Da li imate preko 18 godina?

OFSAJD

Umetnost u nedozvoljenoj poziciji

Autor:

U četvrtak, 3. jula u Kulturnom centru Beograda otvara se međunarodna izložba Ofsajd/Umetnost u nedozvoljenoj poziciji, inspirisana Svetskim prvenstvom u fudbalu. U KCB-u, svoje radove izložiće umetnici Bojan Bem, Marko Crnobrnja, Uroš Đurić, Ana Hušman, Zdravko Joksimović, Omer Ali Kazma, Zoran Naskovski, Slavimir Stojanović, Miloš Tomić, Dragan Živančević.

Kako iz KCB-a navode, pre dve godine Kulturni centar Beograda formirao je Kolekciju Oktobarski salon, zbirku radova koje su umetnici poklonili. Među njima nalaze se i radovi na temu fudbala. Daljim istraživanjem ispostaviće se – ne slučajno – da je lista vizuelnih umetnika koji u svojim radovima koriste fudbal kao medij impresivna, i po sadržaju i po obimu. S druge strane, izložbe savremene umetnosti posvećene ovom sportu, i kod nas i u svetu, retke su, pa ova disproporcija na najbolji način ilustruje „elitistički“ odnos prema fudbalu.

Spoznaja tajne globalne popularnosti ove ne previše maštovite i još manje komplikovane igre približiće nas razlozima interesovanja umetnika za nju. Najjednostavnije je reći da je fudbal „metafora života“. Ali na koji način? Nije li to svaka igra u kojoj se dobija i gubi? Izložba ne pravi paralelu između fudbala i umetnosti sa stanovišta estetskog fenomena već,  kroz izbor umetničkih radova i projekata u kojima se fudbal javlja kao metafora za moć, novac, identitet, konstrukcije nacionalne kulture i rodne politike, manipulaciju i strategije, identifikaciju sa idolima, ponašanje mase, … predstavlja različite društvene teme i fenomene. Izabrani i izloženi radovi umetnika su neobavezan okvir za osnovne premise u razmišljanju o mogućoj vezi između fudbala i umetnosti, polazište za brojne interesantne teme za razgovor i tekstove u publikaciji pozvanih autora Ivana Ergića, Brankice Stanković, studijski tekst o estetici sporta slovenačkog filozofa Leva Krefta.

Izložbu možete pogledati do 26. jula.