Da li imate preko 18 godina?

Foto reportaža: Muzej savremene umetnosti u Beogradu

Posetili smo Muzej savremene umetnosti u Beogradu pre zvaničnog otvaranja.

Autor: Fotograf: Nemanja Knežević

Nakon što je od 2007. godine bila zatvorena za javnost, renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti otvara se danas, 20. oktobra 2017. godine u 10 časova, izložbom “Sekvence – Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”. Posetili smo Muzej i prošetali kroz postavku koju će posetioci moći besplatno da vide bilo kada u naredih sedam dana.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, a sa ciljem da se što bolje predstave najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire. Danas, kolekcija muzeja broji preko 8.000 dela i prestavlja jedinstven prikaz razvoja umetničkog stvaralaštva 20. i 21. veka na pomenutim područjima.

„Sekvence” su istorijska izložba koja uključuje savremenu umetnost, čiji je osnovni cilj da reafirmiše zbirke MSU i ponudi nov okvir za upoznavanje i razumevanje umetnosti nastale na ovim prostorima. Izložba uspostavlja jednu moguću putanju kretanja kroz arhipelage umetnosti 20. veka, unoseći nov upis u korpus znanja o umetnosti i ispisujući jednu varijantu istorije umetnosti. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965. Zdanje je 2007. zatvoreno za publiku, tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017.

Obnova ove reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Prvih sedam dana, od 20. oktobra u 10 časova do 27. oktobra u 10 časova, publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu. Ulaz će biti besplatan.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Ana says:

    Recite mi da podovi nisu od laminata?

  2. Jovana says:

    Laminat!!!!

Ostavite komentar:

Slični članci: