Da li imate preko 18 godina?

Nova pozorišna sezona

Kratak pregled pozorišne sezone ili šta nas očekuje u narednim mesecima u beogradskim pozorištima.

Autor:
2
0

Oktobar u Beogradu je tradicionalno bio mesec u kojem počinje nova pozorišna sezona. Nakon što bi se završio Bitef festival, gradska pozorišta upriličila bi nove premijere i najavila buduće projekte. Međutim, ove godine imali smo par premijera čak pre početka Bitefa i jednu u okviru samog festivala.

Na sceni Bitef teatra, a u produkciji Bitef festivala, premijerno je izvedena predstava Sloboda je najskuplja kapitalistička reč. U pitanju je autorski projekat dramaturškinja Maje Pelević i Olge Dimitrijević. Autorke i performerke su osmislile, i izvode, ovu predstavu na osnovu svog istraživačkog putovanja u Severnu Koreju, jednu od najizolovanijih zemalja sveta. Očekuje se da će se ovo, u svakom smislu originalno, pozorišno ostvarenje igrati na redovnom repertoaru Bitef teatra pored gostovanja koja su već dogovorena.

sloboda-je-najskuplja-kapitalisticka-rec

Već sredinom septembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala se premijera Hamleta u režiji Aleksandra Popovskog. Ovo je peta verzija najpoznatije Šekspirove drame na sceni JDP-a, a ovom premijerom pozorište učestvuje u obeležavanju četiristogodišnjice smrti verovatno najznačajnijeg dramskog pisca u istoriji teatra. No, kako uprava ove kuće ističe, predstava Aleksandra Popovskog je najmanje prigodnog karaktera već “ima svoju suštavstvenost koja prevazilazi svaki povod”. Za nekoliko dana, na istoj sceni, novu premijeru imaće Egon Savin za komad Pod žrvnjem – dramski prvenac Dragoslava Nenadića, srpskog pisca koji je stvarao početkom XX veka, a čime JDP nastavlja repertoarsku liniju novog čitanja zaboravljene baštine.

hamlet-jdp

Atelje 212 je sezonu otvorio predstavom Jesenja sonata Ingmara Bergmana. Reč je o najnovijoj režiji Jagoša Markovića koja je nastala u koprodukciji sa budvanskim festivalom Grad teatar. Već narednog meseca, tačnije 12. novembra, ova kuća slavi svoj pedeseti rođendan što će biti obeleženo premijerom novog komada Milene Marković koji je upravo tim povodom i napisan. Tekst inspirisan umetnicima koji su stvarali osamdesetih godina, a koji više nisu među živima, režiraće Snežana Trišić. Naslov drame je Deca radosti i, po rečima same autorke, govori o kraju jedne epohe i sluti veliku društvenu nesreću koja se potom dogodila. Zatim, u periodu koji sledi, i premijera komada Kako je dobro videti te opet, kojim je Olga Dimitrijević pobedila na konkursu Sterijinog pozorja, a pod rediteljskom palicom, kako nezvanično saznajemo, Saše Milavić Davies.

jesenja-sonata-atelje-212

Mesec oktobar je i u Beogradskom dramskom pozorištu doneo dve nove predstave. Prvo je na Novoj sceni premijerno izvedena diplomska predstave Tijane Vasić – Paraziti Marijusa fon Majenburga, najpoznatijeg nemačkog dramskog pisca mlađe generacije. Po rečima rediteljke, centralna tema komada je parizitizam kao bolest savremenog društva, zloupotreba jednog čoveka od strane drugog iz osećanja nesigurnosti i straha. Kroz nekoliko dana se tematika koja se opet tiče dubokih deformacija modernog društva preselila i na Scenu “Rade Marković” – crnu komediju Terorizam Olega i Vladimira Presnjakov, režirala je Snežana Trišić. Komad braće Presnjakov bavi se fenomenom terorizma kao globalne pojave, a onda sa tog makro plana komad suptilno uvodi novi fenomen – terorizam kao lični, pojedinačni problem, nešto što zapravo doživljavamo i od svojih bližnjih, a ne samo kao spoljnu opasnost.

paraziti-beogradsko-dramsko-pozoriste

Narodno pozorište pompezno je najavljivalo premijeru Čehovljevog Ivanova koji se do sada na sceni nacionalnog teatra izveo samo jednom, i to 1924. godine. Veliku glumačku postavu, uključujući gosta iz Makedonije, Nikolu Ristanovskog u naslovnoj ulozi  predvodi rediteljka Tatjana Mandić Rigonat kojoj je ova prva režija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Tekuća pozorišna sezona je očigledno dosta plodna za Olgu Dimitrijević – na sceni Raša Plaović očekuje nas premijera Narodne drame, njenog  diplomskog teksta do sada uspešno izvođenog u Vranju, u novoj postavci rediteljke Bojane Lazić. Takođe, još dva nova projekta ove kuće najavljena su uz velika očekivanja. Prvo, povodom već pomenutog jubileja četiristogodišnjice Šekspirove smrti, već pomenuta Snežana Trišić postavlja Ričarda III, a zatim sledi Elektra Danila Kiša koju će režirati Iva Milošević.

ivanov-kaveriska

Malo pozorište Duško Radović takođe s ponosom najavljuje svoj najnoviji projekat. Naime, čuveni komad za decu, pisca po kojem ovo pozorište i nosi svoje ime, Kapetan Džon Piplfoks biće premijerno izveden 23. oktobra što je i rođendan ove kuće. Tekst Duška Radovića o avanturama kapetana gusarskog broda, režiraće Milorad Milinković Debeli.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: