Da li imate preko 18 godina?

Novogodišnji Čumić market 16. decembra

Čumić Design District, od svog nastanka 2010. godine, svoju reputaciju i istoriju gradi na dešavanjima i saradnji. Svake godine organizuje se, sada već tradicionalna, novogodišnja tombola i market, pop up-ovi dizajnera iz drugih gradova i regiona bivše Jugoslavije. 

Beograd je kao glavni grad nekadašnje Jugoslavije smatran kulturnom i umetničkom prestonicom. Još u vreme između dva svetska rata, “zenitizma” i nadrealizma, preko medijale, najavangardnijeg umetničkog pokreta zajedničke države pa do kraja ’70-ih, posebno tokom ’80-ih godina prošlog veka, Beograd prolazi kroz kulturno-umetničku “eksploziju” javnih prostora koji su negovali duh avangarde i različitih vidova umetnosti. Nakon raspada zemlje, tranzicije i re-definisanja kulturnih institucija, pokreta i prostora, beogradski umetnički duh ostaje na talasu individualne inicijative autora i njihovih sledbenika.

Paradoksalno, takva jedna inicijativa koja povezuje modni dizajn, umetnost, muziku i književnost rodila se, na mestu koje predstavlja epitome prošlih vremena, a to je Čumićevo sokače. Nekadašnji montažni tržni centar, okupljalište “žestokih momaka” i butika sa švercovanom robom, postao je Design District.

Domaće modne dizajnerke i dizajneri, “vintidž” butici, knjižare, umetnički “habovi” okupirali su prostor, i napravili mesto razmene i susreta između autora i publike, umetnika i konzumenata umetnosti, dizajnera i njihovih pratilaca, modela i, u krajnjoj instanci, kupaca. Radom i trudom autora okupljenih oko Design Districta oživljen je ovaj prostor, i to ne samo kao prodajno mesto novih, nezavisnih umetnika već i kao mesto umetničkih dešavanja i platformi za regionalnu saradnju, posebno sa hrvatskim, odnosno zagrebačkim dizajnerima i umetnicima.

Čumić Design District, uspehom iza koga stoji vredan, kreativan i kvalitetan rad umetnika i dizajnera, preuzima ulogu koju je imao beogradski Studentski kulturni centar već spomenutih “zlatnih” ’80-ih godina prošlog veka. Tadašnja omladina jedva je čekala da vidi gostovanja zagrebačkih umetnika u Beogradu i vice versa, ali tako je i sa dizajnerima u novom dobu.

Dana 16. decembra dešava se susret umetnika iz regiona na kome se mogu videti radovi naših i stranih autora:

1. Cloth & Clay radnju vodi šest dizajnerki koje nude različite, ali komplementarne komade nakita, odeće i asesoara:

Curly Lab izradjuje nakit i torbe od neočekivanih materijala i iznenađujućih formi.

Mokosha i Lejdi Tea izradjuju unikatnu odeću, za svaki dan udobnih formi i zanimljivih printova.

Sun Skirt kreira unikatne svečane suknje po meri, klasičnih formi.

Minja Tarle pravi rančeve i torbe savremenog dizajna, pročišćenih formi.

Greška kreira odevne predmete svedenih formi sa ponekim i ponekad zabavnim predahom.
Cloth and Clay će ugostiti Heroi projekat, koji, vođen idejom održivosti, obezbeđuje drugi život materijalima koji su odbačeni, izrađujući torbe od vojnih šatorskih materijala i Moe Estetiku koja kreira minimalisticke odevne komade. Istovremeno oni se bave se izradom kaputa, košulja, jakni.

2. Atippi je radnja koju odlikuje raznolikost stilova, pristupa dizajnu i materijala. Četiri dizajnerke garderobe i modnih dodataka – Fish&Chips, Tzaoluche, ScarletModamia by Maja Radosavljević, malim serijama autentičnih komada spore mode, okupljaju dizajnere po principu korišćenja različitih materijala. Među njima su Numenporcelain, Moria, Zbrka, Authentic ArtWooden Bowie.
Atippi ce ugostiti dve umetnice – Rukotvornicu, vajarku sa svojim nosivim skulpturama od metala i grafičarku, art terapeutkinju i edukatorku Tatjanu Trajković Art, sa svojim digitalnim grafikama.

3. IMI Concept Store nudi dizajnirane modne komade, ručno pravljen nakit i asesoare od kože sa potpisom dizajnerke Ivane Ristić. U radnji se mogu naći i unikatne kožne torbe dizajnera Miloša Sarića.

4. Criva, radnja koju vode dva brenda garderobe i nakita torbi – Curly Lab i Greška, sa posebnim zadovoljstvom ugostiće anaesKeramik – posude koje nastaju od zemlje. Svaka Anina posuda je napravljena ručno uz korišćenje točka i metoda glazura.

5. Magdalena Klašnja, kostimografkinja i dizajnerka iz Beograda, pomaže da uživaju u udobnim i modernim koracima po Beogradu, Parizu i Njujorku. Magdalena će ugostiti venecuelansku arhitekticu Marianne Villalobos Emonet sa linijom savremenog nakita pod brendom Pamela Coromoto.

6. Nosimse – vintage radnja u kojoj su ručno i pažljivo izabrani predmeti za kuću, komadi garderobe, obuće i asesoara.
Nosimse će ugostiti ilustratorku koja radi pod nazivom Dobre brlje, kojima autorka komentariše i predstavlja svakodnevni život.

7. STORE 32 nudi dizajnersku garderobu, nakit i modne dodatke četiri autorke – Marija Rajna Stanišić, Šnajder, MajMaj i Aleksandra Gočanin. Gosti će im biti Kokorosrce, brend iz Crne Gore, koji se bavi izradom dizajnerskih torbi, novčanika i garderobe od kože; Yoke, beogradski brend koji se bavi izradom sada već prepoznatljivih cegera od tila i plisea i Morel Craft brend, takođe iz Beograda, koji se bavi izradom pletenih modnih asesoara.

8. Okimi and Friends je concept store koji, pored Okimi brenda, koji izrađuje jednostavne modele prepoznatljive po bikolor motivu, nudi radove brendova Marinush, NeMar Knitting, Oposum, Agelast, Plima sport i Rename Jewelry.
Okimi and friends će ugostiti Anu Kovačević, freelance ilustratorku i dizajnerku iz Zagreba, koja svoje ilustracije prevodi u treću dimenziju u obliku objekata i mobila od papira i šper ploče. Ana dolazi pod imenom Ana Knows Best i donosi širok asortiman proizvoda ukomponovan sa ilustracijama.

9. Treći trg je organizacija za promociju poezije, književnosti, umetnosti i kulture čitanja. Njihov gost će biti Radni sto, izdavačka kuća.

10. SestreS – sestre Ivana i Jelena Stevančević, čiji se rad zasniva uglavnom na ručnom radu, koji ne može biti multiplikovan, tako da modeli ostaju unikati. Zajedno sa brendom Iva Shi, vode ovu zanimljivu radnju. Rančeve i torbe brenda Oboyi nalaze se u njihovoj radnji.

11. ReDesign21 je radnja gde se mogu videti radovi šest dizajnera Nakita. Njima je zajednički odnos prema reciklaži, a materijali koje koriste u izradi, kreću se od srebra, čelika, drveta, kože, kartona. Nakit koji izrađuju Miho, KETZ, Biljana Novogradić, MARLLA, Vedrana Petrovska i Boško Petrović zadovoljava široku paletu ukusa većine posetilaca.

12. Atelje Alternativa vodi dizajnerka Danijela Glišić, koja dugo postoji i radi na beogradskoj sceni.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: