Da li imate preko 18 godina?

Gradska dešavanja

Novembar je počeo sunčano, a u prognozi su Mark Lanegan, kultni filmovi i nameštaj kakav ne viđate svakog dana.

Autor:
0
0

KONCERTI/KLABING

Mark Lanegan Band @Dom omladine Beograda

Pop Depression // Pop Depresija, Kišobran i Odlican hrčak imaju čast i zadovovoljstvo da najave koncert Mark Lanegan Band-a! Legendarni pevač i nekadašnji lider kultnog sastava Screaming Trees, idol Kurta Cobaina, muzički otac Nirvani i Pearl Jam, omiljeni pevač svih drugih muzičara i za mnoge božanstvo grandža i Amerikane – jedinstveni Mark Lanegan – posle dve godine vraća se u Beograd!

Ulaznice su u prodaji na svim punktovima Eventima, blagajni Doma omladine Beograda, Gigstix-a, DD Tickets-a i online po sledećim cenama:

– 2500rsd od 1. septembra do 6. novembra
– 2800rsd na dan koncerta 7. novembra.

Mark Lanegan Band promoviše album “Gargoyle” koji je objavio krajem aprila i za koji je u prestižnoj muzičkoj štampi dobio neverovatne kritike (“Mojo” maksimalnih 5 zvezdica, “Uncut” 8/10).

Mark Lanegan je održao tri rasprodata koncerta u Domu omladine Beograda (2012, 2013, 2015), a ovog puta njegov koncert u Beogradu, uz nastup u Zagrebu dan ranije, jedini je u regionu. Njegova mešavina Amerikane, soula i bluza, rokenrola i spejs-disko zvuka jedinstvena je na celokupnoj muzičkoj sceni, a njegov vokal jedan je od najupečatljvijih u istoriji rokenrola: uz bok Džoniju Kešu, Leonardu Koenu i Nilu Jangu, njegovim velikim uzorima.

Ovog leta Mark Lanegan je svirao i sviraće na najvećim festivalima sveta (Primavera, Glastonbury), a posle toga kreće na veliku klupsku turneju.

KAD: Utorak, 7. novembar // 20:30h 
GDE: Dom omladine Beograda

Za Koena

U sredu, 8.11. od 20h sviramo i pevamo za našeg prijatelja Lenarda Koena, legendarnog pesnika, kantautora i vizionara svetske muzičke scene, godinu dana nakon što nas je napustio.

Uz “I’m your man”, “Dance me to the end of love”, “Hallelujah”, “Thousand kisses deep”, “Who by fire” i druge hitove, beogradski muzičari odaće omaž ovom jedinstvenom umetniku čiji glas odjekuje generacijama.

U programu učestvuju Pavle Pavičić, Dragica Buneta, Niko Malabar, Marko Kragović, Shimon Tsubota, Ivan Deda Dedić, Pavle Ilić i Marko Ristić.

Ulaz je besplatan. Dobro došli!

KAD: Sreda, 8. novembar // 20h
GDE: Polet

WoO + Marko Paunović @ KC GRAD

Vukašin Đelić je gitarista iz Beograda, član grupa Dol i Halftones.

WoO gitaru jednako tretira kao instrument i kao prijemnik signala različitih uređaja, kao harmonijski i kao perkusivni instrument.
Sa velikim iskustvom u improvizaciji, kao i sa iskustvom sviranja u rock bendovima, WoO spaja ove naočigled različite svetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svet gitare, perkusija, klavijatura i semplera.
Pod imenom WoO, objavio je veći broj albuma za različite etikete kao i za sopstvenu DIY etiketu Herbarium Records. Nastupao je na festivalima širom EU kao što su Todays Art, Unsound, Fano Free Folk, Elevate, Norberg, Dni Muzyki Nowej, Sonica i dr. kao i u Americi i Meksiku MUTEK, Communikey i dr.
Sarađuje sa poljskom kompozitorkom i violinistkinjom Olgom Wojciechowskom, pevačicom Suzanom Sumrah, sound art umetnicom Svetlanom Maraš, saksofonistom Jamal Al Kiswanijem, audio vizuelnim umetnikom Izvanrednim Bobom kao i mnogim drugim muzičarima.

 

Specijalni gost na koncertu :
Marko Paunović (elektronika).

Marko Paunović se bavi sintezom elektro-akustike i ambijenta, istražujući zvučni potencijal melanholičnih pejzaža u okvirima minimalizma i drona. Njegova produkcija vidljiva je kako u radu dua Andagainandagain, tako i u solo audio performansima. U svom radu koristi ekstenzivnu manipulaciju četvorokanalnih magnetofonskih traka, reverbalizovane i loopovane audio fragmente, stavljajući akcenat na samu bespredmetnu atmosferičnost ili čist zvučni sadržaj vokalnog (pre svega, horskog) izvodjenja. Njegovi poetsko–teorijski tekstovi predstavljaju primer konceptualne jezičke (l=a=n=g=u=a=g=e) poezije, a ujedno su i polazišta za nastanak kompozicija. Kako svojom autorefleksivnošću govore o samom činu sopstvenog nastajanja, pri svakom izvođenju zalaze u polje lecture performansa.

Ulaz 300 rsd.

KAD: Četvrtak, 9. novembar // 22h
GDE: KC Grad 

BIOSKOP

Raskrinkavanje filmskih klasika – “Cabaret” u Poletu

Kabare, film Bob Fosa iz 1972. je jedan od najvećih i najcenjenijih mjuzikla ikada snimljenih. Zašto je to tako i kako je dobio te titule pokušaćemo da otkrijemo ovom prilikom.

Film je nagrađen sa osam oskara, a iako je oskar za najbolji film te godine pripao filmu Kum (Godfather), Bob Fos je osvojio oskara za najbolju režiju.

Baveći se sudbinama Seli Bols (Lajza Mineli) i Brajan Robertsa (Majkl Jork) Kabare je priča o usponu nacizma u Vajmarskoj Republici tridesetih godina prikazana kroz život kluba Kit Ket, u kome se svake večeri održavaju kabaretski nastupi.

Kritika je rekla da je film sofisticiran, senzualan, ciničan, topao i zabrinjavajuće provokativan.

Da bismo razumeli kako se ovako kompleksne ideje prenose filmom i kakav to uticaj ostavlja na nas, kao kada smo bili deca, “rastavlćemo” film da bismo videli kako radi. Zaustavljaćemo ga, vraćaćemo ga i opet nastavljati. Pričaćemo među sobom i pričaćemo sa vama.

Program će voditi Nenad Tesla, filmski reditelj i dopisni član časopisa KUŠ! na teme pozorišta i filma sa gostom Markom Grbom Singhom, nagrađivanim filmskim rediteljem i pesnikom.

KAD: Utorak, 7. novembar // 19h
GDE: Polet

Američka lepota u Zvezdi!

U jeku sunovrata Holivuda, talasa koji je započeo Harvey Weinstin i usput pokupio i Kevin Spacey-a, puštamo film o propasti jedne američke porodice, koji je sad, možda, aktuelniji nego ikad.

Utorak u 20h u sali bioskopa Zvezda!

*Ne primamo rezervacije. Bioskop se otvara pola sata pre projekcije.

KAD: Utorak, 7. novembar // 20h
GDE: Novi bioskop Zvezda

Fantasia @ bife Ventil

Projekcija na zidu: Fantasia

Fantazija je legendarni Diznijev animirani mjuzikl iz 1940. godine. Sastoji se od 8 nepovezanih apstraktnih epizoda dok u pozadini orkestar Filadelfije predvođen dirigentom Leopoldom Stokovskim izvodi poznata dela klasične muzike.

KAD: Sreda, 8. novembar // 18h
GDE: Ventil 

Retrospektiva filmova Andžeja Vajde

Ambasada Republike Poljske i Jugoslovenska kinoteka pozivaju Vas na „Retrospektivu filmova Andžeja Vajde“, velikog poljskog reditelja, scenariste i producenta, dobitnika Oskara koji je preminuo prošle godine. U periodu 8–12. novembra 2017. godine ljubitelji filma imaće priliku da uživaju u projekcijama devet filmova jednog od osnivača čuvene poljske filmske škole, reditelja koji nije bio ravnodušan prema sudbinama Evrope i Poljske.
Na svečanom otvaranju „Retrospektive filmova Andžeja Vajde“ 8. novembra biće prikazan film „Tatarak“ (2009). Ostvarenje je zasnovano na kratkoj priči Jaroslava Ivaškjeviča, koja u početku izgleda kao suptilno i emotivno kazivanje o nemogućoj ljubavi. Međutim, Andrzej Vajda je razvija u multidimenzionalnu priču o ljubavi koja dolazi prekasno i o smrti koja uvek dolazi prerano.
Tokom svoje dugogodišnje karijere, Andžej Vajda je režirao više od 50 filmova – psiholoških, istorijskih, političkih, adaptacije književnih dela. Za svoja ostvarenja dobio je više od 40 priznanja i 40 nominacija. Njegova najpoznatija dela su „Kanal“ (Srebrna palma u Kanu 1957), „Pepeo i dijamanti“ (nagrada u Veneciji 1959), „Venčanje“ (nagrada u San Sebastijanu 1973), „Čovek od mramora“ (nagrada u Kanu 1978), „Čovek od gvožđa“ (Zlatna palma u Kanu 1981). Filmovi kao što su „Obećana zemlja“ (1976), „Sluškinja Vilko“ (1980), „Čovek od gvožđa“ (1982), „Katinj“ (2008) i poslednji njegov film „Iluzije“ (2016) doneli su mu pet nominacija za nagradu Oskar u kategoriji za najbolja ostvarenja van engleskog govornog područja. 2000. godine, kao prvi poljski reditelj, Vajda je dobio i najpopularniju filmsku nagradu u svetu – Oskar za životno delo.
Tokom „Retrospektive“ biće prikazan i jugoslovensko-poljski crno-beli igrani film koji je Andžej Vajda snimio 1962. god – „Sibirska Ledi Magbet“, čija se radnja odigrava u provincijskom selu u carskoj Rusiji. Glavni lik, ženu lokalnog plemića koja započinje zabranjenu ljubavnu vezu sa kmetom, tumačila je Olivera Marković, a lik kmeta Ljuba Tadić.

Program „Retrospektive filmova Andžeja Vajde”

9. novembra 2017
18.00 sati „Kanal”
Priča o vojnicima Poljske domovinske armije koji se bore u Varšavskom ustanku i pokušavaju da pređu kanale centra Varšave.
20.30 sati „Pepeo i dijamant”
Posle rata, komunisti vladaju Poljskom. Maćej, mladić iz Varšavskog ustanka, sumnja u potrebu oružane borbe, ovog puta protiv komunista. Njegov poslednji zadatak je da ubije sekretara komunističke partije.

10. novembra 2017
18.00 sati „Sibirska ledi Magbet”
Katarina ubija svekrvu i supruga jer se zaljubila u Sergejevog slugu koji zaista voli njeno bogatstvo i novac. Tokom egzila u Sibiru, Sergej pronalazi drugu ženu.
20.30 sati „Prah i pepeo”
Osnovna tema priče su poljske legije pod zapovedništvom generala Dombrovskog, koji se tada borio na Napoleonovoj strani.

11. novembra 2017
18.00 sati „Svadba”
Poljski umetnik iz Krakova odlučio je da se oženi devojkom sa sela početkom 20. veka. Venčanju prisustvuje grupa ljudi iz svih slojeva poljskog društva koji plešu, igraju i hvale sudbinu Poljske.
20.30 sati „Obećana zemlja”
Tri prijatelja: Karol, Maks i Moric žele da pokrenu sopstveni biznis, ali moraju da zarade dodatni novac i reše ljubavnu dilemu.

12. novembra 2017
18.00 sati „Čovek od mramora”
Agnješka, studentkinja filmske škole, ostvaruje svoj diplomski film o junaku socijalizma – Mateušu Birkutu. Želi da sazna čemu duguje svoju veliku popularnost.
20.30 sati „Čovek od gvožđa”
Maćek Tomčik je radnik u brodogradilištu u Gdanjsku i aktivni član Odbora za štrajk „Solidarnost“. Radio novinaru Vinkelu je naloženo da napravi izveštaj koji ugrožava mladog radnika.

KAD: Sreda 8. novembar – Nedelja, 12. novembar // 18h i 20:30h
GDE: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) 

Projekcija filma “Monterey Pop” (1968)

Režija: D.A. Pennebaker
Trajanje: 78 min.

1967. godine u Montereju u Kaliforniji organizovan je muzički festival koji je na neki način bio preteča Vudstoka, koji je privukao desetine hiljada hipika i predstavljao jedan od početnih događaja istorijskog “leta ljubavi”. U ovom legendarnom “rokumentarcu” zabeleženi su nastupi Dženis Džoplin, The Who, Jefferson Airplane, Ravi Šankara, kao i čuveni momenat kada je Džimi Hendriks zapalio svoju gitaru na sceni.

KAD: Sreda, 8. novembar // 20h
GDE: Kvaka 22

Velikani svetskog filma: Džon Hjuston

Retrospektiva velikog američkog reditelja,
Celokupan repertoar možete pogledati ovde.

KAD: Sreda, 8. novembar – Nedelja, 12. novemar
GDE: Jugoslovenska kinoteka (Kosovska 11)

DEŠAVANJA

55. Međunarodni sajam nameštaja

Na Međunarodnom sajmu nameštaja (UFI) predstavlja se cela drvna industrija – od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda. U „delokrug“ ove manifestacije spada i uređenje enterijera, kao i promocija proizvoda svih pratećih industrija – proizvođača najrazličitijih repromaterijala i mašina koje se koriste u proizvodnji nameštaja.

Manifestacija je nedavno doživela značajan redizajn i iskorak u dva pravca – u konceptualnom smislu programskim akcentovanjem dizajnerski orjentisanih kompanija, a na biznis planu jačanjem poslovne posete kroz uvođenje Hosted Buyers programa.

Mada je nekada bio samo segment Sajma nameštaja, Sajam mašina, alata i repromateijala za drvnu industriju prerastao je u zasebnu sajamsku manifestaciju.

KAD: Utorak, 07. novembar – Nedelja, 12. novembar 
GDE: Beogradski sajam 

Promocija knjige “Transparentne životinje” Stefana Boškovića

Izdavačka kuća “Partizanska knjiga” vas poziva na promociju zbirke priča “Transparentne životinje” Stefana Boškovića, u utorak, s početkom u 19h, u “Zaokretu”. Na promociji će, pored autora, govoriti urednici “Partizanske knjige” Vladimir Arsenić i Srđan Srdić.

“Transparentne životinje” kao tekst umnožavaju metaforu nagoveštenu u naslovu. Junaci koji obitavaju u ovim pričama jesu providni i jasni, nema nikakve misterije niti mistifikacije. Istovremeno, svedeni su na životinje, na ono animalno u ljudskom, na nagon i njegovo zadovoljenje. Zbog toga je ova knjiga ironično pesimistična, iako se takvom ne čini. Melanholična, premda sve pršti od akcije.

Stefan Bošković je rođen 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Objavio je roman “Šamaranje” koji je nagrađen na konkursu za Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori. Kratke priče i drame su mu objavljenje u nekoliko časopisa i antologija. Priče su mu prevedene na engleski, ruski i slovenački jezik. Bošković se takođe bavi glumom i pisanjem scenarija. “Ispod mosta, među stijenama”, film za koji je pisao scenario sa Sehadom Čekićem, a u kome i glumi, biće prikazan na Sinemafestu 5. novembra.

Pročitajte prvu priču iz zbirke ovde.

KAD: Utorak, 7. novembar // 19h
GDE: Zaokret

Sebastijan Vojvoda – Budućnost nije ono što je nekad bila

Sebastijan Vojvoda rođen je u Puli 1976. a diplomirao je na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani, na slikarskom odseku u klasi profesorke Metke Krašovec. Iako na prvi pogled Sebastijanove slike deluju kao naslednice geometrijske apstrakcije, istorijskog modernizma ili postmodernih neo geo idioma, takva kategorizacija bi bila pogrešna. U Vojvodinom slučaju takav utisak proizilazi iz njegovog kombinovanja geometrijskih elemenata koje vidi u virtuelnom grafizmu, digitalizovanoj stvarnosti u koju sve dublje tonemo (ili zaranjamo?) i generalnoj ljudskoj opsednutosti geometrijom. Sebastijan geometriju oslobađa od njene metafizičke težine koju su joj nametnuli pioniri apstraktnog slikarstva i usmerava je ka sadašnjosti, trenutku i onome što postoji. Sebastijan klasičnim slikarskim tehnikama u ujednačenim modularnim formatima 50×50 stvara bezbrojne kombinacije geometrijskih oblika koji podsećaju na upravljače za igračke konzole kao što su Gameboy ili Nintendo, zatim na arhitektonske planove višespratnica ili čak na ekrane sa upravljačkih konzola aviona ili drugih hard i soft-ware-a i tako nas upoznaje sa svetom koji se, kao njegove slike, modularno razvija u moru brojeva i geometrijskih oblika ispod ovog u kom verujemo u lične slobode i individualnost.

Sebastijan Vojvoda rođen je u Puli, 1976. godine.
Osnovnu i srednju školu završava u Poreču.
Studira na Umetničkoj akademiji u Splitu, od 1999.-
2000., a nastavlja na Akademiji za likovno umetnost
in oblikovanje u Ljubljani, na slikarskom odseku, u klasi
profesorke Metke Krašovec. Diplomirao je kod profesora
Zmage Jeraja i Boruta Vogelnika, 2006. godine.
Godine 2005. boravi kao stipendista na Umetničkoj akademiji u Göteborgu, u Švedskoj.
Godine 2012. na ALUO u Ljubljani završava postdiplomske
magistarske studije slikarstva kod profesora Bojana Gorenca.
Učestvovao je na različitim umetničkim projektima
kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj.

Dosad je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi.

Živi i radi u Poreču, gde radi kao kustos i voditelj
likovne delatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.

KAD: Utorak, 7. novembar // 19h
GDE: Galerija Pro3or 

Cities on the Move – Gradovi u pokretu

GRADOVI U POKRETU – POSTOSMANSKO NASLEĐE
Ankara, Beograd Istanbul i Sarajevo očima fotoreportera

Putujuca izlozba, koja je nastala u saradnji Univerziteta u Bazelu sa Muzejom Jugoslavije, gostovace u Istorijskom muzeju Srbije.

KAD: Utorak, 7. novembar // 18h
GDE: Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića 11)

AA Meeting: Branislav Nikolić – 12 stvari koje možete da radite u avionu

Art Anonymous nastavlja serijal predavanja sa Branislav Nikolićem u gostima. Branislav će govoriti o svojim manje poznatim projektima i mislima koje su mu se rojile po glavi a nikada materijalizovale.

12 stvari koje možete da radite u avionu
(u isto vreme)
Greške, pokušaji i neostvareni projekti

Fokate oblake
Crtate u svesci
Buljite kroz prozor
Pričate sa zgodnom cicom pored vas
Igrate igricu
Čitate knjigu
Slušate muziku
Jedete sranje sendvič
Gledate film
Učite Francuski
Spavate
Pokušavate da pišate u malu rupicu tokom turbulencije

 

Branislav Nikolić (Šabac, 1970) je završio Akademiju umetnosti u Novom sadu i magistarske studije na Holandskom umetničkom institutu u gradu Enshede. Od 2002. godine je selektor Likovne kolonije u Jaloviku. Trenutno radi i kao umetnički urednik i dizajner.

branislavnikolic.net

KAD: Sreda, 8. novembar // 19h
GDE: Legat Franklin 

Agitpop:TV – Igra Prestola: Zašto GOTivite GOT?

Moderatorka Jelena nikada nije pogledala ni jednu epizodu “Igre prestola”.

U pomoć je pozvala fanove: Milena, Sandra i Miljan će pokušati da je ubede da uđe u svet “Game of Thrones” i objasniti zašto je ovo najpopularnija serija na svetu…

Gosti: Milena Kvapil, Sandra Stojanović i Miljan David Tanić.

Urednica i moderatorka: Jelena Đurović, AgitPop

KAD: Četvrtak, 9. novembar // 19h
GDE: KC Grad 

Kolektivne prakse i fotografija u regionu / Fotodokumenti 2017

Kolektivne prakse i fotografija u regionu / Fotodokumenti 2017 /
Galerija Artget – Kulturni centar Beograda
9. 11 – 7. 12. 2017.
Otvaranje izložbe: četvrtak, 9. novembar u 19.00

Kustosi: Miroslav Karic i Sladjana Petrovic Varagic
Saradnik na istraživanju: Miha Colner

Učesnici – umetnici i kolektivi iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije: Robert Marin i Matjaž Rušt / Peter Rauh & Snabyrow / Jaka Babnik i Miha Colner / CHKRAP! / Kamerades kolektiv / Belgrade Raw / Iza ekrana / Ni Foto Kolketiv / Rostfrei Publishing / Fotosfera / Ured za fotografiju / Fotografska udruga – Organ Vida / Centar za fotografiju (CEF) / Davor Konjikušić – Drugi kadar / Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu / Fotodokumenti.
////////////////////////// /////////////
Prateći program – diskusije i razgovori „Kolektivne prakse i fotografija u regionu“
Galerija Artget – Kulturni centar Beograda
Petak, 10.11.2017. od 12:00 do 17:00

Učesnici: Miha Colner, Peter Rauh, Jaka Babnik, Belgrade Raw, Kamerades, Iza ekrana, Ni Foto Kolketiv, Matjaž Rušt, CHKRAP!, Davor Konjikušić – Drugi kadar, Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević – Centar za fotografiju (CEF), Maida Gruden i Mara Prohaska – Dislokacije: fotografska kolonija u Orlovatu.
Moderatori: Milica Lapčević, Miroslav Karić i Slađana Petrović Varagić.
////////////////////////// /////////////
Projekat Fotodokumenti, iniciran je 2010. godine u organizaciji NFC Filmarta (Požega), sa idejom da afirmiše savremene fotografske prakse i otvori širi diskurzivni prostor za istraživanje fotografije kao kompleksnog društvenog fenomena i medija umetničkog izražavanja. Jedan od ciljeva ove inicijative jeste animiranje stručne javnosti za bavljenje kontinuranim i sveobuhvatnim kritičkim, problemskim i fenomenološkim istraživanjima i vrednovanjima vrlo dinamične domaće i regionalne savremene fotografske produkcije.

U okviru programa Galerije Artget u 2017. godini, Fotodokumenti se bave fenomenom kolektivizma u okviru regionalne fotografske scene, kao i analizom strategija i uzroka pojave vaninstitucionalnih vidova kolektiviteta i inicijativa na ovom polju. Kroz pilot projekat i izložbu Kolektivne prakse i fotografija u regionu i prateći diskurzivni program (prezentacije i razgovore) biće predstavljeni relevantni akteri u domenu kolektivne fotografske produkcije, izdavaštva, različitih inicijativa na polju edukacije, zaštite i arhiviranja fotografskog nasleđa, kolonija, festivala i drugih vidova afirmacije savremenog fotografskog izraza na prostoru bivše Jugoslavije.

////////////////////////// /////////////
“…U savremenoj fotografiji na teritoriji bivše Jugoslavije, u periodu nakon njenog raspada, mogu se naći vrlo osobene taktike kolektivizma, koje često odražavaju političke, kulturne i ekonomske podele na ovom području u poslednih dvadeset pet godina. U današnje vreme umetnici koji koriste objektiv kao sredstvo izražavanja obično ne poštuju uspostavljene principe institucionalne saradnje, razvijene u ogromnim mrežama foto-kino klubova, toliko koliko referišu na modele određenih uticajnih interdisciplinarnih umetničkih grupa kao što su Exat 51 iz Zagreba (1950–1956) ili FV112/15 iz Ljubljane (1981–1990); međutim, oni su te modele prilagodili specifičnoj društvenoj, kulturnoj i ekonomskoj stvarnosti novog doba, bez obzira kako je nazivamo – demokratija ili tranzicija. Dakle, taktike su veoma raznolike; neki umetnici koriste kolektivizam kao modus operandi na nivou projekta gde je svaka saradnja prolazna i privremena jer se za svaki novi poduhvat biraju novi saradnici (Peter Rauch, Davor Konjikušić); neki umetnici čine koherentnije grupe koje dugoročnije, ili čak stalno, rade zajedno (Marin & Rušt, Kamerades, Belgrade Raw, Ni Foto, Iza ekrana, CHKRAP!); iz nekih grupa umetnika i stvaralaca postepeno će se razviti institucije čija je uloga da omoguće uzajamnu podršku za stvaranje ili uspostave infrastrukturu za organizovanje javnih događaja, edukativnih i izdavačkih platformi ili festivala (Fotopub, Rostfrei Publishing, Organ Vida, Ured za fotografiju, Centar za fotografiju). Na ovaj način, u nedostatku institucionalnog okvira, savremeni fotografi sa Zapadnog Balkana čiji radovi nastaju i distribuiraju se prvenstveno u umetničkom kontekstu mogu da deluju živo i vibrantno, iako samo na poluprofesionalnom nivou. Često multitasking, fragmentacija interesa i diskontinuitet umetničke produkcije nisu nužno negativne pojave.” / Iz teksta „Kolektivizam u savremenoj fotografiji“ Mihe Colnera/

////////////////////////// /////////////

Prateći program – diskusije i razgovori
„Kolektivne prakse i fotografija u regionu“ / Fotodokumenti 2017 /
Petak, 10. novembar 2017. od 12:00 do 17:00
Galerija Artget, Kulturni centar Beograda

Uvodna reč – Vesna Danilović, Miroslav Karić i Slađana Petrović Varagić
I deo: O fenomenu kolektivnih umetničkih praksi u fotografiji
Moderator – Slađana Petrović Varagić
 Miha Colner – Topografija kolektivnih praksi u savremenoj fotografiji na prostoru bivše Jugoslavije / prezentacija postojećeg stanja
novinama, časopisima, specijalizovanim publikacijama i na svom blogu, i vanredni je predavač. Živi i radi u Ljubljani, Slovenija.
 Peter Rauch – O principu kolektivnih projekta i saradnje

13:30 – 15:00
II deo – Foto kolektivi – primeri praski iz regiona
Moderator – Milica Lapćević
 Belgrade Raw – prezentacija kolektiva
 Foto grupa Chkrap! / Makedonija – prezentacija kolektiva
 Kаmerаdes kolektiv
 Matjaž Rušt / Slovenija – predstavljanje projekta Najlepši grad na svetu
 Iza ekrana – predstavljanje kolektiva
Razgovor sa moderacijom.
/ pauza /
15:30 – 16:45
III deo – Regionalne fotografske prakse u oblasti edukacije, promocije savremene produkcije, arhiviranja fotografske građe i sl.
Moderator – Miroslav Karić
 Davor Konjikušić – Drugi kadar, Želimo te voleti umetnosti
 Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević – Centar za fotografiju (CEF)
 Jaka Babnik & Miha Colner – Top Lokacija
 Maida Gruden i Mara Prohaska – Diskolacije: Orlovat – Fotografska kolonija
Diskusija / Zaključci

korišćena fotografija – Belgrade Raw

KAD: Četvrtak, 9. novembar // 19h
GDE: KC Grad 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: