Da li imate preko 18 godina?

Gradska dešavanja

Prva radna i sunčana nedelja u februaru počinje koncertom, a završava se predstavama i žurkama.

Autor:
0
0

KONCERTI / KLABING

Peter Broderick + Egret /Sprat, Ponedeljak 5. februar/

Pop Depresija i Škripa uz podršku Kišobrana imaju čast da vas pozovu na premijerni nastup Pitera Broderika, jednog od najtalentovanijih kantautora, kompozitora i multinstrumentalista poslednjih decenija, koji će na Spratu iznad Zaokreta u Cetinjskoj 15 nastupiti u ponedeljak 5. februara 2018. Specijalni gost na koncertu je Egret, kome će to biti prvi nastup u Beogradu. Njegova pesma “Knot” je najviše puta emitovana tokom 2017. godine u Pop Depresiji.

Ulaznice će moći da se kupe po promo ceni od 800 dinara od 20. novembra. Od 1. decembra cena karte se menja na 1000 dinara i od 1. februara na 1200. Prodajna mesta su Zaokret (Cetinjska 15, Beograd) i Škripa Pub (Jevrejska 1, Novi Sad).

Ko je u stvari Piter Broderik i po čemu je poseban? Piter je pre svega pevač i autor, solista, ali i član benda, čovek inspiracije i neverovatne autorske hrabrosti, muzičar koji je u stanju da vam dodirne dušu i učini da vam misli lutaju tamo gde odavno nisu bile. Broderik konstantno pomera granice i stalno traži novi zvuk, novi žanr, novu muzu i jedan je od najvećih muzičkih inovatora svog vremena. Uživo on je iskustvo koje morate da doživite.

Rođen je 1987. u Portlandu, a već neko vreme stacioniran je u Irskoj. Sarađivao je sa solistima i grupama kao što su M. Ward, Laura Gibson, Dolorean, Efterklang, Nils Frahm, Greg Haines, David Allred…

Jedan je od prvih ekskluzivaca kultne londonske izdavačke kuće “Erased Tapes” (Nils Frahm, Ólafur Arnalds, Lubomyr Melnyk, Michael Price…), a Broderik je u nastavku karijere – tokom 2017. obeležio je tačno deceniju od objavljivanja svog prvog albuma – predstavio veliki broj dugosvirajućih izdanja, singlova, EP-eva, žanrovski neverovatno raznovrsnih od neo-klasike preko tradicionalnog folka i indie popa, do orkestriranih simfonija. Njegova sestra Heder Vuds Broderik, kao članica benda Demjana Džurada očarala je publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda u julu 2016. godine, a njegova supruga Bridžid Mej Pover jedna je od najtalentovanijih mladih folk diva Evrope.

Nastupao je u brojnim kultnim koncertnim prostorima širom sveta, ali i na festivalima kao što su Roskilde, Montreux Jazz Festival, Misty Fest, CTM Festival, Green Man, Supersonic, OFF Festival…

www.peterbroderick.net
www.erasedtapes.com/ artist/peter-broderick

Egret je Petar Pupić, kantautor iz Pančeva. Njegova muzika je melanholična i filmska sa zrncem “old school” soula. Njegove pesme se uglavnom bave samoćom i disfunkcionalnim odnosima, ali ima i izuzetaka :) Izuzetno retko nastupa, ali moguće je da će nastup na festivalu “Poezika” i objavljivanje prvog singla “Knot” to da promene.

KAD: Ponedeljak, 05. februar // 20:30h
GDE: Sprat

Dukat i Vlada // Sreda 7. februar, 19h // Zaokret

Dukat i Vlada iz benda Stray Dogg puštaju svoje omiljene trake.

KAD: Sreda, 07. februar // 19h
GDE: Zaokret

Groove Variations // Četvrtak 8. februar, 19h // Zaokret

Groove Variations Specijal, prvi u nizu, posvećen je soundsystem kulturi, konkretno fokusiran na razvoj dub, dubstep i grime scene u Velikoj Britaniji u periodu od 2000. godine do danas. Podsetićemo se najvećih producenata i MC-jeva koji se smatraju pionirima dubstep i grime žanrova i nastaviti uz one koji su tu ideju razvijali do današnjeg dana. The set is charged, it’s time to “meditate on bass weight”!

KAD: Četvrtak, 08. februar // 19h
GDE: Zaokret

BIOSKOP

U susret FEST-u

Dok se publika priprema za 46. Fest, na nekadašnje hitove podseća program U susret Festu, koji od 5. do 10. februara donosi niz nezaboravnih ostvarenja. Među njima su Meš Roberta Altmana, Odiseja u svemiru 2001 Stenlija Kjubrika, Poštar uvek zvoni dvaput Boba Rafelsona, Taksista Martina Skorsezea, Kosa Miloša Formana, Visoke potpetice Pedra Almodovara…

Više informacija na ovom linku.

KAD: Ponedeljak, 05. februar – Subota, 10. februar // Razni termini 
GDE: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) 

DEŠAVANJA

Tribina Stvaranje Jugoslovena

Učesnici:
dr Stanislava Barać, Institut za književnost i umetnost
dr Lada Stevanović, Etnografski institut SANU/Cejus
prof. dr Ildiko Erdei, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Sanja Petrović Todosijević, Institut za noviju istoriju Srbije/Cejus

Moderator: dr Srđan Atanasovski, Muzikološki institut SANU/koordinator Centra za jugoslovenske studije)

Tribinom Stvaranje Jugoslovena otpočeće se razgovori na temu Sto godina od osnivanja Jugoslavije koje organizuju Centar za jugoslovenske studije (Cejus) pri Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Dom omladine Beograd (DOB). Učesnici i učesnice tribine Stvaranje Jugoslovena pokušaće da odgovore na brojna pitanja koja zadiru u problematiku stvaranja jugoslovenske nacije, procese „stvaranja“ Jugoslovena „odozgo“ ali i njima srodne i spontanije procese „stvaranja“ Jugoslovena „odozdo“ Politika „privođenja“ građana jugoslovenskoj državi ali i zvaničnoj ideologiji razmatraće se od vremena Prvog svetskog rata i Ujedinjenja 1918. preko vremena postojanja jugoslovenske države kao kraljevine a onda i socijalističke republike. Zvanična politika države koja je, između ostalog, trebalo da dovede do konstruisanja jugoslovenskog identiteta, razmatraće se kroz analizu politike konstruisanja jugoslovenske književnosti, pisanja jugoslovenskih časopisa za decu sa posebnim osvrtom na pisanje časopisa „Jugoslovenče“ koji je izlazio pre Drugog svetskog rata, simbole pionirskog identiteta ali i zvaničnu politiku obrazovanja i vaspitanja koja je u Jugoslaviji krajem pedesetih početkom šezdesetih godina 20. veka dovela do „masovne proizvodnje“ tzv. „srećnog detinjstva“. Politika „stvaranja“ Jugoslovena razmatraće se kao veoma dinamična ali ne i izolovana u odnosu na druge procese koji su obeležili period postojanja kako Jugoslavije kao kraljevine tako i socijalističke Jugoslavije.

KAD: Utorak, 06. decembar // 19h
GDE: Dom omladine Beograda

Izložba: Overview/3

OVERVIEW/3
6 – 19. februar, Galerija

Otvaranje: utorak, 6. februar, 19.00

Izložbom OVERVIEW/3 predstavlјaju se studenti Odseka tekstila Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, radovima manjeg formata i sa nekoliko crteža velikog formata, koji su rađeni u okviru nastave predmeta Crtanje i predmeta Slikanje kod profesorke Kuzmanović, u periodu od školske 2014/15. zaklјučno sa 2017/18. godinom.

Radno vreme Galerije: svakog dana osim nedelje od 17:00 – 21:00
Ulaz slobodan.

KAD: Utorak, 06. decembar // 19h
GDE: Dom kulture studentstki grad 

Zašto volite Ursulu Le Gvin?

KAD: Sreda, 07. februar // 19h
GDE: Knjigodrom (Topolska 18) 

Feministička teorija u Srbiji danas

Institut za filozofiju i društvenu teoriju i Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu pozivaju vas da prisustvujete konferenciji “Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas”
(sva dešavanja su na prvom spratu Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, 8-11. februar 2018.)

Šta je to što se kod nas proizvodi pod imenom feminističke teorije? Šta zaokuplja pažnju – koji društveni fenomeni, koje političke stvarnosti, koje umetničke prakse – ovdašnjih teoretičarki/a? U kolikoj smo meri počele/i da oblikujemo (ili da prevodimo) vlastita u globalna iskustva? Ima li nekih lokalnih specifičnosti koje ovdašnju teoriju čine drugačijom od zapadnih feminističkih teorija, ili vidimo neka značajna poklapanja i sličnosti u pristupima i problemima koji zaokupljaju feminističke teoretičarke na Zapadu? Može li se feminizam u Srbiji porediti s teorijama koje se podvode pod oznaku „globalnog Juga“ ili pak s feminizmima koji pripadaju eluzivnom „Istoku“? Koja su to istraživačka pitanja koja se u Srbiji postavljaju, razmatraju i problematizuju u ključu feminističkih teorija? Kako se feministički čita istorija, književnost, ekonomija, pravo? Da li i kako feministička teorija formira praktične politike? Koji su to sadržaji feminističkog karaktera koji u politici, medijima, ekonomiji, prolaze neprimećeno, i kakve su nam teorijske strategije potrebne da ih osvestimo? Kako opisujemo, objašnjavamo i pozicioniramo feministički angažman danas? Ova pitanja su osnovni pokretači organizovanja naučne konferencije Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas.

Konferencija Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas ima za cilj i da obeleži deset godina od objavljivanja knjige Neko je rekao feminizam? Kako je feminizam uticao na žene XXI veka. Njeno prvo izdanje, u koizdavaštvu Rekonstrukcije Ženskog fonda, Centra za ženske studije i Žena u crnom, izvanredno brzo je pronašlo svoju čitalačku publiku. Knjiga je dva puta reizdata tokom 2008. godine (Građanske inicijative; Heinrich Böll Stiftung), a 2012. objavljeno je prošireno i dopunjeno bh izdanje (Sarajevski otvoreni centar). Zahvaljujući teoretičarkama koje su je koristile u nastavi, knjiga je svoju primenu imala na Univerzitetu u Beogradu, Univerzitetu u Novom Sadu, Univerzitetu u Sarajevu i na Sveučilištu u Rijeci. Uz pomoć aktivistkinja i teoretičarki koje su je neumorno delile, knjiga je svoj put našla do nebrojenih čitateljki, od kojih su mnoge prvi susret s feminizmom imale upravo kroz nju. Premda je prvobitna ideja bila da Neko je rekao feminizam? posluži u praktične svrhe, ta knjiga je ostavila traga i na teorijsko oblikovanje nekoliko generacija žena u svom nastojanju da pokaže da je feminizam dotakao ili temeljno preobrazio najrazličitije sfere našeg privatnog i javnog života. Stoga je obeležavanje ove važne desetogodišnjice istovremeno povod i da se razmotre sadržaji i pravci feminističke teorije načinjene u Srbiji u proteklih deset godina.

Konferencijom Neko je rekao feminizam? Feministička teorija u Srbiji danas želimo da na jednom mestu okupimo teoretičarke i teoretičare koje/i se bave feminističkom teorijom. Cilj konferencije je da zahvati heterogenost područja teorijskih istraživanja iz najrazličitijih feminističkih perspektiva, i da ih razmotri u duhu feminističke borbe protiv marginalizacije manjinskih glasova i hijerarhizacije znanja. Usled toga, ova konferencija nema govornice po pozivu, ni paralelne sesije. U skladu s principima feminističke solidarnosti, time se pruža prilika svim učesnicama i učesnicima, kao i publici, da čuju sva izlaganja i da ravnopravno učestvuju u diskusijama.

KAD: Četvrtak, 08. februar – Nedelja, 11. februar
GDE: Institut za filozofiju i društvenu teoriju 

Carstvo nebesko

CARSTVO NEBESKO / KINGDOM OF HEAVEN

Režija: Jernej Lorenci
Dramaturgija: Matic Starina
Narodno pozorište u Beogradu i BITEF teatar, Srbija

Mesto igranja:
Prvi deo predstave igra se na sceni ,,Raša Plaović” u Narodnom pozorištu (105′), zatim sledi pauza – šetnja do BITEF teatra (30′), gde se izvodi drugi deo komada (60′).

*Premijera 26.09.2017, u okviru glavnog programa 51. Beogradskog Internacionalnog teatarskog festivala – 51. BITEFA 2017

Scenograd: Branko Hojnik
Kostimografkinja: Belinda Radulović
Kompozitorka: Karmina Šilec
Koreograf i asistent reditelja: Gregor Luštek
Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović
Izvršni producenti: Jovana Janjić, Milorad Jovanović
Organizatorka: Natalija Ignjić
Inspicijentkinje: Sanja Ugrinić Mimica, Maja Jovanović
Sufler: Gordana Perovski
Asistenti reditelja: Tara Manić, Jug Đorđević, Rastislav Ćopić
Asistent kostimografa: Dunja Kostić
Asistent organizatora: Miloš Golubović
Tehnička realizacija: Narodno pozorište u Beogradu i Bitef teatar
Igraju: Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Nikola Vujović, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Slaven Došlo
Fotorafije: Sonja Žugić, Jelena Janković

PREDSTAVA JE NAKON 51. BITEFA NA REDOVNOM REPERTOARU OBA TEATRA – SEZONA 2017/18

KAD: Četvrtak, 08. februar // 19h
GDE: Bitef Teatar

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: