Da li imate preko 18 godina?

Nedelja nemačkog filma

Autor:
0
0

GoetheFEST 2014 predstaviće aktuelne igrane filmove koji su se na festivalima u Nemačkoj prikazivali tokom 2013. i 2014. godine. Među njima će se, rame uz rame sa starim majstorima, naći i nekoliko sjajnih ostvarenja mladih nemačkih autora, koja prosto zrače mladošću, svežinom i raznorodnošću. U skladu s tim, moto GoetheFEST-a 2014. glasi „Generacije“.

Na ovogodišnjem Berlinalu u takmičarskom je programu bilo čak četiri nemačka filma – više nego ikada do sada. Sve njih publika će imati prilike da vidi na GoetheFEST-u 2014, koji će biti veći, raznovrsniji i obuhvatniji nego prethodnih godina. Biće prikazano čak dvadeset filmova, a filmske projekcije će pratiti projekat: FILMSKI SVETOVI koji predstavlja novinu i zasebnu sekciju u okviru Goethe FEST-a.

GoetheFEST sekcija FILMSKI SVETOVI predstavlja grupnu izložbu, tri gostujuća predavanja i pet projekcija filmova tri nemačka scenografa: Christina Schaffer, Daniel Chour i Waleska Leifeld. FILMSKI SVETOVI zaviruje iza kulisa nekoliko izuzetnih nemačkih filmskih produkcija i koprodukcija. Nova generacija produkcijskih dizajnera pokazuje kako se odvijaju kreativni procesi u filmskoj industriji, u kojoj je podela posla danas izuzetno razrađena; kakvi se izazovi javljaju u praksi i kako se mogu objedini umetnički, logistički i finansijski aspekti profesije.

Program festivala

9. oktobar

POSLEDNJA TRKA (Sein letztes Rennen/ Back on Track) Nemačka 2013. 114’
režija: Kilian Ridhof
scenario: Kilian Ridhof, Mark Blebaum
fotografija: Judit Kaufman
muzika: Peter Hindertir
uloge: Diter Halerforden, Tatja Zajbt, Hajke Makač, Frederik Lau…
nagrade: Nemačka filmska nagrada 2014. Diteru Halerfordenu za najbolju mušku ulogu

Paul Aferhof, nekada najveći maratonac i osvajač zlatne medalje na Olimpijadi u Melburnu 1956. uživa u starosti i sećanjima u svojoj kući. Pošto njegova supruga nije više sposobna da se brine o njima dvoma, večito zauzeta kćerka stjuardesa, smešta ih u starački dom. Paul se tamo ne oseća dobro i nema nameru da skonča kao blljka. Odlučuje da u sedamdeset i nekoj godini počne da trenira za Berlinski maraton i da jop jednom doživi čar velike pobede. U početku samo se njemu to činilo normalnim i mogućim.

10. oktobar

19:00 LJUBAVNE ŠNICLE (Love Steaks) Nemačka 2013. 89’

režija: Jakob Las
scenario: Jakob Las, Ines Šiler, Timon Šepi, Niko Vohe
fotografija: Timon Šepi
muzika: Golo Šulc
uloge: Lana Kuper, Franc Rogovski, Majk Ridel…
nagrade: Minhen – Nagrada za najbolju režiju, scenario, mušku i žensku glavnu uloga; Sarbriken – nagrada Maks Ofils; Potsdam – druga nagrada za produkciju; Park Siti (Slamdance festival) – nagrada za najbolji trejler

Klemens i Lara rade u istom hotelu na obali Baltičkog mora, ali, sem istog mesta na kome rade, nemaju ništa zajedničko. Naprotiv, nisu mogli da budu različitiji. Povučenom Klemensu je potreban mir, dok kočoperna Lara traži akciju. Samo što je okončao svoje obrazovanje za masera, on već „mesi“ goste, dok ona još uvek uči za kuvaricu. Kada se njih dvoje slučajno sreću u liftu, međusobna privlačnost je najpre poprilično ograničena. Pa ipak, polako ali sigurno, njih dvoje postaju bliski. Klemens se sve više oslobađa svoje uzdržanosti i učestvuje u brojnim Larinim šalama. Međutim, u jednom trenutku, katastrofa preti da razori zajedničku sreću…

21:00 NIŠTA SE LOŠE NE MOŽE DOGODITI (Tore tanzt/ Nothing Bad Can Happen) Nemačka 2013, 110’

režija i scenario : Katrin Gebe
fotografija: Moric Šulthajs
muzika: Peter Folk, Johanes Leniger
uloge: Julijus Feldmajer, Saša Aleksandar Gerzak, Svantje Kolhof…
nagrade: Filmski festival u Hamburgu -najbolji scenario; Bavarska filmska nagrada – najbolji mladi reditelj, Talin – najbolji film za mlade, Udruženje nemačkih filmskih kritičara- najbolji debitantski film….

Mladi Tore želi da u Hamburgu, sa religioznim pankerima koji sebe nazivaju „Isusovi frikovi“, otpočne novi život. Pri tom će mu se neočekivano ukazati prilika da pomogne jednoj porodici u saobraćajnoj nezgodi. Zahvalni Beno poziva spasioca u porodičnu kuću sa vrtom, u kojoj stanuje sa suprugom i dvoje dece. Tore na ovaj slučajni susret gleda kao na Božji znak i sprijateljuje se sa Benom, ali se skitnica posebno dobro razume sa 15-godišnjom Benovom poćerkom Sani. Već posle nekoliko dana porodica poziva pankera da kao stalni gost kampuje u šatoru na njihovom imanju. Nedugo zatim, Beno iznenada postaje naprasit i nasilan. Tore, međutim, ne dozvoljava da ga to natera na odlazak, već u sve težim zlostavljanjima prepoznaje Božji izazov… Film je inspirisano istinitim događajima a svetsku premijeru imao je u Kanskom programu Izvestan pogled.

11. oktobar

19:00 MRAČNI SVET (Finsterworld) Nemačka, 2013. 95’

režija: Frauke Finstervalder
scenario: Frauke Finstervalder, Kristijan Kraht
fotografija: Markus Ferderer
muzika: Mihaela Melian
uloge: Korina Harfuh, Sandra Hiler, Jakub Gjeršal, Krištof Bah, Ronald Cerfeld, Johanes Kriš, Leonard Šajher…
Nagrade: Berlinale 2014 -najbolji scenario; Nemačka filmska nagrada 2014. za najbolju žensku sporednu ulogu -Sandra Hiler; Cirih – Zlatno oko za najbojli film na nemačkom jeziku; Montreal – Bronzani zenit za najbolji debitantski film; Nagrada nemačke kritike za najbolji scenario u 2013.

Radnja filma „Mračni svet“ se događa u Nemačkoj koja se prividno nalazi izvan vremena. U zemlji, u kojoj sunce stalno sija, deca nose školske uniforme, policajci su maskirani u medvede a pedikiri starijim damama poklanjaju kolače. Međutim, iza lepote ovog prividnog sveta vreba ponor u koji nas ovo putovanje i vodi.

U izvanrednom filmskom debiju Mračni svet Frauke Finstervalder, Nemačka je predstavljena kao nadrealno mesto traumatizovano nacionalsocijalizmom. Tragikomedija otkriva različite životne modele i često ih na mračan način dovodi u vezu…“(DIE ZEIT)?

21:00 DIPLOMATIJA (Diplomatie/ Diplomacy) Francuska, Nemačka 2014. 88’

režija: Folker Šlendorf
scenario: Siril Želi, Folker Šlendorf
fotografija:Mišel Amatje
muzika: Jerg Lemberg
uloge: Andre Disolije, Nils Arestrup, Burghart Klausner, Robert Štadlober…

Bitka za Francusku je, po svemu sudeći, odlučena 25. avgusta 1944. Druga francuska oklopna divizija nalazi se pred kapijama Pariza i samo je pitanje vremena kada će saveznici osloboditi glavni grad Francuske iz kandži nacista. Međutim, nemački komandant grada Ditrih fon Holtic nalazi se u dilemi: Da li da, kako je Hitler naredio, grad brani po svaku cenu i, ukoliko je to potrebno, minama i bombama ga pretvori u prah i pepeo, ili da kapitulira i tako spasi smrti hiljade ljudi i sačuva istorijsku arhitekturu francuskog glavnog grada? Nemački general se bori sa svojom savešću, a švedski konzul Raul Nording svim diplomatskim i retoričkim sredstvima pokušava da sačuva grad od razaranja.

12. oktobar

21:00 IZMEĐU SVETOVA (Zwischen Welten/ Inbetween Worlds) Nemačka 2014. 98’

režija i scenario: Feo Aladag
koscenaristi: Matijas Kok, Judit Kaufman
fotografija: Judit Kaufman
muzika: Karim Sebastian Elias, Jan. A. P. Kacmarek
uloge: Ronald Cerfeld, Mohsin Ahmadi, Saida Barmaki, Burghart Klausner…
Nemačka institucija za ocenjivanje filmova i medija dodelila je ovom filmu predikat „naročito vredan“.

Jesper je vojnik Bundesvera. Iako je njegov brat poginuo na dužnosti u Avganistanu, on se prijavio na službu u toj zemlji. Zajedno sa svojom jedinicom on ima zadatak da od Talibana zaštiti jedno udaljeno selo. U Jesperovoj pratnji je i mladi avganistanski prevodilac Tarik koji treba, između ostalog, i da posreduje između vojnika i seoske zajednice.

Obema stranama prilično teško pada da premoste razlike u načinu života. Jesper, koji mora da zadobije poverenje seljaka i savezničke Arabaki milicije, na ivici je nerava. Sve je više konflikata savesti koje izazivaju naređenja njegovih pretpostavljenih. Kada Tarik, kome je zbog bliskosti sa nemačkim vojnicima zaprećeno smrću, počinje da se plaši i za život svoje sestre, Jesper je prinuđen da zauzme stav.

13. oktobar

19:00 DŽEK (Jack) Nemačka 2014. 103’

režija: Edvard Berger
scenario: Edvard Berger, Nele Miler-Štefen
fotografija: Jens Harant
muzika: Kristof M. Kajzer, Julijan Mas
uloge: Ivo Picker, Georg Arms, Luize Hejer…

Iako ima tek deset godina, Džek je odgovoran za sebe i svog malog brata Manuela jer njihova samohrana majka preko dana radi, a uveče često izlazi. Oca u domaćinstvu nema. Jednoga dana Manuel se prilikom kupanja ispekao vrelom vodom. Krivica za to je svaljena na Džeka. To je vlastima bio dovoljan razlog da ga smeste u dom. U domu dečak pati za svojom kućom, ubrzo upada u konfliktne situacije i beži kako bi se vratio kući. Međutim, još jednom majka nije tu. U potrazi za njom, Džek i Manuel lutaju gradom, spavaju po parkovima i podzemnim garažama, beže od policije, sreću odrasle koji im pomažu i one koji su ravnodušni.

21:00 STANICE KRSTA (Kreuzweg/ Stations of the Cross) Nemačka 2014. 107’

režija: Ditrih Brigeman
scenario: Ana i Ditrih Brigeman
fotografija: Aleksander Sas
muzika: Martin Frimorgen
uloge: Lea van Aken, Franciska Vajs, Florijan Šteter, Lusi Aron…
Nagrade: Berlinale 2014: Srebrni medved za najbolji scenario, nagrada ekumenskog žirija; Haugesund – nagrada ekumenskog žirija
Edinburg- nagrada studentskog žirija; Evropski filmski festival u Paliću 2014 – Palićki toranj za najbolju režiju

Mlada Marija živi između dva sveta. U školi, ona je 14-godišnja devojčica sa tipičnim interesovanjima tinejdžerke. Kod kuće, ona sledi učenja bratstva Pija XII i njihovog tradicionalnog tumačenja katolicizma. Sve o čemu Marija misli i radi mora da prođe Božju proveru pa je strah od pogrešnog koraka njen stalni pratilac. I dok Marijina majka svoju ćerku čvrstom rukom prisiljava da ide putem vere, otac uglavnom ćuti i u kritičnim trenucima je samo nemi posmatrač. Konflikti se zaoštravaju kada dolazi do rasprave sa nastavnicima i lekarima. Marija očajnički pokušava da svima udovolji i tako sve više upada u unakrsnu vatru. Kako uskladiti osećanja koje ona gaji prema jednom školskom drugu sa zapovestima čiste ljubavi prema Bogu? Da li Gospod traži veliku žrtvu kako bi se njen mali brat izlečio od bolesti? Ditrih Brigeman duševnu patnju njegove mlade protagonistkinje razvija u 14 stanica na putu Krsta – od „Osude Isusa na smrt“ do „Sveto Isusovo telo polaže se u grob“.

14. oktobar

19:00 VREME KANIBALA (Zeit der Kannibalen/Age of Cannibals) Nemačka 2014. 93’

režija: Johanes Naber
scenario: Štefan Vajgl
fotografija: Paskal Šmit
uloge: Sebastiјan Blomberg, Devid Štrizov, Katarina Šitler, Džejms Batler…

Frank Elers i Kai Niderlender su poslovni konsultanti. Oni putuju po svetu i staraju se o otpuštanjima i o većem profitu kompanija. Prljavi proizvodni pogoni i pojedinačne i porodične tragedije nisu deo interesovanja ovih alfa životinja. Osim toga, oni su previše zaokupljeni međusobnim borbama oko napredovanja u karijeri. Njihov jedini cilj je da budu partneri kompanije. Kada njihov stari konkurent Helinger biva unapređen, za Franka i Kaia je to smak sveta, pošto sada sebe vide na marginama poslovnog sveta i ubeđeni su da će pre dobiti otkaz, nego što će ikada uspeti na lestvici. Ali, preokret tek sledi i počinje odsudna bitka!

21:00 HANINO PUTOVANJE (Hannas Reise) Nemačka, Izrael 2013. 100’

režija: Julija fon Hajnc
scenario: Julija fon Hajnc i Džon Kvester
uloge: Karoline Šuh, Doron Amit, Maks Mauf. Lea Kenig …
Nagrade: Nirnberg – najbolji glumac (Doron Amit)

Hana je ambiciozna studentkinja i želi da radi u konsultantskoj kompaniji. Međutim, primećuje brzo da u njenoj biografiji ima značajnih propusta. Nedostaje joj preporuka o društvenom angažmanu. Hanina majka, koja vodi mirovnu akciju u korist Izraela, protivi se da joj izda lažnu potvrdu o dobrovoljnoj službi. Kako bi dobila preporuku, Hana je primorana da protiv svoje volje prihvati posao u Domu za ometene u razvoju u Tel Avivu. Njenu nadmenost i nervozu na sebi će najpre osetiti Itaj, sa kojim zajedno radi. Uprkos svemu, Itaj flertuje sa Hanom i vrlo brzo ona shvata da će mu teško odoleti. Međutim, njen boravak u Tel Avivu otkriće nepoznate momente iz života njene majke, a samu Hanu nateraće da se drugačije odnosi prema stvarnosti.

15. oktobar

19:00 KOLHAS, ILI SRAZMERNOST SREDSTAVA Nemačka 2012. 93’ (Kohlhaas, oder die Verhältnismäßigkeit der Mittel)

režija i scenario : Aron Leman
fotografija: Kristijan Pirjol
muzika: Bojan Bojadžijev
uloge: Robert Gvisdek, Jan Mesutat, Torsten Merten…

Filmski režiser Leman po svaku cenu želi da realizuje istorijsku dramu „Kolhas“. S tim u vezi već su započeta snimanja u jednom veoma zabačenom delu Bavarske, kada mu u jednom trenutku budžet bude drastično smanjen. Bez mnogo razmišljanja, režiser je sa minimalnim sredstvima nastavio sa radovima na filmu: vitezovi nose verižnjače od štofa koje su sami „heklali“, a oružje koje će se kasnije računarski generisati, morali su da zamišljaju. Kao kulisa je služila ruina nekog zamka. Neočekivanu podršku Leman nalazi u obližnjem mestu Špekbrodi. Naime, vest da se u kraju snima film toliko je oduševila stanovnike, da su na sve moguće načine pružili podršku filmskoj ekipi, bilo da je reč o prenoćištu ili savetima za izbor mesta snimanja. Međutim, zbog sve novijih svojeglavih ideja režisera, snimanje se odvija svakako, samo ne glatko.

21:00 POLICAJČEVA ŽENA (Die Frau des Polizisten/ The Policemanş Wife) Nemačka 2013. 175’

režija , scenario i fotografija : Filip Grening
uloge: David Cimeršid, Aleksandra Finder, Lars Rudolf…
nagrade: Venecija – Specijalna nagrada žirija 70. Bijenala
Sevilja – najbolja glumica Aleksandra Finder

Uve i Kristine su mladi par koji ima četvorogodišnju ćerku. Mala porodica se u malom gradu useljava u staru kuću. Uve je policajac i zbog noćnih smena, dežurstava preko vikenda i posebnih dežurstava kojima poboljšava svoju platu, nema puno vremena za porodicu. Kristine je preuzela ulogu domaćice i provodi puno vremena sa ćerkicom Klarom, koja upravo otkriva svet oko sebe. Međutim, u porodičnoj sreći s vremenom dolazi do pukotina. Uve je izuzetno ljubomoran i uvek želi tačno da zna šta Kristine radi, gde se kreće i s kim se sastaje. Kada je loše raspoložen, ljubomora ponekad ume da preraste u agresivnost. Uskoro će Kristine sve češće morati da izmišlja izgovore za svoje modrice…

16. oktobar

20:00 VOLJENE SESTRE (Die geliebten Schwestern/ Beloved sisters) Nemačka, Austrija, Švajcarska 2014. 138’

režija i scenario: Dominik Graf
fotografija: Mihael Visveg
muzika: Sven Rozenbah, Florian van Volksem
uloge: Hana Hercšprung, Florijan Šteter, Henrijeta Konfurius…
Nagrade: Bavarska filmska nagrada 2014. za najbolju kameru

Dve sestre, Karoline fon Bojlvic i Šarlota Lengefeld su jedna duša. Čak i onda kada se leta 1788. godine zaljubljuju u istog čoveka, književnika Fridriha Šilera. Karolina je nesrećno udata i u Šileru konačno vidi dugo iščekivanu ljubav svog života. Nasuprot njoj, Šarlota je stidljiva i već dugo sanja o supružniku. Tako se začinje ménage à trois, jedan vedro raspojasani trougao. Šiler je opčinjen sestrama i namera mu je da se upusti u vezu i sa jednom i sa drugom. Kod Karoline ceni njenu nezauzdanu i inteligentnu pojavu, kod Šarlote uravnoteženost i osećaj za dom. Međutim, koliko dugo može da funkcioniše ljubav, ako svako za sebe misli da je ona prava osoba? Prijateljski odnos dveju sestara će tako biti stavljen na probu.

Kolarčeva 6
Tel. + 381 (0)11 2621 174

Cena ulaznica je 250,00 dinara po projekciji. Prodaja počinje od 30.9.2014.
Blagajna radi od 16-21 sat. Dođite na vreme! Broj mesta je ograničen.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: