Da li imate preko 18 godina?

Osamdesete u Bloku 45

Fotografije Srđana Veljovića mogu se posmatrati i kao dokument o odrastanju jedne od poslednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svetlu nastupajućih devedesetih.

Autor:

U Galeriji Blok u Bloku 45 na Novom Beogradu u petak, 14. decembra, sa početkom u 19 sati, biće otvorena izložba fotografija pod naslovim “Osamdesete” Srđana Veljovića.

Serija fotografija nastala od avgusta 1983. do januara 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45.  Ako pod fotografijom podrazumevamo osim same slike projektovane na ekranu ili odštampane na papiru i proces poimanja viđenog u skladu sa iskustvom, znanjem, kontekstom, njeno percipiranje, onda ove fotografije na ovom mestu, u tom smislu poseduju veliki potencijal.

Sentimentalni naboj ovih fotografija ispunjava prvi nivo značenja na koji nailazimo. Vremenski odmak u trajanju čitave jedne generacije, posmatranje aktera fotografija u dobi sopstvenih potomaka, nas ipak odmiče ka drugim temama koje ove fotografije mogu potaknuti.

Blok 45, Naselje Sunca, realizovan kao utopistički, biopolitički projekat izveden na zalasku jugoslovenskog socijalizma, a koji se danas može smatrati utopijskim, jeste bio scena na kojoj su nastale ove fotografije. Taj je period stvorio uslove stasavanja generacija koji se iz današnje perspektive čine visoko privilegovanim.

Možda ove fotografije možemo gledati i kao dokument odrastanja jedne od poslednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svetlu nastupajućih devedesetih.

Vođenje i razgovor o izložbi biće održano 21. decembra sa početkom od 18 sati. Tom prilikom će biti predstavljena knjiga “Osamdesete”, koja je izvedena u formi knjige umetnika u tiražu od tri primerka.

Blok galerija, Jurija Gagarina 221, Novi Beograd.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: