Da li imate preko 18 godina?

Mayka: Miriše na ljubav!

Posetili smo novi vegetarijanski restoran u Beogradu.

5
0

Bilo da ste vegetarijanac ili ne, kolorit samih namirnica u vege restoranu “Mayka” usmeriće vaša čula barem vizuelno. Kada vam se oči nagledaju, pustite ih da poveruju u to da sveža hrana i svetski dragulji vegetarijanskih recepata zaista mogu biti ne samo gustativno zanimljivi već i pravi, možda i najizvorniji oblik hedonizma.

IMG_9182

Slogan “Miriše na ljubav” će vas navesti da konačno isprobate šta se krije iza filozofije sveže vegetarijasnke hrane. Zavirite u ličnu kartu indijske kuhinje i uverićete se da prava ljubav ipak izvire iz vegetarijanske trpeze.

Mi smo probali slatko ljuti sos od banana i jabuka, kao i Samosu, glavno jelo indijske kuhinje i shvatili da u jednom obroku možemo sastaviti baš sve ukuse, zato se sledeći put kada birate da probate nešto novo zapitajte da li to što se ukusi razlikuju treba da bude prepreka u tome da ih svih 6 osetite istovremeno. Pojednostavljeno rečeno: ako se život može podeliti na “jedi, moli i voli” faze, ovaj restoran je pravi primer da sve 3 možete iskušavati doživotno i istovremeno, jer se u ovoj hrani krije ljubav.

U restoranu radi kuvar koji je svoj zanat učio u Indiji, a primarno je vajar i muzičar što je još jedna zvezdica za sposobnost stvaranja harmonije kakvu ćete osetiti u ovom poletnom i radosnom restoranu.

Pričali smo sa Dhanur-om, šefom kuhinje restorana “Mayka”.

Kako u Beogradu nije posebno razvijena kultura vegetarijanske kuhinje, da li vi imate određenu filozofiju u vašem pristupu?

Ja se ovim bavim već 20 godina i radim na keteringu koji je dosta razrađen i za mene je ovo smisao života. Osnova vegetrijanstva je nenasilje, koja kod ljudi ima različita značenja: socijalno, emotivno ali i zdravstveno.

Koliki procenat vegetarijanaca posećuje vaš restoran?

Zanimljivo je da 80% mojih klijenata nisu vegetarijanci. To su uglavnom ljudi koji rade po ofisima, što zahteva da jedete nešto što vam godi srcu, što vam godi stomaku, a da možete da izdržite radni dan a da ne “zakucate”.

Je l ste primetili da ima stranaca?

Često dolaze stranci jer nemaju predrasude prema vegetarijanstvu, kod nas ljudi još uvek nemaju dovoljno znanja.

Da li biste izdvojili neki poseban obrok iz menija?

Još uvek dosta eksperimentišemo, ali bih najpre izdvojio ajurvedsku hranu. To je najstarija medicina, jer u pitanju nije samo hrana već i lek i filozofija je u tome da dok jedete, jedan ajurvedetski obrok ima 6 ukusa, i čak i kad jedete malo niste gladni jer su svi ukusi tu.

Poenta je da kad jedete – osetite sreću.

Koliko su vegetarijanci po vašem mišljenju izbirljivi kada je u pitanju način pripreme hrane?

Ljudi uglavnom imaju dosta poverenja u moje recepte i zato nisu posebno izbirljivi.

Šta biste nam preporučili za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana?

Recimo indijsku limunadu, u koju se dodaju ajurvedski sastojci, kao i đumbir koji fino rashlađuje.

Kosančićev Venac 2, Beograd

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: