Da li imate preko 18 godina?

Gradska dešavanja

Šta se sve dešava po gradu ove radne nedelje!

Autor:
0
0

BIOSKOP

Pobesneli Maks – Autoput besa

d632b211_bb69cb62_MadPietFurryRoad5

Progonjen turbulentnom prošlošću, Maks Rokatanski u usamljeničkom lutanju vidi najbolju šansu za preživljavanjem. Ali, nakon susreta sa lepom Furiozom i odbeglom grupom iz Citadele, grada čije stanovnike teroriše tiranin Džo, postaće deo neizbežnog rata koji sledi.

Kad: ponedeljak 18. maj // 19.15h i 21.30h
Gde: Tuckwood Cineplex

 Tajanstvena ulica

PHOTO_17735113_66470_34716382_ap

Intrigantan Noar Džona Stardžesa, na tragu filmova “Goli grad” Žila Dasena i “Pljačka u južnoj ulici” Sema Fulera. Delo proslavljenog snimatelja Džona Altona, čija je zasićena crno-bela fotografija zaštitni znak 40-tih i 50-tih godina. Zanimljivo je da je u ovom filmu po prvi put u kriminalistički zaplet uveden element forenzičke nauke u službi policijske istrage.

Kad: ponedeljak 18. maj // 19.00h
Gde: Kinoteka (Kosovska 11)

Slatka tajna orgazma

The-Little-Death

Slatka tajna orgazma je provokativna seksi komedija i topla priča o tajnim životima pet parova iz predgrađa Sidneja. Losonov erotski provokativan i ponekad šokantan scenario prepliću priču koja istražuje granice seksualnih fetiša i posledica koje su rezultat priče o njima.

Kad: utorak 19. maj // 18.10h i 20.10h
Gde: Tuckwood Cineplex

Fargo

fargoo

Fargo je crnohumorni triler braće Coen iz 1996. godine. Govori o prodavcu automobila (William H. Macy) koji unajmljuje dvojicu muškaraca (Steve Buscemi i Peter Stormare) da mu otmu ženu i traže otkupninu od milion dolara. Zločin započinje niz ubistava koje počinje istraživati trudna policajka Marge Gunderson (Frances McDormand).

Fargo je osvojio dva Oscara, za najbolji originalni scenario i najbolju glavnu glumicu (Franes McDormand).

Kad: sreda 20. maj // 19.00h
Gde: Kinoteka (Uzun Mirkova 1)

Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju

maxresdefault

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, neobičan film jednog od najznačajnijih reditelja današnjice. Kroz seriju komičnih vinjeta u kojima ima scena iz švedskih krčmi iz četrdesetih godina prošlog veka i prikaza švedske invazije na Rusiju u 18. veku, film prati dvojicu putujućih trgovaca kroz savremeni Geteborg.

Film se prikazuje u okviru 4. Festivala evropskog filma u Domu omladine.

Kad: sreda 20. maj // 21h
Gde: Dom omladine Beograda

POZORIŠTE

Don Žuan – plesna predstava Bitef dance company

donzuanfoto

“Ne može se sa sigurnošću tvrditi kakav je bio Don Žuan, niti kakav je to čovek danas i kakav će to čovek biti. Sredina ga obeležava, boji, profilira i osuđuje. Društvo ga stavlja na presto, daje mu osobineprestupnika, grešnika i daje mu ovlašćenje da radi ono što on radi, a to radi najbolje. On je sposoban, arogantan, lud, topao, blizak, a opet nagao i nasilan i još uz to šarmantan i opasan. Ko može tom jeziku ljubavi odoleti i ko uspeva tom jeziku osvajanja reći ne?”

Koreografkinja: Maša Kolar
Originalna muzika: Rundek Cargo Trio
Dizajn svetla: Nuno Salsinja
Kostim: Petra Dančević
Scenografija: Jasmina Holbus

Kad: ponedeljak 18. maj // 20h
Gde: Bitef teatar

Uobraženi bolesnik

jdp-uobrac5beeni-bolesnik-bojan-dimitrijevic487-dragan-mic487anovic487-i-vlasta-velisavljevic487-foto-nenad-petrovic487

Komedija Uobraženi bolesnik je poslednji komad najznajačnijeg francuskog i svetskog komediografa kojim on definiše svoj konačni obračun s konzervativizmom, nadriučenjaštvom i šarlatanstvom. Uobraženi bolesnik je slika društva i njegovih tužnih porodica koje pate od pohlepe i sebičluka. Ovog ponedeljka u JDP-u u režiji Jagoša Markovića.

Kad: ponedeljak 18. maj // 20h
Gde: JDP

 Sumnjivo lice

Sumnjivo-lice2-Nenad-Petrovic-JDP-1024x681

Prva velika komedija velikog komediografa i jedna od najpopularnijih drama napisanih na srpskom jeziku.

Zemlja se naizgled menjala, običaji i navike nestajali i nastajali, uticaji sa istoka i zapada smenjivali se s onima s juga i severa, prolazile su dinastije, državna uređenja i društveni sistemi, menjale se granice i oblici vlasti, a Nušićevo pronicljivo i surovo remek-delo o ambicijama i strahovima malih palanačkih karijerista nije prestalo da zasmejava i ismejava Srbiju.

Predstava Jagoša Markovića, s reprezentativnom glumačkom podelom Jugoslovenskog dramskog pozorišta, uz Nušićev humor na scenu donosi i neizbrisive slike koje se s njim pomaljaju iz čamotno ustajalog života i provincijalnog duha srpske svakodnevice.

Kad: utorak 19. maj // 20h
Gde: JDP

IZLOŽBE

Umetnost kao otpor fašizmu

Iz-borbe-u-borbu

Povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom, 9. maja 2015. godine, na Dan pobede, u Muzeju istorije Jugoslavije otvorena je izložba Umetnost kao otpor fašizmu, autora Dragoljuba Kuprešanina, muzejskog savetnika MIJ. Izložba će prikazati umetničke radove nastale u vreme Drugog svetskog rata, inspirisane antifašističkom borbom u Jugoslaviji u kojoj je učestvovao i veliki broj umetnika.

Umetnici su stvarali na samom borbenom položaju, u predahu pokreta jedinica Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, na oslobođenoj teritoriji, u koncentracionim logorima, ali i nakon rata. Svojim likovnim delima ostavili su svedočenja o ratnim strahotama, kroz ekspresionističko-simbolički i realističko-deskriptivni stil, izražavajući svoju viziju rata i naglašavajući unutrašnje stanje i doživljaj viđenog.

Radovi iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije i Istorijskog muzeja Srbije, prikazuju realne scene i događaje kroz različite forme likovnog izraza: crteže, grafike, akvarele, ulja na platnu i skulpture, nastale u toku rata i u posleratnom periodu (na osnovu izvornog arhivskog materijala). Neki od radova su inspirisani sećanjima samih učesnika istorijskih događaja.

Izložba će biti podeljena po tematskim celinama (Ustanak, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavij, Ranjenici, Zločini, Logori, Pobeda) i po vrsti eksponata (crteži, dela na platnu, skulpture). Posetici će biti u prilici da vide radove istaknutih jugoslovenskih autora: Miloša Bajića, Dušana Vlajića, Krste Hegedušića, Ismeta Mujezinovića, Vanje Raduša, Vojina Bakića, Franje Kršinića, Save Sandića i Vide Jocić.

Kad: izložba traje do 19. jula
Gde: Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6)

Vreme basni / Anđela Grabež / Izložba skulpturi i video radova

Screen Shot 2015-05-18 at 7.13.45 PM

(Basne su priče u kojima se ljudi ponašaju kao životinje. Ili se životinje ponašaju kao ljudi. Svejedno, to je forma u kojoj se, na jednostavan, otvoren i direktan način saopštavaju učenja i istine koje se, inače, ne mogu pripovedati. Balkanske planine, doline, jezera, mora i reke su idealna scenografije za ovakve storije). Da li je Balkan zemlja je*anja ili zemlja klanja, ili je, da parafraziramo Njegoša, Vukovog savremenika i jednog od najvećih pesnika ovog podneblja, da se ta dva pojma, nekako, dobro podnose međusobno, da prosto idu jedan uz drugi, kod nas (verovatno i kod njih), smiješano, dakle, najbolje se pije.
U tom smislu, insistiranje na našoj posebnosti je infantilno i dosadno.

Uloga ima bezbroj, koliko god nas je na ovom ukletom prostoru. Prostor je nalik na neku vrstu ogromnog sela, sa štalama, senicima, svinjcima, blatnjavim kokošinjcima. Miris scene je ljuta rakija, pogled zamućen, kurci mlitavi, glasovi podignuti i svadljivi. Usta bez zuba, pičke odebljale i mesnate. Gacaju po blatu avlije, kako bi rekao jedan Nobelovac iz ovih krajeva. Graja. Svetlo je prirodno, priroda je prirodna. Sve izgleda kao da je stvarno. Ipak, iz cele te stvari, izdvaja se nekoliko njih, životinja ili ljudi, ne zna se, na trenutak.

Kad: izložba traje do 23. maja
Gde: galerija O3one (Andrićev venac)

 Exploring Inspirations

Screen Shot 2015-05-18 at 6.54.58 PM

Najnoviji projekat na temu dizajna i očuvanja tradicionalnih zanata pod nazivom Exploring inspirations, startuje u maju. Projekat će imati tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada. Na projektu će biti angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske komade koji će biti proizvedeni upotrebom tradicionalnih tehnika poput štrikanja,veza, filigrana i drugih.

Prva etapa projekta Exploring Inspirations nosi podnaslov Inovativna kreativnost i upućuje na potrebu svakog pojedinca da pronađe svoj put u cilju postizanja željenih ciljeva. Tokom nedelju dana dizajneri će imati sveobuhvatan program koji će bit krunisan produkcijom skica predmeta čiji će prototipovi biti realizovani u narednom periodu i koji će se dalje proizvoditi i činiti svojevrsnu kolekciju dizajniranih predmeta.

19. maja od 17h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad dizajnerke priređuju mini pop-up izložbu na kojoj će svaka od njih održati prezentaciju svog rada i pokazati deo svojih kolekcija. U nastavku programa Lisa Goudsmith i Charlotte Corstanje održaće predavanja na temu savremenog dizajna i kreativne industrije. Cilj je razmena iskustava aktera kreativnih industrija u poređenje tržišta dizajna odeće naše zemlje sa Holandijom.

Kad: utorak 19. maj // 17h
Gde: KC Grad

KONCERTI I KLABING

Ring Ring Festival – Philip Glass: Etudes 1-20

Screen Shot 2015-05-18 at 7.04.00 PM

Prvo integralno izvodjenje u regionu! Filip Glas/Philip Glass – 20 etida za klavir izvode pijanistkinje Nada Kolundzija, Branka Parlić, Natasa Penezić.

Godine 1994. Philip Glass je rešio da postane bolji pijanista pripremajući rad na seriji kratkih kompozicija koje će mu pomoći da poboljša svoju veštinu sviranja na klaviru. Dve decenije kasnije, 20 izuzetnih etida je konačno završeno.

Kad: utorak 19. maj // 20h
Gde: Kolarčeva zadužbina (Studentski trg 5)

Jazz u Gradskoj bašti – tribute to Miles Davis

11263044_10155709358010727_1294845037291570742_o

Gradska bašta i sreda veče su novo utočište za sve ljubitelje vrhunskog jazz-a. Ove srede imamo priliku da uživamo u večeri posvećenoj Majlsu Dejvisu.

Miles Davis, džez trubač i kompozitor, jedan je od najpoznatijih i najuticajnijih figura u svetu džeza.
Začetnik je brojnih stilova poput kula, modernog bopa, fjužna, modalnog džeza i fanka.
Sviraju: Milovan Paunovic piano, Predrag Revisin bass, Luka Jovicic drums, Goran Grbic fliglhorna

Cena karte 100 din.

Kad: sreda 20. maj // 20h
Gde: Kc Grad

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: