Da li imate preko 18 godina?

Mamurluk se najbolje leči umerenošću, novim pijanstvom ili koktelom Bloody Mary.

Nijedan bartender ne voli blender, sveže ceđene sokove, kafu u gužvi i puno garniša.

Imalo to veze sa godinama ili sa menjanjem kulture izlaženja, koktel i pre-up barovi postaju mesta na kojima ljudi ostaju jednako dugo koliko i u klabingu.

Pitali smo bartendere iz četiri beogradska bara kako sa one strane šanka izgleda kultura pravljenja koktela.

Miloš Janošević, Bar Central

milosbc

Bartender se postaje spletom okolnosti, a onda slučajni hobi postaje full time posao, a ljudi me i dalje pitaju čime nameravam da se bavim.

Zašto ljudi ovde bartending ne smatraju profesijom?

U Srbiji ova profesija još uvek nije na zavidnom nivou. Danas svako ko ima malo više novca želi da otvori novo mesto, ali nisu svi dovoljno edukovani da bi time mogli da se bave na pravi način. To je moje mišljenje.

Šta najviše voliš kod svog posla?

To što je svaki dan drugačiji. Za razliku od nekog kancelarijskog posla, ovde ne znaš šta sve može da se desi i ko sve može da se pojavi.

Koktel koji se najčešće naručuje: Mojito
Koktel koji najviše voli da pije: Negroni
Koktel koji ne voli da pravi: Devil’s Ice Tea

Slobodan Petrov, Dijagonala 2.0

Kod Slobodana se bartending iz puke slučajnosti pretvorio u ljubav. Uz osmeh govori da mu je posle skoro 20 godina ovo i dalje privremeni posao.

sloba

“Daj mi jedan zarđali nokat”

Šta zapravo bartending podrazumeva?

Ne podrazumeva samo veštinu pravljenja koktela, prioritet je zapravo odnos sa gostima, poverenje koje se stiče vremenom.

Sećate li se neke anegdote?

Često se dešava da kada ljudi naručuju koktel Rusty Nail u lošem prevodu sa engleskog kažu “Daj mi jedan zarđali nokat”.

Koktel koji se najčešće naručuje: The Best of Luck / Svako Dobro
Koktel koji najviše voli da pije: Rusty Nail

Jelena Maksimović, Kultura Bar

Bartending ne vezuje strogo za pravljenje koktela i veruje da su svi bartenderi na neki način domaćini, a elementi posla umeju biti i veoma pozorišni jer bar posmatra kao scenu.

jelena

“Na vama ne sme da se vidi ako vam je loš dan”

Koliko je teško postati  bartender?

Obuka je samo prvi korak koji te može zainteresovati ili udaljiti od profesije, a ostatak procesa zavisi od tebe. Jedna od najdragocenijih stvari je prenošenje znanja starijih kolega, a ja sam imala tu sreću da za mene taj proces nije dugo trajao što zbog moje velike zainteresovanosti što zbog činjenice da sam upoznala prave ljude.

jelenakulturabar

Pored bara radiš i na brodu. Koja je razlika?

Za početak, na brodu itekako osetim fizički napor, svakako više nego u baru. Druga stvar jeste komunikacija sa gostima. Na brodu upoznajem gomilu ljudi sa različitih strana sveta. Stranci su otvoreniji, naročito Amerikaci, mislim da je to deo njihove kulture. Vezuju se za bartendere i često dolaze da popričaju sa vama, a da ih i ne zanima kakav će koktel popiti.

Koktel koji najviše voli da pije: Daiquiri
Kokteli koje ne voli da pravi: Frozen kokteli

Vukašin Despotović, Square Nine

vukasins9

Misli da većina bartendera u početku gleda na svoj posao kao na izvor dodatnog prihoda, usput taj posao zavole i postane im profesija. Kaže da je sposobnost prilagođavanja svakom gostu najveća razlika između dobrog i lošeg bartendera.

“Treba imati malo strpljenja, treba imati veštine, treba malo biti mangup”

Gost koji ti je ostao u sećanju?

Kad sam bio mlađi hteo sam da kupim motor na kredit, ali nisam mogao da nađem žiranta. Jedan moj dobar gost se ponudio, a upoznali smo se tako što sam ga napijao. Naravno da nisam poverovao, mislio sam da je pijana priča, međutim, čovek me je nazvao sutra i rekao: “Imaš žiranta”.

Koja je razlika između rada u baru i rada u hotelskom baru?

Ogromna. U hotel dolazi dosta stranaca koji vrlo dobro znaju šta piju i kako, pa u ovom poslu možeš zaista da uživaš. Nažalost, u Srbiji ne postoji kultura hotelskih barova kao svuda u svetu. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se zaposlio u hotelu, ne bi li to i ovde zaživelo.

Koktel koji ne voli da pravi: Mojito, Pina Colada
Koktel koji najviše voli da pravi: Martini, Manhattan

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: