Da li imate preko 18 godina?

Iz života gradske omladine, izložba Duške Miladinović i Jovane Semiz

Autor:

Izložba fotografija “Iz života gradske omladine” biće otvorena u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda 5. oktobra u 19 sati. Jovana Semiz i Duška Miladinović nude dubok, oštar i beskompromisan uvid u odrastanje sopstvene generacije.

Radovi Duške Miladinović i Jovane Semiz pružaju duboki uvid u proces socijalizovanja/odrastanja novosadske generacije 1997, baveći se zabavama, žurkama, kao i introspektivnim zaokretima, bilo ka sebi samima, autoportretima ili scenama koje tretiraju situacije posle zabava.

Jovana Semiz usmerava svoj pogled duboko u tkivo događanja, nemilosrdno ga secirajući. Njeni uvidi su precizni i ne romantizuju stvarnost. Tretitajući prevashodno akterke događaja dotiče se seksualnosti, načina njenog ispoljavanja; slobode, njenih granica, prekoračenja istih.

Duška Miladinović razabarušeno i empatično se odnosi ka zajednici koju fotografiše, a zatim pogled upravlja ka sebi samoj. Serijom introspektivnih, ogoljujućih autoportreta notira sopstvena intimna stanja dodajući kontekst glavnom toku.

Generacija kojoj pripadaju Miladinović/Semiz u procepu između nužnosti brzog odrastanja, jer produženu adolescenciju nema ko da finansira, i odbijanja da se uključi u svet koji im je ostavljen, grabi i gradi svoj zabran slobode kako može i ume. Da li je moglo drugačije – pitanje je za generaciju njihovih roditelja.


Duška Miladinović rođena 1997. godine u Novom Sadu gde je završila Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput, na smeru likovni tehničar. Osnovne studije završila je na katedri za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde trenutno pohađa master. Pored primarnog polja umetničkog delovanja intenzivno se bavi analognom fotografijom poslednjih šest godina. Živi i radi u Novom Sadu.

Jovana Semiz rođena 1997. godine u Novom Sadu, gde je završila srednju školu za dizajn Bogdan Šuput, smer likovni tehničar, a trenutno je apsolvent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na departmanu likovnih umetnosti, odsek fotografija. Aktivno se bavi dokumentarnom i event fotografijom od 2016. godine i sarađuje sa mnogobrojnim festivalima i magazinima, među kojima su El Srbija (Elle), Vajs (Vice), Grain Magazin, PostPravda magazin, Kamboja pres (Kamboja press), festival Vizualizator, Gradić fest, Kaleidoskop kulture. Član je Egzit foto-tima od 2022. godine. Njena knjiga fotografija Borderline of Freedom objavljena je 2019. godine u saradnji sa Kamboja presom. Prvu samostalnu izložbu imala je u Šok zadruzi pod nazivom Oversaturated. Dobitnica nagrade za najboljeg fotografa iz Srbije na VII svetskom Bijenalu fotografije.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: