Da li imate preko 18 godina?

Restoran Manufaktura

Dobra srpska posla

Autor: Fotograf: Marija Strajnić
0
4

Krajem decebra u Beogradu otvoren je restoran Manufaktura, koji je tradicionalna srpska jela po veličini porcija, načinu spremanja i enterijeru prilagodio brzim gradskim potrebama. Poučene dobrim iskustvom sa Berlinerom, umesto zakazivanja intervjua i najavljivanja, otišle smo inkognito, kao slobodni gladni građani. 

IMG_3452

Po ulasku u restoran okliznula sam se na piljevinu posutu po podu i izvrnula kao kreten, sve sa mahanjem šalom i velikom torbom. Međutim svi oko mene su hodali normalno, tako da možemo da zaključimo da je piljevina po podu simpatičan detalj na koji posebnu pažnju treba da obrate samo oni sa slabijom koordinacijom.

Sam prostor je prostran i preko dana osveteljn prijatnom kombinacijom dnevne i veštačke svetlosti, a enterijer Manufakture, kako i sam naziv kaže, evocira period pred industrijsku revoluciju – konobari nose stilizovane radničke mantile, a zidovi su prekriveni namirnicama poslaganim po jednostavnim drvenim policama. Iako je glavna prostorija za sedenje prilicno velika, ne stiče se utisak sedenja u hali, a svaki sto ima neku svoju intimu.

m1

IMG_3463

Pri prvom odlasku, preko dana, konobari i hrana su stigli stvarno brzo, što smo pripisale polu-praznom restoranu. Međutim, posetili smo Manufakturu i uveče kada je bilo krcato i klopa je stigla jednakom brzinom, sa istom dozom ljubaznosti.

Sam meni obiluje tradicionalnim srpskim mesištem, sirevima, ovim i onim zlatiborskim čarima i poštenim ribljim delom. Degustirani su starteri – izbor namirnica je stvarno vrhunski, očigledno se nisu sjurili do Višnjice i kupili vakumiranu pečenicu. Od glavnih jela – teletina ispod sača (meso se topilo u ustima), lignje na žaru (sveže, uz posebnu pohvalu odlično začinjenih blitve i kropmira) teleća i riblja čorba (kao kod bake) i dimljeni svinjski file (mekan i nepreprečen). Porcije su manje nego u regularnim masnim kafanama, ali i više nego taman za nekoga ko drži do izgleda i nivoa holesterola. Shodno tome, cene za sva glavna jela se kreću negde oko 500 dinara, što je zaista znatno jeftinije od svih gradskih mesta. Na klopu nismo imale ni jednu jedinu zamerku, sve je u slast poklopano i pohvaljeno.

IMG_3459

IMG_3493

Opažanja koja su se istakla: vrući hleb, krckav spolja, mekan iznutra, domaći ljutkasti ajvar i sušene crne masline koje imaju ukus onoga kad na moru zaronite u bazen, pa vam uđe voda kroz nos (STVARNO, ne lupamo gluposti). Ali to je u principu dobro – sve što u februraru u Beogradu evocira utisak mora je dobrodošlo.

Jedine zamerke bile su na bezukusno maslinovo ulje na stolu i njihovo Manufaktura crno vino koje baš i ne obara s nogu.

IMG_3495

IMG_3466

Došle smo planski bez doručka, a opet, uz male porcije uspele da se nažderemo dovoljno da vas uskratimo utiska za dezert, za koji jednostavno nije bilo mesta. Ono uobičajeno pitanje – Da li bismo se vratili u Manufakturu dobilo je svoj odgovor – Već jesmo :)

IMG_3480

Lajkuj:

Komentari:

 1. Andja says:

  Bila sam pocetkom januara, konobar koji nam je stajao nad glavom iako smo rekli da nam treba par minuta, los ajvar, corba jedva mlaka, ta piljevina je dala utisak da je pod prljav, trebalo je na naprave citav sloj pa bi mozda izgledalo fino. Domacu kafu sluze u soljama za kapucino. Za hleb svaka pohvala, podsetio me na bakin, vruc, mirisan, doneli su ga u situ.

 2. Anabel says:

  Ako zanemarite da je enterijer preslikan iz jednog poznatog Solunskog restorana, sasvim osvezavajuc ambijent sa veoma ukusnom hranom pristojim porcijama I pristupacnim cenama. Pod- slazem se opasnost- i ja sam hodala “kao po jajima” . Znajuci ekipu koja stoji iza projekta predvidjam veliku posecenost. Preporuka!

 3. Iskren says:

  Ja preporucujem kafanu Prolece 5 min odavde. Prijatno!

 4. ceria says:

  kada vidim balzamiko kremu na tanjiru, hvatam se za pistolj. zasto ne pisete o necemu o cemu znate nesto?

Ostavite komentar:

Slični članci: