Da li imate preko 18 godina?

Filmovi sa prvog FEST-a na Dan zaljubljenih

"2001: Odiseja u svemiru", "Goli u sedlu" i "Vudstok" na bioskopskom repertoaru Kombank dvorane 14. februara.

Autor:
0
0

Povodom velikog povratka legendarnog filmskog festivala na mesto gde je i nastao, nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, u organizaciji Centra beogradskih festivala, 14. februara će se baš tu održati projekcije ostvarenja koja su obeležila prvi FEST davne 1971.

FEST je od samog početka išao u korak sa svetom i svojoj publici ponudio najpopularniji film tog doba, ostvarenje Stenlija Kjubrika 2001: Odiseja u svemiru koje je prošle godine, u čast 50-godišnjice premijere, prikazano u osveženom, remasterizovanom izdanju. U susret FEST-u u Kombank dvorani biće prikazana upravo ta verzija, koja je Odiseji iz 1968. udahnula novi život.

Film se bavi temama egzistencijalizma, ljudske evolucije, tehnologije, veštačke inteligencije i vanzemaljskog života i prati putovanje jednog astronauta na Jupiter s računarom HAL-om 9000, nakon otkrića tajanstvenog crnog monolita koji utiče na ljudsku evoluciju.

Na Dan zaljubljenih publika će moći da pogleda i film, koji je na prvi FEST 1971. doveo tada velike zvezde Pitera Fondu i Denisa Hopera. Goli u sedlu, film koji je svojevremeno smatran najboljim predstavnikom kontrakulture u svetu filma, prati ljubitelje motora i sitne dilere Bilija i Vajata (Hoper i Fonda) na njihovom putu po Americi.

To je, inače, prvi igrani film za koji nije snimana originalna muzika, nego su korišćene pesme tada popularnih rok bendova kao što su The Band, The Byrds i Steppenwolf.

Vudstok, Oskarom nagrađen dokumentarac Majkla Vadlija, snimljen o legendarnom festivalu koji je održan 1969. premijerno je prikazan samo godinu dana kasnije, a mnogi smatraju najvećim koncertnim filmom svih vremena.

Ovaj tročasovni film prati atmosferu, nastupe i izvođače poput grupe The Who, Santane, Džimija Hendriksa i Džoa Kokera na festivalu koji je privukao više od 400.000 ljudi. Zanimljivo je to da je na ovom dokumentarcu kao asistent reditelja radio čuveni Martin Skorseze, koji je tada tek gradio svoje ime u svetu filma.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kombank Dvorane po ceni od 180 dinara po projekciji.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: