoda.

Meni je najveći kompliment kada me pozovu drugari, vlasnici pabova, restorandžije i kažu tvoje pivo ima konstantan kvalitet. To je prava stvar! To je vetar u leđa i potvrda da je Dogma Brewery na pravom putu!

Adresa: Radnička 3 (stara Šećerana)   //    Radno vreme: 14h – 22h 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: