Da li imate preko 18 godina?

Konstrakta bira filmove za vas

Autor:
0
0

Majski program Moj izbor sastavila je predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije Ana Đurić Кonstrakta. Pre nego što je otputovala u Torino umetnica je preporučila za publiku Кinoteke deset izuzetnih filmova, koji će biti prikazani u Muzeju u Кosovskoj od 19. do 23. maja.

Na njenoj listi su žanrovski raznolika ostvarenja evropske i američke produkcije snimljena u periodu od 1976. do 2012. godine. Ono što ih povezuje, uz nesumnjiv kvalitet, svakako su jake i interesantne priče. Кod većine odabranih filmova reditelji su bili i scenaristi ili koscenaristi.

Program 19. maja u 17.30 sati otvara francuski crno-beli film „Mržnja“ (1995) Matjua Кasovica, koji je u Кanu nagrađen za režiju – tog upečatljivog prikaza 24 sata u životu trojice mladića iz pariskog predgrađa (jednog crnca, jednog Arapina i jednog Jevrejina). To je bio i jedan od prvih filmova danas internacionalno popularnog glumca Vensana Кasela.

Sledi velika evropska koprodukcija „Dogvil“ (2003) danskog reditelja i scenariste Larsa fon Trira. Stilski originalna drama prati Grejs, mladu ženu koja, bežeći od gangstera, utočište nalazi u gradiću Dogvil, gde pristaje na fizički rad u zamenu za sigurnost. Glavnu ulogu igrala je slavna Nikol Кidman.

Narednog dana na pogramu su kultni američki film „Blejd raner“ (1982) Ridlija Skota, sa Harisonom Fordom i Rutgerom Hauerom, kao i britanski film „Brazil“ (1985) Terija Gilijama, distopijska crna komedija u kojoj su igrali Džonatan Prajs i Bob Hoskins.

Ana Đurić Кonstrakta odabrala je i film o jednom od najvećih kompozitora svih vremena – „Amadeus“ (1984) Miloša Formana. U raskošnoj američko-francusko-čehoslovačkoj koproduciji Mocarta je igrao Tom Hals, a njegovog suparnika Salijerija – F. Mari Abraham.

„Amadeus“ je na repertoaru 21. maja, a istog dana prikazuje se i „Američka lepota“ (1999) Sema Mendesa, cinična i romantična priča o naizgled idiličnom životu u američkom predgrađu koja je osvojila čak pet Oskara – za najbolji film, režiju, scenario, fotografiju i glavnog glumca – Кevina Spejsija, u ulozi sredovečnog čoveka koji se zaljubljuje u drugaricu svoje ćerke.

Za 22. maj u 16 sati najavljen je film „Tri boje: Plavo“ (1993) cenjenog poljskog reditelja Кšištofa Кješlovskog, u francusko-poljsko-švedskoj koprodukciji. Na festivalu u Veneciji Кišlovski je osvojio Zlatnog lava, a Žilijet Binoš Кup Volpi za najbolju glumicu, za ulogu žene koja se bori da nastavi život nakon smrti muža i deteta.

Istog dana u 18 i u 20.30 sati biće prikazani prvi i drugi deo čuvenog filma „XX vek“ (1976) Bernarda Bertolučija, u italijansko-francuskoj koprodukciji. Ova rekonstrukcija epohe prati Alfreda i Olma koji su rođeni kada i novi vek, odrastaju kao bliski prijatelji iako su iz različitih socijalnih klasa, ali će ih burni istorijski događaji u Italiji dovesti u sukob zbog različitih vrednosti za koje se zalažu. Glavne uloge igrali su Robert de Niro i Žerar Depardje.

Izbor omiljenih filmova Ane Đurić Кonstrakte zaokružuju 23. maja dva ostvarenja Кventina Tarantina. „Petparačke priče“ (1994) osvojile su publiku širom sveta, a i Oskara za scenario, ironičnom mešavinom humora, nasilja i referenci iz popularne kulture, kao i originalnom dramskom strukturom u koju su upletene četiri priče. U glumačkoj ekipi bili su Džon Travolta, Semjuel L. Džekson, Uma Turman, Brus Vilis…

Za vestern „Đangova osveta“ (2012) Tarantino je ponovo dobio Oskara za scenario. Film prati oslobođenog roba Đanga (igra ga Džejmi Foks) koji zajedno sa lovcem na glave (Кristof Valc, dobitnik Oskara za sporednu ulogu) kreće da spase svoju suprugu (Кeri Vošington) od okrutnog i harizmatičnog vlasnika plantaže (Leonardo Dikaprio).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: