Da li imate preko 18 godina?

Gradska dešavanja

Koncerti, projekcije, malo kiše i nekoliko debata.

Autor:
0
0

KLABING / KONCERTI

Koncert u DKSG: Pavle Popov

Dom kulture „Studentski grad“
Utorak, 13. mart, 20.00, Velika sala
PAVLE POPOV

Kompozitor i multiinstrumentalista iz Beograda. Diplomirao je kontrabas 2015. godine u Kragujevcu. Centralni deo njegovog rada je kompozicija kojom se bavi u formi primenjene muzike (filmska muzika, pozorišna muzika, performans), ali i kroz saradnju sa bendovima. Pavlova muzika se stilski može svrstati u savremenu minimalističku umetničku muziku. Nastupao je na festivalima kao što su: Lasciar Vibrare, MFRU (Maribor), Noć muzeja, a u okviru festivala Karusel je pored nastupa održao i predavanje o elektronskoj muzici.

KAD: Utorak, 13. mart // 20h
GDE: Dom kulture Studentski grad 

Simply Pierre 

Magični ćilim se ne zaustavlja… Put po istoku se nastavlja…

KAD:  Četvrtak 15. mart, 19h
GDE: Zaokret

BIOSKOP

Gradovi na filmu: PARIZ
Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Od 10. do 20. marta 2018.
Ciklus Gradovi na filmu počinje 10. marta i ovoga puta posvećen je Parizu.

To će biti prilika da se ponovo vide čuvena francuska ostvarenja „Deca raja“ Marsela Karnea, „Neobična banda“ i „Do poslednjeg daha“a Žan-Lik Godara, „Žil i Džim“ Fransoa Trifoa i drugi filmovi u kojima jednu od važnih ulogu ima sam grad Pariz.

Subota, 10.3.

18:00 DECA RAJA 1 – BULEVAR ZLOČINA (FR, 1945)
Les enfants du paradis – Le Boulevard du crime
ul: Arleti (Arletty), Žan-Luj Bero (Jean-Louis Barrault)
r: Marsel Karne (Marcel Carné)

20:30 DECA RAJA 2 – BELI ČOVEK (FR, 1945)
Les enfants du paradis – L’homme blanc
ul: Arleti (Arletty), Žan-Luj Bero (Jean-Louis Barrault)
r: Marsel Karne (Marcel Carné)

Nedelja, 11.3.

18:00 NEOBIČNA BANDA (FR, 1964)
Bande à part
ul: Ana Karina (Anna Karina), Daniel Žirard (Danièle Girard)
r: Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard)

20:30 MAKLjAŽA MEĐU DASAMA (FR, 1955)
Du rififi chez les hommes
ul: Žan Serve (Jean Servais), Karl Moner (Carl Möhner)
r: Žil Dasen (Jules Dassin)

Ponedeljak, 12.3.

18:00 DO POSLEDNjEG DAHA (FR, 1960)
À bout de souffle
ul: Žan-Pol Belmondo (Jean-Paul Belmondo), Džin Siberg (Jean Seberg)
r: Žan-Lik Godar (Jean-Luc Godard)

20:30 ŽIL I DžIM (FR, 1962)
Jules et Jim
ul: Žana Moro (Jeanne Moreau), Oskar Verner (Oscar Werner)
r: Fransoa Trifo (François Truffaut)

Ponedeljak, 19.3.

18:00 MRŽNjA (FR, 1995)
La haine
ul: Vensan Kasel (Vincent Cassel), Said Tagmaui (Saïd Taghmaoui)
r: Matju Kasovic (Matthieu Kassovitz)

20:30 ČUDESNA SUDBINA AMELIJE PULEN (FR/NEM, 2001)
Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
ul: Odri Totu (Audrey Tautou), Matju Kasovic (Matthieu Kassovitz)
r: Žan-Pjer Žene (Jean-Pierre Jeunet)

Utorak, 20.3.

18:00 TRI BOJE: PLAVO (FR/POLj/ŠV, 1993)
Trois couleurs: Bleu
ul: Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Benoa Režen (Benoît Régent)
r: Kšištof Kišlovski (Krzysztof Kieslowski)

20:30 VREME IGRE (FR/IT, 1967)
Playtime
ul: Žak Tati (Jacques Tati), Barbara Denek (Barbara Dennek)
r: Žak Tati (Jacques Tati)

KAD: Od 10. do 20. marta // 18h i 20:30h
GDE: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) 

DEŠAVANJA

U četvrtak 08. marta, u galerijama #KCB-a otvorene su tri izložbe na kojima ćete, do 29. marta, moći da pogledate nove strip table i mala otkrića Aleksandra Zografa, zatim seriju fotografija Gorana Micevskog posvećenu Bliskom istoku i severnoj Africi, dok u Galeriji Podroom kroz tekstualne partiture, fotografije, knjige, audio i video radove i dokumentaciju određenih, možete da se podsetite epohe socijalizma i zlatne ere performansa.

Galerije #KCB-a su otvorene od ponedeljka do subote od 12h do 20h, a ulaz je slobodan.

Foto: Dule Jelen

KAD: Četvrtak 08. mart – Četvrtak, 29. mart // 12h- 20h
GDE: Galerija Kulturnog centra Beograda

Granice Slobode

Stara kineska poslovica kaže da slika govori više od hiljadu reči. Bez rezerve bi se mogla primeniti na rad grafičke dizajnerke Miljane Radenković. Njeni vizuelni izrazi, plakati, govore više od reči, u trenutku kada verbalni izraz gubi na moći da svet učini boljim mestom za život. Njeni radovi u potpunosti okupiraju emociju, ali i misli posmatrača, podsećajući ga i upozoravajući na neke od najvećih nesreća i nepravdi savremenog sveta. Umetnicu inspiriše sam život i svakodnevni problemi. Cenzura, materijalizam, ugroženost slobode govora i neravnopravnost, samo su neke od socijalnih devijacija koje zaokupljaju njenu pažnju. U vremenu koje je prezasićeno vizuelnim komunikacijama, umetnica pažnju privlači izražavajući se kroz jednostavnu, minimalističku formu, često uz kratak tekst, čiji je zadatak da usmeri značenje vektorske grafike. Miljana Radenković pored umetničkog doprinosa ostvaruje, u savremenom svetu podjednako važnu ulogu – ulogu socijalne aktivistkinje. Na taj način, dizajnerka ne samo da približava umetnost najširem sloju publike, već i neprestano osvešćuje i pokreće posmatrače.

Dr Marija Vujović, teoretičarka umetnosti i medija, Filozofski fakultet u Nišu

Miljana Radenković (1989) diplomirala je i završila master akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, na studijskom programu Grafički dizajn. Doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Primenjene umetnosti i dizajn. Radi kao asistent na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu. Ostvarila je niz realizovanih projekata i publikovanih radova iz oblasti grafičkog dizajna. Dobitnik je više nagrada u domenu primenjenih umetnosti. Stručno se usavršavala na radionicama i konferencijama o grafičkom dizajnu, seminarima, predavanjima i umetničkim kolonijama. Priredila je osamnaest samostalnih izložbi u zemlji i učestvovala na više od sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Rusija, Češka, Brazil, Portugal, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska i Srbija). Član je ULUPUDS-a od 2015. godine, Likovne sekcije BELA ART od 2017. godine i Kulturne Mreže Srbije od 2018. godine.

KAD: Ponedeljak, 12. mart // 19h
GDE: Kvaka 22

Radni sto #16: Borba za internet

Centar za politike emancipacije vas poziva da prisustvujete šesnaestom po redu Radnom stolu u okviru programa Participativna demokratija koji realizujemo u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Radni sto #16 koji nosi naslov „Borba za internet – Zašto smo ovde i šta dalje?“, biće održan u utorak, 13. marta u 19 časova, u klubu Doma omladine Beograda.

U razgovoru učestvuju:
Aranđel Bojanović, Hacklab Beograd/Internet drustvo Srbije,
Mirko Stojković, profesor FDU,
Nevena Krivokapić, Share fondacija,
Vladimir Jerić, Creative Commons.

Razgovor će voditi Lav Mrenović, CPE.

Kada je internet nastao, obećavao je radikalnu demokratizaciju javne sfere, medijski pluralizam i nestanak cenzure, međutim poslednjih godina smo žrtve njegove sve veće komercijalizacije. Logika kapitalizma sa svojom inherentnom potrebom za širenjem i ulaženjem u segmente ljudskog delovanja koji nisu prethodno funkcionisali po tržišnim pravilima, prodrla je i u internet.

Neke od posledica koje trpimo su izmenjena dostupnost sadržaja koja je sada ustrojena prema finansijskoj moći vlasnika stranica, što podrazumeva i manju vidljivost nekorpracijskih, neprofitnih i uopšte alternativnih sadržaja. Poslednji veliki udar na internet bilo je nedavno ukidanje net neutralnosti, koja za sobom povlači i pitanje neutralnosti platformi koje su postale osnovni alat za komunikaciju, rad, informisanje.

Da li se Facebook, iako je globalna korporacija, može smatrati društvenim resursom? Na koji način algoritmi različitih platformi utiču na sortiranje informacija i koje su posledice? Šta podrazumevamo pod pojmom open source? Da li postoje i možemo li razviti alternativne modele funkcionisanja platformi u borbi za internet kao zajedničko dobro?

KAD: Utorak, 13. mart // 19h
GDE: Dom omladine Beograda

Dobrotvorna aukcija

Pozivamo Vas da nam se pridružite na dobrotvronoj aukciji kojom ćemo pomoći primenjenoj umetnici keramičarki Jovani Čavorović da prikupi deo potrebnih sredstava za jedinstveno umetničko usavršavanje na prestižnom Institutu za keramiku Ishoken u Japanu.

Jovana je primljena na ovo jedinstveno umetničko usavršavanje kao jedna od dvoje umetnika iz celog sveta. Pomažući Jovani pomažemo razvoj umetnosti i kulture u Srbiji i zato Vas pozivamo da nam se pridružite na ovoj dobrotvornoj aukciji i kupovinom ponuđenih dela mladih domaćih autora pomognemo Jovani.

Dobrotvorna aukcija će se održati u Kulturnom centru Grad u sredu, 14. marta sa početkom od 20h.

DJ podrška: Unknown artist, Greengo + Special Guest !

KAD: Sreda, 14. mart // 20h
GDE: KC Grad 

Diskretni šarm buržoazije – Luisa Buñuela + Film “Ogledalo” – Andrej Tarkovski

“Diskretni šarm buržoazije” – (Le Charme discret de la bourgeoisie) ovaj film je režirao Luis Buñuel, u pitanju je surealistička satira koja podseća na ranije Bunjelove filmove poput L’Âge d’Or iz 1930. i El ángel exterminador iz 1962. Film je nagrađen Oskarom za najbolji strani film 1972.

U trajanju od: 1h 42min

Grupa prijatelja iz francuskog visokog društva odlučuje se za zajednički ručak ali svaki pokušaj ostvarivanja te ideje propada. U početku se vjeruje da su to mali lapsusi s vremenom i datumom, ali prepreke postaju sve bizarnije.

“Ogledalo” – Režiser: Andrej Tarkovski

Scenario: Aleksandar Mišarin, Andrej Tarkovski, Arsenij Tarkovski (poezija)
Trajanje:1h 47min

Glumci: Margarita Terjohova, Oleg Jankovski, Filip Jankovski

Naša preporuka, jer će to biti potpuno drugačije, novo iskustvo. Ogledalo je film kakav do sada sigurno niste gledali.

Koncept za ovaj film Tarkovski je krenuo da osmišljava skoro deset godina pre nego što je film snimljen, a scenario je Goskino, državni komitet za kinematografiju, odbijao nekoliko puta, dok na kraju film nije dobio ograničenu distribuciju u Sovjetskom savezu. Ovako je tretiran verovatno jer je sve samo ne tipičan dugometražni film sa linearnom fabulom. Međutim, kasnije, Ogledalo dobija mnogo bolje kritike i često se nalazi na listama najboljih filmova ikada snimljenih.

Ogledalo pokriva tri perioda života svog glavnog lika, Alekseja, ali potpuno asinhrono, pa se ovaj film često poredi sa tehnikom toka misli korišćenoj najviše u književnosti 20. veka. U filmu su prikazana Aleksejeva sećanja, misli i snovi kroz kombinovanje scena iz njegovog detinjstva i njegovog sredovečnog života. Tarkovski sve snima tako da izgleda maglovito, kao snoviđenje, a to postiže smenjivanjem crno-belih i slika u boji, poezijom i čestim prikazivanjem Aleksejevih snova.

Odraslog Alekseja ćete u filmu jedva videti, što je sredstvo kojim se Tarkovski služi da bi prikazao sećanja, a scene iz njegovog trenutnog, posleratnog, života, vidimo onako kako ih on posmatra. Tako film i počinje: kadar u kome njegov sin gleda TV kao da je okidač za Aleksejev povratak u detinjstvo.

Ono što ovaj film ima zajedničko sa Ivanovim detinjstvom je nevinost koju Tarkovski uvek prikazuje kod mladih, ali osim toga priča je mnogo drugačija, apstraktnija i slojevitija, pa se često za Ogledalo kaže da je jedan od najtežih filmova Tarkovskog. Za ovaj film posebno je to što sećanja nisu flešbekovi, nego se ona razvijaju i transformišu u sećanja drugih ljudi i njihove fantazije. Tako, u jednom trenutku mi vidimo i trudnu Aleksejevu majku, ali i njega kako u svojim četrdesetim leži na samrtničkoj postelji i verovatno se iz te pozicije razmišlja o prošlosti. Ovim postupkom, Tarkovski se odvaja od konvencionalnog filma, a to je uvek želeo da postigne. On ovde prikazuje i veliki deo svog detinjstva, onako kako ga se on priseća. Pošto ga je on doživeo maglovito i često košmarno, Ogledalo je upravo tako i snimljeno

Ako odlučite da gledate Ogledalo, nemojte tragati tradicionalnom, linearnom radnjom, jer ćete ostati razočarani. Nemojte da guglate, ni da tražite smisao; samo se opustite i prepustite poeziji – filmskoj, ali i književnoj, koja se često pojavljuje. Onda ga odgledajte još jednom, ako budete mogli, i shvatićete nešto više. A onda ćete biti navučeni, i pri svakom gledanju nalazićete simbole i detalje koje do tada niste videli. Lepota apstraktnog filma i leži upravo u tome da gledaocu dozvoli da sam pronalazi i stvara značenja.

Ulaz na donacije (od prihoda finansiramo pod u galeriji)

KAD: Četvrtak, 15. mart // 19h i 21h 
GDE: Kvaka 22

Svest kao umetnički proces – Žarko Aleksić

Studentska sekcija za neuronauke u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, u okviru naučno – popularne manifestacije Nedelja svesti o mozgu koja će se ove godine održati pod sloganom „Sve strane svesti“, od 12. – 17. marta, vas poziva na predavanje Svest kao umetnički proces.

Svest je istovremeno najpoznatija i najmisterioznija odlika naših života, ujedno, jedna od dominantnih tema u neuronaukama, ali i plodno tle za umetničku inspiraciju, te je tokom istorije umetnosti, svest tematizovana kroz različite medije

Na sveprisutnost neuronaučnog narativa nije ostala imuna ni savremena umetnost. Putem različitih kolaboracija između naučnika i umetnika pokušavaju se tretirati odlike i karatkeristike koje svest poseduje, a koje su okvir za strukturalno ispitivanje „svesti kao umetničkog medija”, postavljajući pitanje kako takva „logička geografija svesti” utiče na konstrukciju umetničkog dela. Promena paradgme ogleda se u činjenici da je umetničko delo aktivacija određenih dinamičkih šablona neuronskih mreža, koje se mogu aktivirati spoljašnjim i/ili unutarnjim stimulusima. Takvo razumevanje umetnosti, gde svesni posmatrač igra ključnu ulogu, dovodi do niza ontoloških, epistemoloških, socioloških, ekonomskih i političkih implikacija.

Ova tematika biće obrađena diskutovanjem radova Brain Pictures i Swimming Against the Stream of Consciousness, koje je predavač, Žarko Aleksić, realizovao u saradnji sa Eva Lab-om pri Univerzitetu u Beču.

Predavanje će biti održano u četvrtak, u Maloj Sali SKC-a, 15.marta sa početkom od 20h.

KAD: Četvrtak, 15. mart // 20h
GDE: SKC

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: