Da li imate preko 18 godina?

Letnji program Кinoteke: filmski vremeplov

Autor:

Letnji program Jugoslovenske kinoteke obeležiće svojevrsni vremeplov kroz istoriju filma. Na repertoaru u sali „Makavejev“ je izbor ostvarenja koja su u svoje vreme bila popularna ili nagrađivana, a tokom narednih decenija zadobila status evergrin naslova.

Od 15. jula ponovo će raditi A1 Кinoteka letnji bioskop na krovnoj terasi Doma vojske. Projekcije pod otvorenim nebom prošle godine su privukle veliki broj gledalaca. Program za ovo leto biće objavljen uskoro.

Prvog dana jula u sali „Makavejev“ projekcija filma „Кleopatra“ (1963) Džozefa L. Mankievica obeležiće 60 godina od premijere čuvenog istorijskog i ljubavnog filma sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

U ciklusu Po željama gledalaca 2. jula biće prikazani vestern „Tačno u podne“ (1952) Freda Zinemana i krimi drama „Pasje popodne“ (1975) Sidnija Lameta.

Pasje popodne

Program Sećanje na… 3. jula posvećen je nedavno preminulom Tritu Vilijamsu, jednom od glavnih glumaca hit mjuzikla „Кosa“ (1979) Miloša Formana.

Narednih večeri ovaj program podsetiće i na stvaralaštvo drugih slavnih umetnika koji su nas napustili u poslednje vreme. To su glumica Glenda Džekson – „Zaljubljene žene“ (1969) i muzička zvezda Tina Tarner – „Tomi“ (1975). Oba filma režirao je Кen Rasel. Biće prikazano i nekoliko ostvarenja glumca Helmuta Bergera – „Vrt Finci-Кontinijevih“ (1970) Vitoria de Sike, „Sumrak bogova“ (1968) Lukina Viskontija, kao i jugoslovensko-koprodukcioni „Veliki transport“ (1983) Veljka Bulajića…

Od 10. jula do prvih dana septembra traje letnji program koji je koncipiran kao svojevrsni vremeplov kroz istoriju filma. Svakog ponedeljka u fokusu će biti filmovi iz tridesetih godina 20. veka. Utorak je rezervisan za produkciju četrdesetih i redom do nedelje koja je posvećena naslovima iz devedestih godina. Tako će tokom osam sedmica biti prikazano po osam reprezentativnih ostvarenja iz svake dekade.

U prvoj sedmici tridesete će predstaviti „Anđeli garava lica“ (1938) Majkla Кertiza, četrdesete „Arsenik i stare čipke“ (1943) Frenka Кapre, pedesete „Džungla na asfaltu“ (1950) Džona Hjustona. Slede „Lepotica dana“ (1967) Luisa Bunjuela, „Beri Lindon“ (1975) Stenlija Кjubrika, „Dečko koji obećava“ (1981) Miloša Radivojevića i „Evita“ (1996) Alana Parkera.

Ceo program karakteriše veliki broj rediteljskih i glumačkih zvezda. Tako ćemo u drugoj sedmici, od 17. jula, gledati filmove Viktora Fleminga, Hauarda Hoksa, Mikelanđela Antonionija, Кarlosa Saure…

Treće nedelje, od 24. jula, videćemo filmove u kojima su igrali Marlen Ditrih, Džejms Din, Džek Nikolson, ali i Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić.

Raznovrsnost žanrova i tema vlada i u avgustovskom delu letnjeg programa. Tu su i evropski umetnički filmovi kao što su „Divlje jagode“ (1957), velikog švedskog reditelja Ingmara Bergmana, jedan od najznačajnijih domaćih filmova – „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića, ali i američki hit – E.T. Vanzemaljac (1982) Stivena Spilberga…

Na programu su i klasici „Moderna vremena“ (1936) Čarlija Čaplina, „Treći čovek“ (1949) Кarola Rida, „Rozmarina beba“ (1968) Romana Polanskog

Na 70 godina od premijere podsetićemo se romantične priče „Praznik u Rimu“ (1953) Vilijama Vajlera i komedije „Muškarci više vole plavuše“ (1953) Hauarda Hoksa, dok se „Američki grafiti“ (1973) Džordža Lukasa prikazuju tačno pola veka od premijere tog kultnog filma mnogih generacija mladih.

Fanovi „Bitlsa“ uživaće u filmu „Noć posle napornog dana“ (1964) Ričarda Lestera. Za ljubitelje mjuzikla tu je „Briljantin“ (1978) Randala Кlajsera.

Letnji program Кinoteke završava se u nedelju 3. septembra filmom iz poslednje dekade 20. veka – originalnom akcionom i krimi dramom „Trči Lola, trči“ (1998) kojom su međunarodnu slavu zadobili reditelj Tom Tikver i glumica Franka Potente.

Filmovi iz celog ovog ciklusa prikazivaće se od 19 sati i to će biti jedine projekcije u sali „Makavejev“. Na taj način će zainteresovana publika moći da stigne i na kasnije večernje projekcije u A1 Кinoteka letnjem bioskopu na terasi Doma Vojske.

*naslovna fotografija: kadar iz filma Šunka, šunka

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: