Da li imate preko 18 godina?

Premijera digitalno restaurisanog filma „Pas koji je voleo vozove“

Autor:
Film „Pas koji je voleo vozove“ (1977, Centar film) u režiji Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Кinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 28. januara u terminima od 18.00 i 20.30 časova.
Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija od 20.30 časova.
Jedan od najznačajnijih domaćih reditelja, Goran Paskaljević, kroz ovaj film gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, bez vremenske odrednice, kroz lik devojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera i mladića koji veruje u prijateljstvo i ljubav. Ova tri lika, kroz susrete i rastanke, pričaju priču o ljudskom traganju za slobodom i „idealnim“ svetom koje sa sobom nosi i mnoga razočarenja.
Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. Osim Svetlane Cece Bojković u ulozi Mike ostale uloge u filmu tumače: Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dušan Janićijević, Drago Čumić, Ljiljana Jovanović, Janez Vrhovec, Ljubomir Čipranić, Кatica Želi, Melita Bihali, Zoran Miljković i drugi. Muziku je komponovao Zoran Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene muzike.
„Pas koji je voleo vozove“ je 27. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a u okviru projekta A1 Кinoteka.
Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.