Da li imate preko 18 godina?

Gradska dešavanja

Prva decembarska radna nedelja donosi nam izvrsno dizajnirane plakate, nove i čuvene filmove, kao i promocije dobrih knjiga.

Autor:
0
0

KONCERTI/KLABING

Noć za Morisona / SRE 6.12.

U sredu, 6.decembra u 19.30h, dva dana pred rođendan Džima Morisona, biće održano veče posvećeno pevaču kultne grupe The Doors, legendarnom američkom muzičaru, piscu i pesniku.

Beogradski umetnici odaće mu, kroz muziku i poeziju, svojevrsni omaž, a o njegovom životu i stvaralaštvu govoriće Zoran Paunović, profesor engleske književnosti, esejista i prevodilac, autor brojnih članaka i ogleda iz oblasti engleske, američke i irske književnosti i popularne kulture.

Do današnjih dana, Džim Morison je široko poštovan kao najharizmatičniji pevač u istoriji rok muzike, grub, privlačan i misteriozan, a kožne pantalone kojima je bio privržen na sceni i van nje, postale su stereotip garderobe rok zvezde. Takođe, on je autor i nekoliko knjiga pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova koji su obeležili odrastanje omladine širom sveta. Morisonova smrt u 27. godini zaprepastila je njegove obožavaoce, a okolnosti pod kojima je do nje došlo i organizacija tajne sahrane, bile su i ostale predmet stalnih glasina i doprineli stvaranju misterije decenijama nakon što je otišao sa životne scene.

KAD: Sreda 6. decembar // 19:30h
GDE: Zaokret

Sokolija i Dafi b2b

Nadžnjeva se momak i devojka:
Momak nažnje dvadeset i tri snopa,
A devojka dvadeset i četiri.
Kad uveče o večeri bilo,
Momak pije dvadeset i tri čaše,
A devojka dvadeset i četiri.
Kad ujutru beo dan osvanu,
Momak leži ni glave ne diže,
A devojka sitan vezak veze.

KAD: Sreda 6. decembar // 19h
GDE: Zaokret

Moonshine Alligators live at Jolly Roger

KAD: Četvrtak, 07. decembar // 22h
GDE: Jolly Roger Pub

Easy Tiger presents Rossko / 07.12.2017. Mladost

Decembarski gost Easy Tiger serijala u okviru Markove rezidenture u Mladosti je momak iz FUSE London ekipe – Rossko.

Rossko je kao DJ sazreo u Londonu gde je postao poznat po svojim ‘Cerca Trova’ žurkama koje je pravio po ilegalnim podrumima i skladištima. Pošto se priključio FUSE London ekipi i njihovim žurkama u 93 Feet Eastu vrlo brzo je svojim DJ veštinama došao do svoje prve međunarodne rezidenture i to u sklopu Fuse Ibiza serijala u Sankeysu. Od tada, zajedno sa FUSE-om ide od podruma Sankeysa do godišnjih nastupa u Benimussa Parku kao i terase Space Ibize. U međuvremenu je nastupao za Paradise u diskoteci DC10, stalan je gost tINI and the gang serijala, a dobijao je i pozive od klubova kao što su Rex, Club Der Visionaire i Goa u Rimu.

2016-2017. godine FUSE London se afirmiše uz HYTE u klubu Amnesia i Rosskovo poznavanje dance floora mu garantuje spotlight na najvećim žurkama na sceni.

Uz njega će nastupati osnivač i rezident serijala Easy Tiger, Marko Nastić, čije se drugo vinyl only izdanje na istoimenom labelu pojavilo pre nekoliko nedelja.

Karte za ovu žurku mogu se kupiti po ceni od 500rsd na ulazu kluba.

KAD: Četvrtak, 07. decembar // 23h
GDE: Klub Mladost 

BIOSKOP

Projekcija na zidu: American Pop (1981)

Još jedan od maestralnih Bakšijevih filmova.
American Pop je muzički animirani film za odrasle, a radnja prati četiri generacije muzičara rusko-jevrejske porodice imigranata u Americi, i istoriju Američke pop muzike kroz njihove karijere.
Crtani klasik sa odličnim saundtrekom.

KAD: Sreda, 06. decembar // 18h
GDE: Bife Ventil

Druga strana svega u DKC-u

„Druga strana svega“ novo ostvarenje Mile Turajlić, autorke filma „Cinema Komunisto“

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju te porodice i burnu političku prošlost naše zemlje. Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film „Druga strana svega“ ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Film Druga strana svega je imao svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), njujoršku premijeru (NYC DOC) i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, a zatim popunio Sava Centar na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma.

Rediteljka, domaćoj publici poznata po svom debitantskom filmu „Cinema Komunisto“, je svoje drugo ostvarenje snimala više od 5 godina.

Film „Druga strana svega“ je finansijski podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije filma stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Posebno je značajno da je koproducent na filmu HBO Europe, svetski poznat po nagrađivanim i kvalitetnim pričama koje su osvojile kritičare i gledaoce širom sveta, kome je „Druga strana svega“ prva koprodukcija sa Srbijom.

Karte za film „Druga strana svega“ se mogu kupiti na blagajni Dvorane kulturnog centra.

KAD: Četvrtak, 07. decembar // 20h
GDE: Dvorana kulturnog centra Beograda

Циклус домаћег филма ” Млад и здрав као ружа”

Млад и здрав као ружа је филм редитеља Јована Јовановића и припада остварењима црног таласа. Снимљен је 1971. године и говори о почецима везе југословенске државне безбедности и криминалаца. Готово читав је снимљен камером из руке, што даје утисак документарности и појачава драматику.

У трајању од: 76 минута
Улоге тумаче: Драган Николић, Марија Бакса, Александар Гаврић, Данило Стојковић..

Радња филма као да се обистинила у деведесетим годинама прошлог века, а наставила се и до данас па тако у нашем друштву се величају антихероји који су злобни и окрутни. (У филму Драган Николић изговара „Ја сам ваша будућност“)
Филм је након снимања приказан само два пута: на Фестивалу у Пули и у Студентском културном центру у Београду, након чега му се губи сваки траг, иако никада није званично забрањен. Прва следећа јавна пројекција филма уследила је 35 година након снимања, у оквиру ФЕСТ-а 2006.

Млади преступник Стеван – Стив (игра га Драган Николић) се бави „позајмљивањем“ (тада званичан израз за крађу) кола и искоришћавањем девојака. Убрзо, почиње и да убија људе. Новца је све више, али онда долази до сусрета са полицијским инспектором (игра га Аца Гаврић) који му нуди сарадњу… Ускоро, он постаје један од шефова београдског подземља и медијска звезда. Понаша се бахато и пуца по граду, живи у хотелу…

KAD: Četvrtak, 07. decembar // 20h
GDE: Kvaka 22

Merlinka festival

Festival u četvrtak 7. decembra u 21 čas otvara hrvatski film „Lavina“ u režiji Stanislava Tomića koji je otvorio ovogodišnji Pulski filmski festival, ali pre projekcije filma publiku će zabaviti Ida Prester. Za sedam festivalskih dana beogradska publika će imati priliku da pogleda više od 70 filmova i da se druži sa legendarnim kanadskim režiserom Brusom LaBrusom, dobitnikom Gran prija Kanskog festivala Robinom Kampilom, amsterdamskom dreg kraljicom Lejdi Galore, izraelskom režiserkom Karni Haneman, kao i mnogim drugim gostima koji nam dolaze iz Holandije, Austrije, Velike Britanije i Irana.

Program festivala objavljen je na sajtu. 

KAD: 7. decembar – 13. decembar // Razni termini
GDE: Dom omladine Beograda


DEŠAVANJA

Entuzijast leti u Beograd: izložba plakata Dime Pantjušina

U ponedeljak 4. decembra u Kulturnom centru Grad biće otvorena izložba radova grafičkog dizajnera Dime Pantjušina iz Moskve.

Izložba je deo šire inicijative o upoznavanju domaće publike sa živom umetničkom scenom današnje Rusije. Postavka pod nazivom “Entuzijast leti u Beograd” predstavlja presek radova moskovskog dizajnera aktivnog na sceni od početka 2000tih. Rođen u Moskvi, Dima najpre započinje rad u štampariji Goznak kao dizajner gde 2006. postaje vodeći dizajner iste kompanije i bavi se celokupnim vizualnim delom i promocijom. 2008. počinje saradnju sa čuvenim moskovskim klubom Soljanka (Umetničko društvo S11), gde organizuje različite događaje i radi kao umetnik.
U periodu od 2011. do 2013. radi sa Institutom Strelka, gde sa tadašnjom umetničkom direktorkom radi na dizajnu scene i enterijera za različite koncerte i događaje. 2013. godine sa društvom Clevermoto otvara mali moto-bar Entuziast za koji razvija i crta logo i postavlja glavni vizuelni identitet sastavljen uglavnom od tri osnovne boje semafora – crvenoj, žutoj i plavoj. Tokom kratkog vremena on stvara poseban “jezik” kojim komunicira sa posetiocima – putem plakata. Mnogi od njih su zasnovani na krajnje jednostavnom stilu, ali odišu velikom prepoznatljivošću. 2016. godine za godišnjicu Entuzijasta izdaje knjigu “Entuziast 2013-2016” koja sadrži 299 plakata. Tokom poslednjih par godina između ostalog radi za: Nina Donis (Moskva), Interview magazine, British Council, GUM (Moskva), Institut«Strelka» (Moskva), «Nova Golandija» (Sankt Peterbrug), muzički bend «Lenjingrad», klub «Soljanka» (Moskva), «Dom Bita» (Sankt Peterbrug), Denis Simachev Shop & Bar (Moskva), Cococo (Sankt-Peterburg), Martini, Beluga, Absolut, Grolsch, Yota itd.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 4. decembra u 20h. U toku otvaranja biće održano i predstavljanje muzičkog projekta Dime Pantjušina sa Sašom Lipskim (iz DJ dvojca Simple Symmetry)

KAD: Ponedeljak, 04. decembar // 20h 
GDE: KC Grad 

Hamburg, Barselona: primeri muzealizacije i edukacije o fašizmu

Hamburg, Barselona, primeri muzealizacije i edukacije o fašizmu

Ovogodišnji projekat Kulturnog centra Rex bavi se opservacijom i diskusijom edukativnih i muzeoloških praksi o fažizmu. Obzirom da su ove prakse prevashodno fokusirane na istorijske oblike fašističkih pokreta, njihovih ideologija, politika i ratnih poduhvata, pitanje je u kojoj su meri relevantne u kritičkom pristupu i analizi savremenih fašističkih, fašistoidnih ili “postfašističkih” političkih pojava i fenomena. Na ovo pitanje tražimo odgovore na primerima obrazovnih i muzejskih praksi u zemlji i regionu, kao i u takvim praksama u nekoliko evropskih zemalja. Seriju od nekoliko prezentacija počećemo podelom iskustava sa skorašnjih studijskih poseta muzejima Hamburga i Barselone, kroz sledeća dva izlaganja:

SOCIJALNO, ISTRAŽIVAČKO I KRITIČKO DANAS U SUSRETU SA FAŠISTIČKIM NEKAD I SAD

Koordinator projekta Nebojša Milikić je početkom novembra učestvovao na konferenciji u organizaciji Hamburškog instituta za socijalna istraživanja, koju je podržala Federalna agencija za civilnu edukaciju. Konferencija naslova „Fašizam i antifašizam našeg vremena – kritička istraživanja“ omogućila je prezentaciju i debatu više od 20 novijih naučnih radova na temu fašizma. Osim opšte refleksije na konferenciju, pojedine radove i diskusije, sa publikom će biti diskutovana zapažanja i utisci o definicijama i prezentacijama istorijskog fašizma u Muzeju istorije Hamburga, Muzeju rada, gde se održava izložba povodom 150 godina od prvog izdanja Marksovog „Kapitala“ kao i u memorijalnom kompleksu na mestu Koncentracionog logora Nojengame kod Hamburga.

Saradnica na projektu Vahida Ramujkić posetila je sredinom meseca Barselonu i svoja zapažanja i utiske preneće kroz izlaganje:

ŠTA JE FAŠIZAM U KATALONIJI?

Na evropskoj teritoriji Španija je država u kojoj se fašistički (ili po nekim teoretičarima fašistoidni) poredak zvanično najduže održao na vlasti. Oficijelno, on se denominuje kao ‘frankizam’ bivajući prevashodno vezan za period vojne diktature generala Franciska Franka zavedene na kraju Španskog građanskog rata 1939. i traje do njegove smrti uključujući period sukcesije (1975-1977). Međutim, razna druga gledišta smatraju da je fašizam postojao u Španiji i pre Franka, kao i posle njega, odnosno da period demokratske tranzicije nikada zapravo i nije suštinski sproveden. O tome nam govori kontinuirano prisustvo političkih figura iz perioda frankizma u dnevnom političkom životu, na mestima rukovodilaca i savetnika gigantskih kompanija koje upravljaju resursima, bankarskim sistemima, telekomunikacijama ne samo na teritoriji Španije već i širom Latinske Amerike. Takođe, tu se ubrajaju još uvek prisutni brojni frankistički i falangistički spomenici i obeležja, imena ulica, muzejske postavke, kao i još uvek neotvorene masovne grobnice i zapečaćena dokumenta iz građanskog rata, itd. Kao kulminacija ove slike zasigurno stoji Frankov mauzolej Valle de los caidos (Dolina palih), koji je podignut na zajedničkoj grobnici izmešanih leševa od oko 34.000 republikanaca i falangista, izgrađen rukom robovske radne snage poraženih u građanskom ratu, i koji godišnje godišnje danas poseti oko 250.000 posetilaca.
Zbog ovakvog još uvek živog istorijskog nasleđa utisak je da u današnjoj Kataloniji sve što ima veze sa fašizmom dolazi iz centra, iz Madrida. Međutim, pitanje je kako bi uopšte fašistička vlast i diktatura bila uspostavljena i održana bez značajne uloge upravo srednjih i viših slojeva katalonske buržoazije koja je pored baskijske predvodila industrijski razvoj na teritoriji Španije.
Ovim i srodnim pitanjima bavićemo se kroz prikaz postavke Muzeja istorije Katalonije u Barseloni, osnovanog od strane Katalonske autonomne vlasti 1996. godine, inače jedinog istorijskog muzeja u gradu koji pokriva period XX veka, zatim na osnovu primera iz spomeničke prakse na teritoriji grada i aktuelnih udžbenika istorije za srednju školu.

Ilustracija: detalj iz postavke Muzeja istorije Hamburga

Prezentacije su pripremljene i realizuju se u okviru projekta „Fašizam: muzealizacija i edukacija danas“ koji Kulturni centar Rex realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

KAD: Utorak, 05. decembar // 28h
GDE: Centar za kulturnu dekontaminaciju

Epske igrice: Zidanje Skadra

GOSTOVANJE U BITEF TEATRU

Hop.La!

EPSKE IGRICE: ZIDANJE SKADRA
EPIC GAMES: THE BUILDING OF SKADAR

Koliko majstorskih plata su Mrnjavčevići isplatili tokom tri godine gradnje?
Da li je žena materijal?
Koliko će godina imati mali Jovo kad se završi suđenje ubicama njegove majke?
Da li verujete u vile?

Predstava ,,Epske igrice” obrađuje pesmu ,,Zidanje Skadra”, koja je u programu nastave srpskog jezika za 5. razred osnovne škole, i povezuje je sa gradivom tehničkog obrazovanja, matematike i građanskog vaspitanja. Donja uzrasna granica je, dakle, 11 godina, a gornja praktično ne postoji, budući da je tematika pesme relevantna i za odrasle gledaoce. Predstava je interaktivnog karaktera: određeni delovi pretvaraju se u razgovor sa publikom na teme koje pesma nudi, i koje variraju u odnosu na uzrast i druge odlike aktuelnog auditorijuma.

Dramatizacija i režija: Anđelka Nikolić
Dramaturgija: Olga Dimitrijević (Nasta Rojc)
Izvođenje: Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur
Stručni saradnici: Suzana Petrov i Saša Kojadinović
Fotografija: Lidija Antonovic
Dizajn: Milan Cerovic

Podrška: Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, St George, AP Branko Krsmanović, Farmaceutsko fizioterapeutska škola, OŠ Mihailo Petrović Alas, Bitef Polifonija

Produkcija :Hop.La !

Predstava traje 60′.

Premijera: 27.9.2017. u OŠ Mihailo Petrović Alas, u okviru 18. BITEF POLIFONIJE
————————– ————————– ————————– —-
Cena ulaznice=600,00 dinara
Radno vreme blagajne: od 18.00 do 20.00 sati (danima kada se igraju predstave)
Rezervacije telefonom: +381 69 899 24 00 (od 10.00 do 14.00 sati i od 18.00 do 20.00 sati)
Rezervacije e-mailom: blagajna@bitef.rs
Popusti:
– 50% popusta na cenu ulaznica za studente (uz indeks), đake i penzionere
– 30% popusta na cenu ulaznica za organizovane grupe, članove klubova čitalaca: Laguna, Vulkan i Arhipelag

KAD: Utorak, 05. decembar // 20h
GDE: Bitef teatar

Promocija romana “Sutra ćemo” Bojana Marjanovića

„Bojan Marjanović je u svome romanu „Sutra ćemo“ uspio postići to da se veličina priče očituje upravo u odsustvu epohalnosti. Ne samo što je na taj način demonstrirano vanredno spisateljsko umijeće, nego se i sama literarna namjera doimlje subverzivnom u odnosu na doba kada svjedočimo preporodu „velikih naracija“ i pripadajućih kategoričnosti. Radi se utoliko o najfinijem proznom tkanju, o minucioznom, stilski izbrušenom postupku preko kojeg Marjanović – kombinirajući tri narativna glasa – nema tek ambiciju rasvijetliti „nijanse stvarnosti“, nego nas uputiti na to da izvan nijansi stvarnost i ne postoji, s tim da jednu od važnijih čini sama literatura”, napisao je Viktor Ivančić o prvom romanu Bojana Marjanovića, dok Boris Postnikov kaže da je “suvereno ispričan iz tri pripovjedne perspektive i kroz tri dosljedna narativna registra, obilno natopljen alkoholom, s noćnom vizurom grada u pozadini i narodnom muzikom umjesto soundtracka, „Sutra ćemo“ je nešto poput priče o ljubavi u doba permanentne nesigurnosti: vedra melodrama za djecu prekarijata.“
O mnogim temama koje ova knjiga pokreće – odnosu ličnog i društvenog, ljubavnim vezama i njihovim raznim oblicima i mogućnostima, odrastanjima u malim mestima i življenjem u velikim – razgovaraćemo u sredu 6.12. u holu Dom omladine Beograda, odmah pored knjižare BEOPOLIS. Roman je izdala Književna radionica Rašić.

U razgovoru učestvuju:
– Jelena Višnjić, feministička aktivistkinja i stručnjakinja u oblasti roda i medija
– Olga Dimitrijević, dramturškinja i kritičarka
– Bojan Marjanović, autor knjige

Razgovor moderira: Aleksandar Nikolić, knjižara “Beopolis”

KAD: Sreda, 06. decembar // 19h
GDE: Knjižara Beopolis

“Srebrna magla pada” i 2. rođendan Partizanske knjige

Velika jugoslovenska solistička turneja Srđana Srdića i njegovog romana “Srebrna magla pada” u pratnji orkestra Partizanske knjige feat. Veseli Meksikanac nastavlja se u četvrtak 7. decembra, na drugi rođendan vašeg omiljenog izdavača, u Beogradu, u Zaokretu (Cetinjska 15).

Na promociji govore Ivan Radosavljević, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić.

O istom trošku Partizanska knjiga vas poziva na rođendansku žurku koja će se održati pre, tokom i nakon promocije na istom mestu. Nakon oficijelnog dela programa nastupa DJ Doktor sa svojim terror actom pod radnim nazivom “Opskurni hitovi i avangardni ritmovi” i počinje prodaja svih izdanja Partizanske knjige po urnebesno smešnim cenama, plus poklon iznenađenja za svaku kupovinu.

Partizanska knjiga slavi, vi dobijate.

Upozorenje opšteg tipa – dođite na vreme, zauzmite mesta, gužva i dobar provod su zagarantovani.

KAD: Četvrtak, 07. decembar // 19h
GDE: Zaokret

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: