Da li imate preko 18 godina?

Gde i kako trčati po Beogradu: Tri kultne gradske ture

Upoznajte sportsku kulturu grada sa Beogradskim trkačkim klubom.

Autor:

Beograd je dovoljno veliki grad da u njemu možete da trčite dovoljno dugo, a da ne trčite u krug. Ako ste ljubitelj dugih pruga, verovatno znate da je mnogo lakše trčati dugo stazama, a zbog dinamike i motivacije uglavnom želite da to bude na različitim mestima. 

Trčati u Beogradu možete od ulazih vrata po ulicama i nazad, ali ovom prilikom vam predstavljamo tri kultne lokacije za trčanje – kojima možete da spojite ozbiljno parče grada u jednu celinu. Pitali smo trkače iz Belgrade Running Club da sa nama podele iskustvo i nekoliko ključnih ruta na kojima ćete upoznati beton, reku i šume – tri važna aspekta života u Beogradu.

Jugoslavia ruta

Brutalna arhitektura Novog Beograda, ravna i stimulativna staza: sve to možete da dobijete trčanjem po novobeogradskom keju, ili da trasu proširite zadirući u novobeogradske blokove.

Arhitektura koje su u nasleđe ostavile zemlje bivše socijalističke Jugoslavije trenutno u svetu doživljavaju punu afirmaciju i popularnost. U prilog tome govori šestomesečna izložba koju je prošle godine u upravo u tu čast organizovao čuveni njujorški MoMA muzej. Srećna okolnost je da se neki od svetskih najpoznatijskih primera arhitekure tog doba u svetu nalaze u Beogradu. Ukoliko želite da spojite trčanje i obilazak zgrada takozvane „betonske utopije“ najbolje bi bilo da se odlučite za Novi Beograd. Usled vrlo širokih ulica i ravnog terena nećete naći bolje uslove za gradsko trčanje na asfaltu.

Prateći predloženu rutuobićićete Palatu Srbije, SIV 3, Genex kulu ali i vrlo autentične stambene blokove 21, 33, 28 i 23. Predložena ruta je duga oko 12km, i nema značajnijih uspona. Bonus, turu završiti posetom Muzeju savremene umetnosti.

Par kurioziteta ove ture: Hotel Jugoslavija – gradio se od 1947. do 1969. godine. U njemu su noćili Kraljica Elizabeta, Ričard NIkson, Nil Armstrong.. Geneks kula ili Zapadana kapija Beograda sagrađena je 1980. godine. Predstavlja drugu najvišu zgradu u Beogradu sa 135m visine. Rađena po projektu arhitetkte Mihajla Mitrovića. Televizorke -dve dugačke lamele u bloku 28. Jedna se nalazi do auto-puta, a druga do ulice Milutina Milankovića. Ovaj nezvanični naziv dobile su po svojim prozorima koji podsećaju na stare kockaste televizore. Iako izdaleka deluju malo, prozori na televizorkama su veliki.Najduža zgrada u Beogradu – Lamele poređane u stilu domina čine zgradu dugačku skoro 1000 metara, koja se nalazi u 21. bloku. Blok 23- Blok 23 izgrađen je 1974. godine po projektu istaknutih arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića . Trčanje kroz ovaj kraj je zaista brutalno najbolji prikaz ove staze u Beogradu.

Ukoliko vam je ova ruta predugačka, od Železničkog mosta do hotela Jugoslavija i nazad možete da izvučete od 3 do 4km u jednom pravcu, sa ukupnom kilometražom do 8km.

Parkirajte kola kod parka Ušće i na 50m ste od staze koja prolazi ispod 2 mosta i dve reke, bezbroj splavova, pored čuvenogo SIV-a i do hotela Jugoslavija. Dunavskim kejom možete da produžite i do Zemuna, ali očekujte više gužve i znatno sporiji deo staze.

Rečna tura

Da li ste znali da je ukupna dužina rečnih obala Save i Dunava ukupno 270 kilometara? Poređenja radi, dužina obale u Crnoj Gori iznosi 293 kilometra.  Ova staza spaja dorćolski kej i produžava se do Ade Ciganlije, spaja Dunav i Savu, od Dorćolskog keja sa krugom oko Ade i nazad ova staza može da se zaokruži na lepih 15km. Ova tura vodi vas ispod čak 6 mostova!

Donji Dorćol i njegov kej su jedna od bolje čuvanih tajni Beograda. Biciklistima je tura dobro poznata, jer su tuda dolazili do Ade, ali ovaj krajolik trpi ogromne promene iz meseca u mesec i sada prolazi temeljno umivanje i pošumljavanje.

Tu je nastao i prvi trkački hab u Beogradu.

Od Dorćolskog keja do Brankovog mosta ima tačno 2.5km, a do početka Ade Ciganlije oko 7km. Krajolici se smenjuju od ušuškanog Dorćola, gde uz Dunav paradiraju labudovi i imate dobru šansu da trčite uz miris ruža, pored kule Nebojša možete da gledate Kalemegdan iz novog ugla.

Beton hala i miris pomalo poš restorana daće vam možda motiv da se ubrzate pre nego što prođete prvi od 4 mosta ove ture: Brankov most. Od Brankovog mosta počinje sređeniji deo Beograda na vodi, uz podšišanu travu i sporadično drvo, ovaj deo je lepše trčati noću. Prolazite ispod železničkog mosta i zapamtite da ga možda protrčavate poslednji put, ovaj most odlazi u penziju. Nakon njega sledi mirniji deo reke koji prolazi ispod starog železničkog mosta, Gazele i novog železničkog kojim saobrađa BG voz. Poslednje parče do Ade vodi vas pored Beogradskog sajma i smenjujuće slike malih ribarskih splavova, resotrana i klubova. Most na Adi poslednji je koji će vam praviti hlad i u pravo vreme: od njega do Ade je parče od ok0 800 m bez hlada. Na samoj Adi možete birati širi ili uži krug, razlika je oko 300m, koji god da odaberete nećete se pokajati. 7.5 ili 7.8km neprekidne ravne staze uz hlad i stalni pogred na čuveno Beogradsko jezero retko su trkačko blago.

Beogradski Kralj šume

Ukoliko više volite da trčite po zemlji i kroz šume, postoji način da u Beogradu pređete polumaratonsku distancu, da ne ponavaljte rutu, a da pritom praktično ne izađete iz šume. Takođe, usput ćete otkriti neke vrlo zanimljive istorijske lokalitete. U pitanju je trail trasa koju je osmislio Nikola Perać, jedan od najboljih trail trkača u Srbiji.

Da biste postali Beogradski kralj šume biće potrebno da osvojite čak pet beogradskih šuma. Ruta je zamišljena tako da vas start očekuje ispred Hajd Parka, zatim nastavljate prema Banjičkoj šumi. Odatle vas put vodi prema Miljakovačkoj šumi, posle čega vas čeka Košutnjak, koji vas dalje navodi na Topčiderski park, nakon što ćete se opet naći u Hajd parku.

Pored vrlo šumovitog predela, naići ćete na nemačke rovove iz II Svetskog rata u Miljakovačkoj šumi, na mesto ubistva princa Mihaila Obrenovića u Košutnjaku, kao i na 170 godina staro drvo Platana u Topčideru. Trasa je duga skoro 21km, uz oko 500 metara uspona.

Ukoliko vam je 21km prevelik zalogaj, alternativno možete da trčite krug u Hajd parku: ima oko 1.4km i lepu visinsku razliku.

Fotografije: Belgrade Running Club 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Vrlo interesantne ture, i zdrav način da se provedu letnje večeri.

Ostavite komentar:

Slični članci: