Da li imate preko 18 godina?

NEXT Balkan: grupna izložba autora mlađe generacije

U okviru manifestacije Art Weekend Belgrade 2019, izložba će se održati u Ostavinskoj galerija i KC Magacinu.

Autor:

Otvaranje izložbe NEXT Balkan održaće se u subotu 12. oktobra u Ostavinskoj galeriji i Kulturnom centru Magacin u Beogradu na adresi u ulici Kraljevića Marka br.4-8. sa početkom od 19 časova. Pre otvaranja izložbe održaće se međunarodna konferencija sa temom „Novi horizonti, Periferije kao novi centri u globalnom svetu“ sa početkom od 17 časova u centralnom prostoru KC-a Magacin.

Izložba NEXT Balkan, koju organizuje Kulturforum ODKR u okviru AWB2019, donosi domaćoj publici izbor dela 19 srpskih umetnika predstavljenih na izložbi „NEXT Balkan Sofija 2019, srpska savremena umetnost mlađih autora“, kao prvoj od dve recipročne izložbe mladih srpskih i bugarskih umetnika kojima počinje razvoj regionalne platforme za savremenu umetnost mlađih autora NEXT Balkan.

Izbor dela i autora koncipran je kao kritički pregled scene likovnih umetnika mlađe generacije u Srbiji. Postavka nastoji da u jednom od mogućih uzorka obuhvati raznolikost i širinu umetničkih senzibiliteta i izraza, te konceptualno tehničkih postupaka u savremenoj praksi umetnika mlađe generacije u Srbiji, kao i da predstavi produkcijske i organizacione okvire u kojima se ona odvija.

Dominantni motiv kustoske koncepcije je prelazna odnosno sintetička forma, kao značajna karakteristika mlađih autora. Izložba prikazuje dela u kojima se na različite načine dovode u vezu tradicionalni i nove mediji i tehnike, kao i različiti formalni izrazi i koncepti, te spontano stvaraju sopstvene okviri umetničkog izražavanja koji izmiču opštim odrednicama stila i pravca. Kontinuitet likovne tradicije i nove tendencije prepliću se u ovim delima na često neočekivane načine otvarajući nova polja izražavanja.

Poseban cilj ove izložbe je da istakne kulturni, umetnički i poslovni potencijal savremene umetnosti autora mlađe generacije kao i da ukaže na neophodnost organizovane sistematske podrške njenom razvoju u produkcijskom, organizacionom i poslovnom smislu. Izložba je prikazana u Sofiji, u aprilu i maju 2019. godine, u saradnji sa DOMA Art fondacijom iz Sofije, čime je učinjen prvi korak u prevazilaženju lokalnih okvira ka široj regionalnoj saradnji.

Učesnici na izložbi su: Ana Vujović, Aleksandar Denić, Branko Milisković, Vladimir Vasić, Davor Gromilović, Damjan Kovačević, Emilija Radojičić, Iva Kuzmanović, Ivan Šuletić, Ivana Ranisavljević, Lidija Delić, Marina Marković, Marija Šević, Marta Jovanović, Mina Piščević, Miodrag Ninić, Nemanja Nikolić, Petar Sibinović, Sara Kostić.

Izložbu u okviru Art Weekend Belgrade 2019, organizuje Kulturforum ODKR iz Beograda uz podršku Kulturnog centra Magacin

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: