Da li imate preko 18 godina?

Mape drugog sveta

Atmosfera sa otvaranja izložbe Maria Kolarića

Autor:

U galeriji U10 u kamernoj atmosferi otvorena je izložba Maria Kolarića. Na ivici mistike Mariovi ezoterični radovi prenose nas u prostore izvan fizičkog. Možda će vas iznenaditi, jer ovo nije priča Sretnog Bora. Ovo je mapa metafizičkog iskustva. Izložbu pod nazivom Orbis Terrarum možete pogledati od 9. do 18. aprila. 

Kao simbolički prikaz odnosa između prostora, objekata, tema ili ideja, mape su nam oduvek bile neophodne kako bi sagledali obrise nekog sveta, bilo da govorimo o fizičkoj teritoriji ili raskošnim mentalnim slikama. Moderna kartografija beleži svoje početke u XVI veku sa kreacijom Orbis Terrarum Abrahama Orteliusa, čiji naziv Mario Kolarić opravdano preuzima kao referencu i sam naslov svoje prve samostalne izložbe u Beogradu. (…)

Ovo specifično “pozorište sveta” otkriva bogatstvo autorovog unutrašnjeg prostranstva i pruža nam još jedno, neuhvatljivo viđenje umetnikovog ja, koje je u ovom slučaju u stalnom pokretu ka nepoznatom, večito nam izmičući. Na ovoj izložbi imamo priliku da ga, zajedno sa umetnikom, savladamo i sagledamo makar na jedan trenutak, pre nego što se ponovo otrgne u pravcu sledeće vizije – nove metafizičke teritorije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: