Da li imate preko 18 godina?

Pingtungško pleme Rukai

Kako tajvanski Aboridžini uređuju svoj životni prostor

0
1

U rubrici Enterijer ove nedelje se selimo na drugi kraj planete, u jedan od domova plemena koje polako izumire. 

Maja ove godine, na 40 stepeni, u sred Tropic of Cancer zone (geografska širina pri kojoj je Sunce u podne direktno iznad glava) otišla sam na organizovani izlet u pleme Rukai, u oblasti Pingtung. Bilo je toliko toplo da nas je jedna porodica ljubazno pozvala da uđemo u njihov dom, kako bi se sklonili od vrućine i pogledali kako žive i čime se bave.

Rukai (kineski: 魯凱族; pinyinški: Lǔkǎi zú) je jedno od 14 zvanično priznatih tajvanskih starosedelačkih plemena. Deli se na 6 podgrupa (Budai, Labuan, Maga, Mantauran, Tanan i Tona), sve su locirane na jugu Tajvana i sve poseduju sopstveni dijalekt Rukai jezika. Zaključno sa 2014. godinom, pleme je brojalo 12.699 pripadnika. Ovo pleme je takođe poznato kao Tsarisen, što znači “planinski ljudi”.

20a -022

Na svakoj kući plemena Rukai, na drvenoj ploči izrezbareno je ime porodice koja u njoj živi. Pored toga, česti su odštampani ili izvezeni natpisi sa pozdravom za goste koji u kuću ulaze, najčešće u crvenim i zlatnim tonovima, na kineskom jeziku, iako retko koji starosedelac priča kineski, pogotovo ako potiče iz starije generacije.

Na samom ulazu u kuću naših domaćina, bilo nam je jasno odakle potiču keramički bokali, tanjiri i čajnici koje su nam po celom Tajvanu nudili kao najautentičnije proizvode, pored čaja i slamnatih šešira. Cela radionica sa svim alatkama za proizvodnju locirana je u nadstrešenom predvorju njihovog doma, zajedno sa izloženom nezavršenom grnčarijom, koja čeka svoj red kako bi prošla kroz ceo proces izrade. Priloženi komadi su najvećim delom polu-završeni procesom kalupljenja. Nakon toga se dodatno oblikuju uz pomoć pedale i nakovnja, pa se suše u senci i napokon peku. Za ovo se najčešće ne koristi peć, već ogrev nagomilan na zemlji.

26 -026

Pomalo stidljivo su nas proveli kroz taj deo, da ne bismo ružili sebi utisak o onome što će nas nekoliko trenutaka kasnije dočekati iza ulaza, izloženo kao njihov konačni keramički produkt. Domaćin nam se pohvalio time da je grnčarski zanat nekada bio smatran svetim i da i dalje svedoči o nekadašnjem bogatstvu i plemstvu.

Nakon njihovog ličnog oltara sa poklonima bogovima u vidu čaja i slatkiša, za koji su nam objasnili da ne bi bilo u redu slikati, naišli smo na prostorije potpuno prekrivene žvrljotinama.

Bilo je očigledno da porodica ima (kreativno) potomstvo, što nam je konačno i dokazano u prostoriji punoj fotografija njihove mnogobrojne dece, koja su u trenutku naše posete bila na časovima u obližnjoj školi.

7a -009

Na izlasku smo na ogradi susreli šarenu kamenu glavu koja je zapravo zaštitnik kuće. Okrenuta pogledom ka spolja, pozdravlja malobrojne prolaznike.

Lajkuj:

Komentari:

  1. failing to see the difference says:

    kao neko mirijevo :)

Ostavite komentar:

Slični članci: