Da li imate preko 18 godina?

Izložba „Šta su poneli sa sobom” posvećena izbeglicama

Autor:

U čast Svetskog dana izbeglica, Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u prostorijama Etnografskog muzeja otvorila je izložbu „Šta su poneli sa sobom”, posvećenu svima onima koji su zbog ratova, progona i drugih nedaća bili prinuđeni da napuste svoje domove. Postavka je inspirisana istoimenim kratkim filmom koji je UNHCR snimio u saradnji sa Brankom Katić, čuvenom srpskom glumicom i istaknutom zastupnicom UNHCR-a za prava izbeglica u Srbiji.

Ovogodišnji Svetski dan izbeglica obeležava se u znaku neslavnog rekorda – broj izbeglih i drugih prisilno raseljenih ljudi širom sveta prešao je 100 miliona. Svi oni, nezavisno od toga odakle dolaze, koje su vere ili boje kože, suočavaju se sa istom dilemom u trenucima kada su prinuđeni da pobegnu i krenu u nepoznato. Šta poneti sa sobom u izbeglištvo – pitanje je koje pritiska milione prinudno raseljenih ljudi, a upravo ova dilema je tema izložbe u Etnografskom muzeju.

Izbeglice iz bivše Jugoslavije, sa Bliskog istoka i Afrike, kao i one iz Ukrajine pristale su da izlože predmete koje su ponele sa sobom u izbeglištvo. Posetioci muzeja će tako imati priliku da vide molitvenik optočen slonovom kosti i ručno pravljene Osmomartovske čestitke nekadašnjih izbeglica iz Krajine, zatim tradicionalnu nošnju iz Iraka i haljinu za svečane prilike iz Burundija, kao i bakin parfem i ručno rađenu čašu iz Ukrajine.

Koliko je važno stati uz izbeglice i pružiti im podršku u teškim tenucima kroz koje prolaze pokazale su brojne javne ličnosti, poput Ramba Amadeusa, Lane Bastašić, članica benda „Pretty Loud”, i mnogih drugih, koji su u znak solidarnosti sa izbeglicama za potrebe izložbe priložili predmete koji su im važni i za koje smatraju da bi ih poneli sa sobom u slučaju da moraju da beže.

Izložba „Šta su poneli sa sobom“ biće otvorena za posetioce Etnografskog muzeja do 30. juna.

foto: UNHCR

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: