Da li imate preko 18 godina?

Obnova zgrade Muzeja 25. maj

Autor:

Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, 8. novembra u 18 časova, Muzej Jugoslavije organizuje multimedijalni događaj Obnova 2.0.

Cilj multimedijalnog događaja Obnova 2.0 je da publici na inovativan način predstavi arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost Muzeja 25. maj. Ovom prilikom svim prisutnima biće omogućeno da se putem animacija upoznaju sa sadržajem naših depoa, da na određen način zavire u njih i bace pogled na nasumičan izbor predmeta koji se tamo čuvaju. Format događaja sugeriše okrenutost budućnosti, a muzejska zgrada će uz pomoć animacije i doslovno oživeti.

Kako se ističe u saopštenju Muzeja Jugoslavije Muzej 25. maj, koji je nekada bio mesto odakle se obraćalo prvenstveno mladima, vremenom je postao eksponat po sebi, jedinstven trag istorijiskih zbivanja, ali otkrićete da se u njemu kriju i mnogobrojna blaga naše novije prošlosti.

“Multimedijalni događaj Obnova 2.0 sastoji se iz dva segmenta, sa kompleksnim animacijama i pokretnom grafikom, koji su nastali korišćenjem građe Muzeja Jugoslavije. Dok prvi segment potencira zgradu Muzeja kao istaknuti primer arhitekture, estetike, umetnosti i kulture, ali i entuzijazma grupe ljudi da stvaraju građevine koje će postati autentičan svedok duha vremena, drugi prezentuje animirane predmete iz muzejske kolekcije, organizovane u četiri celine, koje predstavljaju četiri muzejska depoa.  Otkrijte sa nama da li odabir tih slika iz prošlosti budi neka sećanja i osećanja koja mogu biti konstruktivna u zajedničkom traganju za boljom budućnošću”, saopštio je Muzej.

Muzej 25. maj, arhitekte Mihaila Mike Jankovića, otvoren je 1962. godine. Кoncipiran je kao delo visoke moderne i redak je primer total dizajna u arhitekturi Beograda. U integrisanom pristupu oblikovanju lokacije, eksterijera i enterijera, pored arhitekte učestvovali su i drugi eminentni jugoslovenski likovni i primenjeni umetnici. Prvobitna funkcija Muzeja 25. maj od osnivanja do danas nije se promenila – reč je o javnoj ustanovi sa izložbenim prostorom u kojem se organizuju stalne i povremene izložbe. Danas se ubraja u reprezentativnija ostvarenja posleratne jugoslovenske arhitekture i jedan je od ukupno četiri objekta koji se nalaze u kompleksu Muzeja Jugoslavije.

Tokom 2018. godine započet je proces tehničke revitalizacije zgrade Muzeja 25. maj u skladu sa savremenim potrebama i najvišim standardima zaštite originalnog rešenja. Poslednja faza obnove, započeta 2022. i završena u 2023. godini, izvedena je po projektu arhitekte Dejana Todorovića i obuhvatila je radove na restauraciji i konzervaciji fasada i pristupnih platoa. Sve intervencije urađene su uz maksimalno poštovanje autentičnog izgleda i materijalnosti Muzeja 25. maj, a novi ugrađeni materijali i sistemi značajno će doprineti očuvanju ovog objekta i ispunjenju njegove osnovne funkcije baštinjenja kulturnih dobara.

Prve dve faze radova (termotehničke instalacije i uređenje enterijera) završene su zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, dok su radovi na trećoj fazi (restauraciji fasade i pristupnih platoa, kao i uređenju zelene površine) finansirani iz zajma kod Banke za razvoj Saveta Evrope, namenjenog ulaganjima u infrastrukturu u ustanovama kulture. Ovim sredstvima upravljalo je Ministarstvo za javna ulaganja.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: