Da li imate preko 18 godina?

Još malo dobrih vesti, izložba koja propituje negativnu pristrasnost medija

Autor:

Projekt i izložba „Još dobrih vesti“ koji je nastao u Rijeci tokom 2022. i 2023. godine dolazi u Beograd i radovi izabranih umetnika biće izloženi u galeriji Kula od 16. do 23. novembra.

„Izložba “Još malo dobrih vesti” tematski se fokusira na koncept negativne pristrasnosti medija, poznate kao “Bad News Bias”. Istraživanja su pokazala kako se češće naglašavaju “loše” vesti u poređenju s pozitivnim izveštavanjem. U današnjem društvu, u kome smo izloženi velikoj količini informacija, mediji imaju značajan uticaj na naše misli te ključnu ulogu u oblikovanju stavova i svakodnevnog života“, navode autori izložbe.

Ističu da neravnoteža između pozitivnih i negativnih vesti nije uvek rezultat senzacionalizma ili manipulacije, već proizlazi iz prirodne psihološke tendencije. „Negativni događaji imaju jači emocionalni i kognitivni uticaj na nas zbog sklonosti koju nazivamo Negativity Bias. To je evolucijski mehanizam koji nas drži na oprezu i pomaže nam da prepoznamo potencijalne opasnosti. U kontekstu medijskog izveštavanja, ova pristrasnost može rezultirati neravnotežom u prikazu dobrih i loših događaja i okolnosti.“

Upozorava se da stalna izloženost vestima negativnog predznaka, svojevrsni „badwashing“ može uzrokovati stres i stvoriti nerealnu sliku sveta fokusiranu na pesimistične aspekte suvremenog života, imati uticaj na naše mentalno zdravlje i povećati nasilno ponašanje.

„Ovom izložbom se ne dovodi u pitanje istinitost, važnost i potreba za negativnim vestima. Umesto toga, cilj je podstaći kritičko razmišljanje o informacijama koje konzumiramo, promovisati medijsku pismenost i usmeriti perspektivu na pozitivne promene u društvu“, navode organizatori.

Okupljeni umetnici povezani su s Rijekom, a njihovi radovi obuhvataju različite žanrove, uključujući participativnu umetnost, nove medije, performanse i intervencije u prostoru.

Umetnici čije radove možete pogledati od 16. do 23. novembra su Dominik Grdić, Damir Stojnić, Romina Tominić, Ivo Matošić, Lucija Polonijo, Nela Dunato, Nika Rukavina, Olga Dimitrijević, Stjepan Pranjković, Udruženje Urbani Separe, dizajnerski studio Yan Kamov. Kustoskinja izložbe je Iva Kelentrić.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: