Pivo žednima!
Drugi regionalni festival zanatskog piva od 1. do 3. jula u Dorćol Platzu. O tome šta nas očekuje razgovarali smo sa jednim od organizatora Vladimirom Stojkovićem Fašketom.
Zbog činjenice da se kultura uživanja u vrhunskim zanatskim pivima Srbijom raširila poput epidemije, prošle godine je organizovan prvi Regionalni festival zanatskog piva. Epidemija i dalje ne jenjava tako da nas u prvim danima jula očekuje novo izdanje festivala koje se ovog puta iz Savamale seli na Donji Dorćol.
Od 1. do 3. jula u Dorćol platzu predstaviće se 24 pivare iz Srbije i regiona. Pored piva služiće se burgeri, kobasice, roštilj i paste, biće organizovana pivska predavanja i koncerti džez i bluz bendova.
Pivare koje će se predstaviti su Brauhaus Novi Sad, KORS craft beer, NikolaCar Brewery, Sindikat brewery, Pivara Tron, Kabinet Brewery, Salto Pivo, Mala pivara Paunović, Knez Craft Beer, КУМ, Dogma Brewery, Scotts Cider, RazBeerbriga, Crow Brewery, The HumanFish Brewery, Južni Vepar, Bevog Brewery, Zmajska pivovara, Zebrew Brewery, KAŠ pivo, Krugher & Brent, The Black Turtle Pub 2 – Crna Kornjača 2, Pivovara i pivnica Medvedgrad i Pivovarna Pelicon. Za hranu su zaduženi Submarine BBQ Belgrade, Tehnolog’s dogs i The Klemenca.
O tome šta nas očekuje tokom predstojećeg vikenda na Dorćolu popričali smo sa jednim od organizatora Vladimirom Stojkovićem Fašketom.
Prošle godine festival je bio u Galeriji Štab, sada se selite u veći prostor Dorćol Platz. Šta nas očekuje ove godine?
Prošle godine je naša ideja bila da se festival održi na mestu koje je estetski lepo i privlači ljude koji se interesuju za zanatsko pivo. Sjajno je što smo tada imali 2.500 ljudi, što je bila odlična poseta. Ove godine smo imali ideju da se festival održi u Depo magacinu, potpisali smo i ugovor, ali su nas 10. juna obavestili da će to mesto biti srušeno. Morali smo odmah da reagujemo i razmišljali smo o tome da ukoliko ne nađemo ništa za dva dana festival pomerimo za septembar. Imali smo sreće što smo uspeli da se dogovorimo sa ljudima iz Dorćol Platza, to je jedan divan prostor, posebno za ovakav događaj. Festival organizujemo pankerski, sopstvenim snagama.
U odnosu na prošlu godinu značajno je povećan broj učesnika.
Imaćemo 24 pivare, od čega 19 domaćih uključujući i Novosađane Scotts Cider, tako da će ljudi moći da probaju prave sajdere, a ne ove aromatizovane kisele vode. Srbija trenutno ima 19 zanatskih pivara i Hrvati i Slovenci pitaju: Kako? Šta se dešava kod vas? Tu ima baš malih pivara koje prave 50 litara piva po turi, ali ljude zanima da prave pivo i to je jako dobro.
Kako posmatraš taj razvoj craft pivarske scene u Srbiji?
Ljudi su se ohrabrili. Svako kreira svoju sudbinu. Neko će probati, ući u priču praveći 50 ili 100 litara da vidi ima li mesta za njega, a mesta ima. To je sjajno jer ljudi imaju priliku da probaju pivo. Važno je da svako dobije priliku. Scena je još mlada i nedovoljno edukovana i upravo će taj rast scene pomoći proces edukacije. Nadamo se boljoj poseti nego prošle godine. Kao i prošli put imaćemo predavanja, odličan izbor hrane, svirke…
Što se tiče svirki?
Imaćemo binu unutar prostora, gde će biti i predavanja. Ideja nam je da damo šansu bendovima koji su kvalitetni. Prvo veče ćemo slušati niške džezere Jayus Jazz, dok će nam se u subotu predstaviti bluzeri iz Slide Ride-a. Muzika će biti začin pivu!
Festival se poklapa i sa Evropskim prvenstvom u fudbalu. Hoće li biti fudbala?
Imaćemo video bim i uživaćemo i u fudbalu.
Slični članci:
- Ferdinand knedle – „Ja sam car i hoću knedle!“
Ferdinand knedle – „Ja sam car i hoću knedle!“
Sa Lanom Nedeljković razgovarali smo o hrabrom i veoma uspešnom carstvu domaćih knedli, koje opstaje i razvija se na prometnoj lokaciji u najstarijoj beogradskoj opštini.
- Hali Gali #2 – Galop: Luda vožnja na novom valu domaće scene
Hali Gali #2 – Galop: Luda vožnja na novom valu domaće scene
Lov za dobrim provodom pretvorio se u skvotovani luna park i jednu kompilaciju oslobođenu žanrovskih stega.
- Poslastičarnica Fini
Poslastičarnica Fini
U gradu poznati po neodoljivim makaronima, na Donjem Dorćolu otvaraju spektakularnu poslastičarnicu.
- Male zanatske tajne Parfimerije Sava
Male zanatske tajne Parfimerije Sava
Priča o Nenadu Jovanovu, poslednjem beogradskom parfemdžiji.
- Avantage Učitavanje: Kroz neistražene prostore
Avantage Učitavanje: Kroz neistražene prostore
O ovom nesvakidašnjem projektu, njegovim slojevima i dometima razgovarali smo sa Jelenom Živković, istoričarkom koja je vodila prvi u nizu ovih događaja.
- Valentina i karanfil: Ponesite “čokoladu” sa sobom i na sebi
Valentina i karanfil: Ponesite “čokoladu” sa sobom i na sebi
Čokolada na hebrejskom ili japanskom ili grčkom.
Lajkuj: