Da li imate preko 18 godina?

Manual muzej zaboravljenih umetnosti: vremenska kapsula

Posetili smo jedno od neobičnijih mesta u Novom Sadu, koje krije neverovatne objekte iz različitih doba.

Novosadska kompanija Manual u čijem je vlasništvu i Manual muzej zaboravljenih umetnosti – Manual Forgotten Arts Museum (M.F.A.M.) predstavlja vremensku kapsulu u pravom smislu te reči. Pored činjenice da se u Muzeju nalaze brojni antikvarni artefakti, Manual radionica neguje arhaični, manufakturni način proizvodnje, makar za većinu svojih najpopularnijih proizvoda. Nemoguće je jednom rečju opisati ono što kao posetilac možete da vidite u Muzeju zaboravljenih umetnosti. Ipak, pre nego što smo priču poveli u tom smeru, prošetale smo kroz Manualovu bazu u kojoj se nalaze i radionice, nedaleko od samog Muzeja. Razgovor smo vodile sa vlasnikom kompanije Sinišom Žarinom, Marijom Grčić i brend menadžerom Aleksandrom Ilićem koji su ljubazno i strpljivo odgovarali na sva naša pitanja. A imale smo ih mnogo.

M.F.A.M. se prostire na preko 2000m2 i u Kineskoj četvrti je baziran od 2005. godine, mada muzej postoji već više od 20 godina. Ova lokacija nije slučajnost, jer gde bi se bolje u Novom Sadu uklopilo mesto koje od zaborava čuva artefakte iz prošlosti? Osnovna zamisao vlasnika kompanije na realizaciju čeka preko 10 godina, a to je da se upravo tu, u Muzeju, pored izložbenog prostora nalazi i Manualova proizvodnja – vidljiva znatiželjnim prolaznicima.

U razgovoru sa Sinišom Žarinom saznajemo da je njihova želja od početka bila da se prostor Kineske četvrti poveže sa kulturom grada. Od 2005. su organizatori su brojnih kulturnih događaja i vrata M.F.A.M-a su otvarali za Noć muzeja, za jedan od prvih To Be Punk festivala, za izložbu Muzeja savremenih umetnosti, studentima Akademije, arhitekture…

Količina artefakata koja se nalazi u M.F.A.M.u ostavlja takav utisak da istovremeno zanemite i imate milion pitanja.

Muzej je nastao iz težnje da se vizuelno oplemene Manual prodavnice, međutim, sa preko 150 000 predmeta muzej je prerastao svoju inicijalnu svrhu i postao sertifikovani objekat za zaštitu starih zanata. Posebna pažnja je data uređenju unutrašnjosti, kako bi se predmeti zaštitili od vremenskih uticaja i sunčeve svetlosti.

Predmeti koji se ovde čuvaju grupišu se u preko 20 kategorija: ambalaže (limene, kartonske, drvene kutije), kancelarije (kancelarijski nameštaj), reklamni materijali (plakati, limene table), film, umetnost, putovanja (koferi, razglednice), prodavnice, apoteke, ordinacije, zbirka predmeta od stakla.

Određeni deo kolekcije čine socijalistički artefakti, a M.F.A.M. planira da u skorijoj budućnosti pravi i izložbu o socijalizmu. Skulptura Tita koja se nalazi u dvorištu Manualove “centrale” je delo čuvenog hrvatskog skulptora Antuna Augustinčića. Dve ovakve skulpture se nalaze u Muzeju Jugoslavije, jedna u Skoplju, a ona koja je deo kolekcije M.F.A.M-a je iz Muzeja Prve proleterske brigade u mestu Rudo i bila je predodređena da postane sekundarna sirovina.

Neki od predmeta su otkupljeni pojedinačno, a neki u kompletima, poput vitrina i ormana apoteke iz Sombora. Ovakvi kompletirani nameštaji će u budućnosti činiti zasebne sekcije unutar muzeja. Predmeti su, osim kod nas, kupovani u inostranstvu (Italiji, Mađarskoj) i većina datira iz perioda između dva svetska rata.

Sa muzeološkog aspekta većina ovih predmeta možda i nema veliku vrednost, ali su deo ogromne zbirke koja može da rekonstruiše čitave prostore.

Manual je sa Muzejem zaboravljenih umetnosti zaokružio svoju priču koja počinje arhaičnom proizvodnjom i specifičnom estetikom prodavnica, kojoj se pridaje posebna pažnja. Estetika perioda na koji se Manual oslanja u svom radu i dizajniranju je otelotvorenje duha dela XX veka.

Krajnji cilj objedinjavanja svega onoga što čini Manual – proizvodnja, galerija, prodavnica, muzej – još uvek čeka na svoju realizaciju. Jedno je sigurno, onda kada se to bude ostvarilo M.F.A.M. će postati nezaobilazna kulturno-istorijska stanica u gradu, što svakako i zaslužuje.

Ukoliko želite da posetite Manuel muzej zaboravljenih umetnosti, možete se najaviti na broj telefona 021 4740 076.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Laslo says:

    Super ! 🗿🗿🗿

  2. Jeftić Ognjen Miroljub says:

    Imam televizor Gorenje Orbiter iz 1988 g,Ako vam je to interesantno doneo bih vam ga
    telefon 064-856-2304 Ognjen

Ostavite komentar:

Slični članci: