Da li imate preko 18 godina?

Najbolji beogradski letnji klubovi

Preporučujemo mesta za noćni provod i surfovanje na vrelom beogradskom asfaltu, a u stvari van njega.

5
4

Budući da talas osveženja zvanično prestaje krajem ove radne nedelje i tropska vrućina se vraća, evo preporuke letnjih klubova u kojima se možete provesti tokom svih, a ne samo neradnih letnjih vikenda. 

Ne idete na odmor, tek ga planirate ili ste se upravo vratili sa istog i željni ste provoda u gradu? Turistička Meka i Medina Istočne Evrope, „Berlin of the East“ kako se u zvaničnim turističkim bedekerima naziva Beograd, new party capital of Europe ima veliki broj mesta za noćne izlaske koja se, žanrovski, apsolutno razlikuju. Većina ih je u pucačko-estradnom maniru, druga najveća grupa spada u komercijalna mesta od kojih identična postoje od Ostina u Teksasu do bugarskog letovališta Nesebar na Crnom moru. Isključivo beogradski turistički brend – splavovi – jeste posebno naša stvar, no većina se uklapa u ne baš poželjne dve grupe navedene gore. Ipak, neki od splavova su sjajni i zaslužuju pažnju, a uz još neka mesta čine mapu kvalitetnog alternativnog noćnog provoda glavnog grada u letnjem periodu. Pored splavova, tu su i klubovi na kopnu koji nude jednako dobru (nekad čak i bolju) zabavu. Evo ih „na gomili“, bez numeracije, pošto smatramo da im je kvalitet ujednačen. Sve zavisi od vašeg žanra, afiniteta i mobilnosti.

PRISTAN
pristan

Pristan

Lociran kod sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“, poznatijeg po starom, mitskom imenu „25.maj“, splav „Pristan“ nudi pomalo lajt, ali i dalje mestimično tvrđu house muziku. Mesto pomalo posh, ali i dovoljno opušteno, tako da u njega možete i u košulji i pantalonama ispeglanim “na špic”  u japankama i bermudama. Enterijer podseća na italijanski bar klub s tim da Pristan radi duže od njihovih standardnih 2 ujutro. I da, veoma bitno – ako tražite dečka/devojku, dobro mesto za bacanje udice.

DRUGSTORE
drugstore 3

Drugstore

Najbolji klub u gradu ima i novi/stari industrial prostor – Garden of Drugstore (namerna konotacija na biblijski Garden of Eden iliti ga Rajske vrtove gde su se smuvali Adam i Eva). Pošto je u pitanju klub koga se ne bi postidela ni tehno scena Berlina, takva je i bašta – industrijski razrušen prostor ukrašen instalacijama. Program ovog leta je više nego poseban i privlačan svakom ljubitelju elektronske muzike i klabing subkulture. Uistinu, u pitanju je katedrala za  ljubitelje elektronske muzike i industrijskog, konceptualnog dizajna po kome je berlinski noćni život nadaleko poznat.  Dark, darker, delicious. Obavezno posetiti. Preporuka pisca teksta.

20/44
2044 1

20/44, foto Vladimir Šekularac

Sada već ikonički deo alternativne ponude gradskog noćnog života i na mnogim listama najboljih malih i srednjih klubova u Evropi, gde obično dospeva nakon glasova/ preporuka stranih DJ-eva koji su nastupali na njemu i doživeli atsmoferu kakva se ne pamti, splav 20/44 (kod beogradskih klabera i njihovih gostiju iz inostranstva poznatiji kao Brod) predstavlja srce grada. Na keju kod Ušća, okružen paklom narodnjačkih mesta, 20/44 prkosi svojim programom manje ili više andergraund elektronske muzike, 80’s enterijera bivšeg splava pod imenom „Mala Laguna“ obogaćenog umetničkim instalacijama i velikom skulpturom Majkla Džeksona, rad vajara Miće Stajčića, koja nedvosmisleno obaveštava slučajnog prolaznika ili stranog turistu gde je došao, veoma podsećajući na čuveni, takođe ikonički, letnji berlinski Club Der Visionaere, deleći njegovu ležernost i prijatnu kontrakulturnu atmosferu. Leti je aktuelan ponton s koga se pruža savršen, kao sa razglednice, pogled na Kalemegdan i reku Savu. Dočekati svitanje na 20/44 nezaboravno je iskustvo, a veoma moguće da će vam se to desiti u zagrljaju nekoga koga ste tamo upoznali. Nije potrebno više informacija od ovih da se zaputite preko Brankovog mosta, skrenete desno (iz pravca grada) i doživite pravi klabing na reci.

ZAPPA BARKA

zappa barka 2

Pošto ste skrenuli desno odmah od kraja mosta i zaputili se na Ušće, primetićete splav kompletno oslikan legendarnim zvezdama roka (Džo Stramer, Džoni Mar, Prins, Bouvi, Frenk Zapa). To je novootvorena Zappa barka, letnja podružnica Zappa bara sa početka ulice Kralja Petra. Mesto gde se najviše vrte rok en rol klasici kao neka vrsta početne šklole za klince, Zappa barka je više okrenuta mlađoj populaciji nudeći im klasičan plesni rok en rol kao neku vrstu iskoraka u noćni život bez Đanija, Stoje Institucije i ostalih gromada kulturnog života Srbije, karakterističnih za izgradnju sistema ukusa kod studenata. Zappa barka otvorena je ovog leta i program, sem vikend partijanja, traje i preko nedelje nudeći koncerte, filmske projekcije, okupljanja i slično. Ukoliko tek krojite svoj ukus, ovo je definitivno prvo mesto gde biste se mogli/morali pojaviti.

FAVELA
favela

Favela, foto : Marko Popovic photography

Skoro na samom kraju šetališta kod Ušća (kada se prođe Zappa barka i 20/44), u sred močvarne busije, sakriven i ušuškan, nalazi se splav Favela. Kao što ime i kaže, Favela baštini gradski duh kraja osamdesetih i početka devedestih godina prošlog veka, kako u programskom tako i u smislu usluge i gostiju. Nenametljivo, opušteno mesto na kome se možete provesti uz prijemčljivu plesnu muziku, sresti nekoga interesantnog koga niste dugo videli i opet uživati u fenomenalnom vidiku i pogledu na Kalemegdansku tvrđavu. Ekipa i muzika najviše podsećaju na kultni (sada nepostojeći) klub “Blow up” u ulici 29. novembra i ukoliko ste voleli da idete tamo, ovde imate isto, samo na reci i u mnogo svežijoj varijanti. Topla preporuka.

DISCO SPLAV SLOBODA
sloboda

Disco splav Sloboda, nastup Metodi Hristova ovog leta

Disco splav Sloboda ima verovatno najbolji arhitektonski enterijer od svih beogradskih splavova – kaskadna struktura koja se stepenasto spušta ka DJ pultu. Sloboda programski dosta liči na 20/44 (kao uostalom i Pristan), s tim da je fokusirana na klijentelu koja više voli sređenija i skockana mesta nego berlinske raspadnute strukture, ali cene i nisu toliko velike s obzirom na to kako ovaj, takođe, novi splav izgleda. Elektronska muzika i atmosfera više podsećaju na Ibicu nego na Beograd, tako da je i izbor DJ-eva koji dolaze sveden na poznata imena tech house žanra, no to je glavni razlog za posetu i uživanje kao da ste negde otputovali (međutim niste).

Lajkuj:

Komentari:

 1. Vule says:

  ubicu se

  1. Velizar says:

   slobodno.

 2. Zoni says:

  Sine, ne zive svi na Dorcolu pa da moraju da predju Brankov da bi dosli na Brod.

Ostavite komentar:

Slični članci: