Da li imate preko 18 godina?

Ozbiljan a lagan pristup

Sa Filipom Ćirićem vlasnikom i šefom restorana Homa donosimo vam 3 recepta koja ćete za manje od sat vremena napraviti kod kuće, sa namirnicama koje su vam na dohvat ruke!

Filip se rodio i odrastao u Pirotu, gradu koji je okružen šumom rekama i jezerima. Leta je provodio kampujući i jurcajući u prirodi sa gomilom dece, a branje pečuraka, pecanje ribe i spremanje hrane, koja je sastavni deo okruženja oduvek je za njega predstavljalo posebnu vrstu uživanja. Isti ovaj pristup prepoznaje se u njemu i njegovom radu i danas kada je vlasnik i glavni kuvar rastorana Homa, jednog od najboljih fine dine restorana u Beogradu.

_MG_3808

– Avanturistički duh je nešto što od detinjstva postoji u meni. Ono što je takođe usađeno u moj aparat je odnos prema radu. Piroćanci su vredni ljudi, u moje vreme su sva deca radila preko leta. Kako sam se ja uvek motao oko hrane, naš komšija kafedžija je predložio da mu pomažem. Bili su čuveni, on i njegova kafana. On je bio moj prvi učitelj, bitan za moj dalji razvoj iz više razloga. Između ostalog naučio me je sve o veštini pripremanja mesa.

– Osmanlijsko nasleđe u Pirotu je jako, a Piroćanci su uspeli da stare navike dobro oblikuju u svoju svakodnevicu. Gastronomija ima posebno mesto, sve kafane su sa izvornim jelima, a meso je uglavnom sa Stare Planine, i tu nema mnogo greške. Danas na svom meniju imam pirotske sarmice koje obožvam, a najveća mi je nagrada kada dođe Piroćanac i kaže: “E baš takve pravi moja mama!”

_MG_3050

– Prvo jelo koje sam ikada napravo je bila musaka sa tikvicama. Nisam znao kako se pravi ni kako tačno izgleda. U dvorištu se nalazila bašta mog pradede, radoholičara, koji nikada nije mogao da sedi mirno. I deda mi kaže: “Nemam krompir da ti dam ali imaš tikvice pa napravi sa njima.” Sećam se to je bilo vreme hiper inflacije, moja majka je mnogo radila i nikad nije bila kod kuće, a ja sam večito bio gladan. Tog dana je dolazila iz Bugarske i kad sam je dočekao sa musakom sreći nije bilo kraja. Posle toga sam počeo da kuvam.

“Ne postoji bolji osećaj od onog kada prvi put napraviš nešto – i dobro ispadne”

Za predjelo,  jelo i dezert koje sa Filipom danas pravimo, sve sastojke smo našli na obližnjoj pijaci. Ideja je da se koristi što više sezonskog povrća,  tako da dajte sebi neko vreme, prošetajte i kupite ono što vam deluje najsvežije i najšarenije!

Jelo # 1 palenta sa mladim kozijim sirom, čerijem, pečurkama i dresingom od začinskog bilja

Sastojci
  • čeri paradajz
  • lisičarke
  • koziji sir
  • pesto od rukole

– Zagrejte vodu za palentu do ključanja, i u nju dodajte malo maslinovog ulja, putera i soli. Palenta se brzo pravi, a količinu je najbolje odrediti odokativno, početi sa manje pa dodavati. Kada je gotova možete je staviti u zamrzivač na par minuta kako bi dobila na gušćoj formi,  a preko ili sa strane stavite mladi koziji sir.

– Pečurke ne treba prati, možete ih samo očistiti od zemlje. Spremiti ih na puteru i jednom istisnutom belom luku (ne seckanom). Pred kraj dodati grančice majčine dušice.

_MG_3606

– Ako hoćete domaći pesto od rukole – pravi se jednostavno, recept je isti kao za običan pesto samo glavni sastojak nije bosiljak, već rukola. (Rukola, parmezan, pinjole, beli luk, maslinovo ulje i malo pekorina).

– Blanširani čeri (blanširan znači zasečen i kratko potopljen u vruću vodu, pa prebačen u hladnu kako bi kožica počela da se ljušti) dodajte sa strane.

Jelo # 2 riba sa provansalskim biljem na sezonskom povrću

Sastojci
  • povrće po izboru ( mi smo koristili crni luk, beli luk, špargle, kalamata masline, boraniju, tikvice, čeri i ljutu papričicu)
  • dagnje
  • brancin i/ili orada
  • lavanda

– Ribu blago okrenuti par puta u tiganju sa maslinovim uljem, a u tepsiju srednje veličine iseckati svo povrće, takođe na maslinovom ulju. Kada se riba blago proprži stavite je u tepsiju sa povrćem i dagnjama, tačnije na njih. Možete zaliti sa malo belog vina, maslinovog ulja i dodati so i biber.

– Sve zajedno ide u rernu na 200 stepeni, 10 minuta. Kada je gotovo posuti začinskim biljem po želji (lavanda).

Jelo # 3 Maskarpone krem sa bobičastim voćem i biskvitom

Sastojci
  • jaja
  • šećer
  • slatka pavlaka
  • sirup od zove
  • mascarpone krem
  • pinjoli (seme borovine)
  • med
  • bobičasto voće
  • menta

– Za ovaj krem je potrebno doslovno 3 minuta. 30g šećera u prahu smutiti sa dva žumanca, 1dl slatke pavlake i malo sirupa od zove. Dodati jedno pakovanje mascarpone krema i sve lepo smutiti.

– Med, pinjole i zova se odlično slažu sa bobičastim voćem, kada smutite krem ubacite bobičasto voće po želji, preko staviti iskidane listiće mente.

– Biskvit koji smo stavili uz krem zove se Magdalena, peče se desetak minuta, a za njega vam je potrebno:

  • 150g putera
  • velika kašika meda
  • 3 jaja
  • 150g šećera
  • 150g brašna
  • mali kalupi za proje ili kolače

– Istopiti puter i med u malom tiganju, mešati na vatri dok ne dobije zlatno-braonkastu boju. Ostaviti da se ohladi.

– Mikserom pomešati jaja i šećer dok se mešavina ne utrostruči u volumenu (oko 8 minuta mešanja)

– Pomešati ove dve smese, dodati brašno i ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru. Za to vreme namazati kalupe puterom, i posuti malo brašna odozgo. Kada napunite kalupe smesom, pecite u rerni na 190 stepeni desetak minuta, dok ne bude čvrsto na dodir, a zlatno-braon boje.

_MG_3783

* Filip uz glavno jelo preporučuje Suvinjon, sveže vino u kom preovladava aroma zelene jabuke i bosiljka. Uz predjelo pak, bi više išao Suvinjon koji se pravi malo drugačijom metodom, koji je prošao kroz bure i ima ukus hrasta. Takav Suvinjon bi na pravi način podržao beli koziji sir.

Za kraj prilažemo i cenovnik iz nabavke sastojaka, a imajte na umu da je obrok koji smo napravili namenjen za 3 osobe, prijatno!

  1. Riba (brancin i orada) – 850 din.
  2. Dagnje – 150 din.
  3. Povrće – 500 din.
  4. Lavander  i menta – 100 din.
  5. Lisičarke – 300 din.
  6. Bobičasto voće (ogrozd, maline, borovnice) – 500 din.
  7. Kalamata masline – 110 din.
  8. Mladi koziji sir – 150 din.
  9. Palenta – 100 din.

Total: 2.760 din

Lajkuj:

Komentari:

  1. puji fume says:

    “suvinjon?” svaka cast i vama i filipu! znalacki!

Ostavite komentar:

Slični članci: