Ferdinand knedle – „Ja sam car i hoću knedle!“
Sa Lanom Nedeljković razgovarali smo o hrabrom i veoma uspešnom carstvu domaćih knedli, koje opstaje i razvija se na prometnoj lokaciji u najstarijoj beogradskoj opštini.
U Beogradu su se prve prodavnice, prva pozorišta, prve bolnice, prve tramvajske linije, prva ministarstva i prva kulturno-umetnička društva pojavila baš na Savskom vencu. Ovu najstariju gradsku opštinu ne možete nikako zaobići, gde god u Beogradu živeli i šta god u njemu radili. Na trenutak ću odstupiti od novinarske nepristrasnosti, jer sam – kao neko ko živi u Savamali – svedok da svi putnici koji u naš grad dolaze, ili iz njega odlaze, moraju to učiniti upravo sa Savskog venca, ili bar kroz njega proći. Kada sam videla da se u ulici Gavrila Principa otvaraju „Ferdinand knedle“, bila sam pomalo skeptična, jer u ovoj prometnoj ulici godinama opstaju samo lokalni kafići. Pa ipak, danas „Ferdinand knedle“ postaju još jedan simbol jezgra Beograda, a kako Beograđani ističu, imaju baš onaj ukus koji samo baka može da napravi. O svemu tome razgovarali smo sa Lanom Nedeljković, koja stoji iza ove zanimljive ideje, ali i iza višegodišnjeg rada koji ju je oživeo.


Zbog čega baš „Ferdinand knedle“? Ko je bio car Ferdinand?
Oko potrage za imenom je krenulo i pravo proučavanje istorije knedli. Naišli smo na zanimljivu priču o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci „Ja sam car, hoću knedle!“. Kada to pročitate, apsolutno više nema dileme. „To su Ferdinand knedle!“. Nije ga zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija, vodila ga je misao da je car i da posluga mora da mu stvori te knedle; u suprotnom je otpuštao kuvare.
Koliko su Beograđani bili znatiželjni da čuju tu priču?
S obzirom na to da se „Ferdinand knedle“ nalaze u ulici Gavrila Principa 58, često su dolazili sa pretpostavkom da je to neki drugi Ferdinand i onda sam objašnjavala: „Ne, zaboga! To je sasvim slučajno!“. Asocijacije su bile i na bika koji miriše cveće, što stvarno nema nikakve veze.
Zbog čega baš ova lokacija?
U blizini se nalazi Balkanska ulica i za čas si u centru. Tu su i Osnovna škola „Isidora Sekulić“ i Ekonomski fakultet. Bili smo na putu kada smo videli da se ovaj lokal izdaje i preduhitrili su nas drugi ugostitelji. Ubrzo je ta radnja bila zatvorena, a mi strpljivi i opet na putu. Odmah smo pozvali vlasnika i rekli: „E sad nas čekaj! Ovo je znak, dolazimo!“.
Danas svi teže da budu inovativni, a vi ste uspeli da Vašu ideju realizujete i, što je još važnije, učinili ste da ona opstane. Zbog čega baš knedle?
Pravila sam ih kući jednom, dvaput, triput, a kako ne vole sva deca iste sastojke, krenula sam da eksperimentišem. ’Ajde umesto šljive da stavim čokoladu, pa je jedno dete poželelo kinder knedlu, drugo je imalo posebne prohteve, i tako je nastala sama ideja. Važno je biti autentičan i drugačiji od onoga što je već ponuđeno na tržištu. Knedle su – slučajno! Volimo knedle, a nismo imali gde da ih kupimo. Svaki novi karak nas je motivisao da istražujemo dalje, kako sam izgled, tako i sastojke za punjenje.
Koje sve ukuse imate?
Imamo 14 slatkih knedli. Od klasničnih ukusa, to su: šljiva, kajsija, jabuka. Od voćnih – čokoladnih: malina-slatki sir, pistaći sa kremom od pistaća i mlevenim bademom, kranč sa vanil kremom, karamelom i ovsenim pahuljicama, višnja, ananas i preliv od karamele, mak sa rumom. Pijana sa marcipanom je hit, to je knedla sa suvom šljivom, marcipanom i rakijom, umotana u listiće badema. Tu su i čokolada-višnja, čokolada–pečena šljiva, nutela–plazma.





Koji ukus Beograđani najviše vole?
Mislim da je malina omiljena svima koji preferiraju voćne knedle, iako joj se i pomorandža sa pečenim lešnikom približava. Što se tiče čokoladnih, tu su čoko-višnja i nutela-plazma, naravno.
Kako stignete da napravite toliko knedli? Da li svaka izađe sa željenim ukusom?
Na početku sam bila skeptična, ali kada vidim da nam se vraćaju ljudi, znam da smo napravili dobar posao. Proizvodnja sada već radi u tri smene, a kuvamo ih u toku radnog vremena non–stop. Bukvalno je to manufaktura. (smeh) Kada bismo samo oljuštili i skuvali krompir, sve bi išlo mnogo brže. Međutim, mi prvo krompir kuvamo pod korom, pa ga onda ručno gulimo i imamo posebnog čoveka koji pravi samo pire.
Svi smo navikli na bakine knedle sa kajsijama i šljivama, da li je bilo i onih koji su bili pomalo skeptični sa novim ukusima?
Da, ima i onih koji dođu i žele isključivo šljivu i kajsiju. Uglavnom stariji ljudi kažu: „Ovo pomodarstvo – ne dolazi u obzir.“ (Smeh) Primamljive su im knedle, najpre po izgledu. Kako bismo dobili tu prirodnu boju koristimo sušeno voće i povrće, čajeve… Kada jednom probaju, stvarno nema kraja.
Koliko je trajao proces istraživanja i pripreme kako biste postigli ovakav uspeh u radu?
Trajao je tri godine. Naši recepti ne sadrže samo krompir i brašno. Osim toga, ispitivali smo različite vrste brašna – kakvi su efekti ako stoji na sobnoj temperaturi, a kakvi u frižideru. Eksperimentisali smo i u načinu kuvanja. Kada želite da stvarno imate vrhunski proizvod, morate misliti na svaku sitnicu.
Razne poznate i priznate ličnosti dolaze da probaju Vaše ukuse. Zbog koje osobe ste rekli ili pomislili – Čoveče, i on je probao baš moje knedle!?
Obožavam Bodu Ninkovića i obradovalo me je što je i on ljubitelj knedli.



Da li knedle mogu biti i doručak i ručak i večera?
Mislim da mogu, posebno uz čašu mleka. Naš Aca, koji ovde kuva, pre nekoliko dana je rekao: „Jaoj, sinoć sam pojeo pijanu knedlu uz čašu mleka. To je toliko dobro za večeru.“. Našalili smo se da od sad služimo sa mlekom.
Osim knedli, šta se još nalazi u vašoj ponudi?
Imamo i tople čokolade i džemove, koje isto pravimo sami. Temperiranje čokolade mi je zadavalo posebne muke. Prvo, za mene je to bila potpuno nepoznata materijala. Drugo, ispitivala sam je u kućnim uslovima. Najpre bi bila perfektno temperirana, u silikonima i sjajna, a onda sam dodavala začine, karanfilić, limunovu koru. Pravimo je od belgijske čokolade koja je najkvalitetnija na tržištu. Polako postaje rutal da 50 grama belgijske čokolade razmutimo u vruće mleko ili vodu (u slučaju da neko ne pije mleko) koji se sa uživanjem i popije. Ljudi su ovde navikli na isključivo gustu toplu čokoladu, što je više puding sa gustinom. Mi želimo da ih naučimo onoj pravoj.







Kakva iznenađenja pripremate za leto?
Plan nam je da uz knedle služimo sladoled. Očekuju nas i sezonske knedle, mada kada uvedemo jagode, teško ćemo da ih izbacimo iz ponude. (smeh)
Pošto smo već zaključili da je Savski venac kolevka i urbano jezgro Beograda, na trenutak ću izaći iz uloge novinara i ljubomorno Vas pitati da li planirate da na još nekoj lokaciji otvorite „Ferdinand knedle“?
Ovaj lokal sigurno ostaje, da ne brineš (smeh). Plan je da do kraja godine otvorimo jedan ili dva lokala u Beogradu, Novom Sadu, i okolnim gradovima. Za početak istražujemo Novi Beograd, koji bi bio adekvatan, a lokal bi bio za nijansu veći od ovog.
Lajkuj:
Komentari:
Ostavite komentar:Cancel reply
Slični članci:
- Novo mesto u gradu: Galerija Kula
Novo mesto u gradu: Galerija Kula
Koncept Kule je da se konstatno menja i evoluira.
- Ponesi svoj projekat – MAIN Architects
Ponesi svoj projekat – MAIN Architects
Upravo ta stvaralačka raznovrsnost, razmena kreativnosti i profesionalnih znanja je “više dobro” ili može se reći “svima dobro”.
- Luka Ivanović ili Odakle dolazi zvuk
Luka Ivanović ili Odakle dolazi zvuk
Kako se otkriva muzika, kako se kanališu opsesije…
- Bajsom na posao: uživanje, zdravlje, brzina i ušteda
Bajsom na posao: uživanje, zdravlje, brzina i ušteda
- Nije dovoljno biti politički odgovoran i svestan pozorišni stvaralac
Nije dovoljno biti politički odgovoran i svestan pozorišni stvaralac
Tomas Ostermajer o Neprijatelju naroda, Bitefu, pandemiji...
- Razigrani mediji i arthouse igre na pop-up izložbi A MAZE. x Playing Narratives
Razigrani mediji i arthouse igre na pop-up izložbi A MAZE. x Playing Narratives
U galeriji Grafički kolektiv, u četvrtak 16. novembra u 19 h otvara se jedinstvena izložba berlinskog festivala A MAZE., sa deset “arthouse” video igara autora iz Holandije, Nemačke, Južne Afrike, Francuske, Danske, Kanade i SAD. Izložba je deo programa Playing Narratives, i biće otvorena do 25. novembra.
Degutantno je da se radnja zove baš “Ferdinand”, a u ulici Gavrila Principa. Nije duhovito, upravo suprotno, više je, kako bih rekla…. domišljantski?
Tacno je da je rekao tu cuvenu recenicu,ali je ona ostala upamcena ne zato sto je time izrazio da obozava knedle i svoju cistu samovolju nego zato sto je to jedina smislena recenica koju je Ferdinad I izgovorio tokom celog svog zivota zato sto je bio mentalno zaostao, jedini razlog sto nije bio svrgnut je taj sto je bio marioneta svojih saradnika koji su zapravo vladali.
Meni je najvaznije ako su knedle ukusne a ne sta je rekao Ferdinand
Мејнстрим је звати се Фердинанд, ил` тако некако. А не бити мејнстрим – за то су већ потребна јаја Гаврила Принципа.
Moze u Zrenjaninu?
Šta je to sa ljudima koji ne mogu jednostavno da kažu Svaka vam čast na ideji, realizaciji iste, samo napred… Već uvek mora da postoji nešto što nije dobro rečeno, urađeno… Gledajte i komentarišite prvo svoje živote… Svaka čast Lani na uspehu
Bravo Lana.!
I, ima li planova za lokal u Novom Sadu?
Pozdrav iz NS
Ja ne verujem, komentar na račun pokojnog Ferdinanda… Ćuti bre i jedi :)
Кнедле су требале бити Принцип, по човеку који је овековечио смрт ауостругарске царевине једним метком. У овом случају делује хипстерско улизички.
Svaka cast na knedlama ja ih pravim po receptu moje mame sa sljivama malinama i visnjama,dala bih vam jedan predlog probajte kada ih skuvate uvaljajte ih u prezle i isprzite u biljnom nlju da se prezle krckaju i pospite vruce kristal secerom.Pozdrav iz Crne Gore kada dodjemo u BG.obavezno vas posjecujem
AGY ne lupaj molim te.
Koliko kalorija ima ta jedna knedla?
Svaka čast, samo napred, nemoj te slušati one komentare koji traže nešto loše da bih sebe motivisali! Bitan je kvalitet proizvoda i da volite to sto radite :-) Bravo, ….