Da li imate preko 18 godina?

DIM: prostor za igru između dana i noći

Dim nije samo bar u Cetinjskoj ulici, u pitanju je platforma za teatarske, galerijske, koncertne i klupske događaje.

Dim je novo mesto koje se u Cetinjskoj stvara i razvija već nekoliko meseci, a mi smo sa ekipom pričali o tome koji su im planovi i kakve sve aktivnosti podrazumevaju u okviru svog eklektičnog umetničkog programa. 

Da li je Dim klub, bar ili nešto treće? 

Dim je zamišljen kao music/art hub koji poseduje i bar. Oko Bivšeg i Drugstore-a se uvek okupljala umetnička leftfield scena, i njoj je postala potrebna intimnija platforma za delovanje i uživanje. Dim je pre svega prostor za igru. Tu se u barskoj atmosferi odigravaju galerijski, teatarski i klupski događaji kao i koncerti i igre na sreću sa dreg kraljicama.

Kako vidite Dim na beogradskoj klupskoj sceni? Šta novo on možda donosi (ili vam je bila namera da donese)? 

Dim gaji kulturu adult-clubbinga. Nije dnevno mesto niti noćni klub. Dim je afterwork, pre-party psihodelični tricnilium, otvoren od 17 do 1 nakon ponoći. Muzički program od srede do subote počinje u 20h. Nedeljom traje celog dana. Muzika se gasi u 23h radnim danima, u 00h vikendom, u skladu sa praksom Cetinjske 15. Lociranost Dima u toj ulici amplifikuje atmosferu koja nije klasična klupska, ali ipak deluje u okviru industrije zabave.

Počinjete sa radom u popodnevnim časovima, a nedeljom organizujete i branč. Zašto ste se odlučili za ovakav koncept? 

Branč je naš nedeljni prijem sa gozbom i zabavom uz decu i životinje. Prve obroke nam je spremao naš prijatelj i profesionalni kuvar Milun Milutinović, a sada za nedeljna porodična okupljanja raznovrsna vegeterijanska home-made jela sprema Ivana, jedna od suvlasnica Dima. Rad u popodnevnim časovima je model krojen na osnovu potreba zaposlenog čoveka koji nakon posla želi da dođe na piće i sjajnu muziku, a da ne zaglavi duboko u noć. Napravili smo mesto kakvo smo osećali da i nama samima treba s obzirom na odrasle životne stilove.

Recite nam nešto više o enterijeru; da li ste imali neke estetske/vizuelne reference, ko je sve učestvovao u njegovom pravljenju? 

Kao i svaki novi prostor u koji ulazimo, i ovaj smo poštedeli radikalne transformacije, ostavivši mu infrastrukturu koju smo zatekli. Uneli smo nameštaj za koji smo gledali da bude udoban, lagan za pomeranje.

Nisko sedenje i mekana atmosfera. On funkcioniše i kao soba za opuštanje i za ples, prilagodljiv koncertni prostor u kom su svi elementi pokretni.

Nameštaj su po našoj zamisli izradili prijatelji iz studija Papir kamen makaze, a po pitanju enterijera smo konsultovali prijatelje Dunju Predić i Pavla Stamenovića. Enterijer smo uredili inspirisani modernističkim uređenjem prostora, retrofuturistički pretpostavljajući kako izgleda bar budućnosti.

Koji nas izvođači očekuju u Dimu? Kakva će muzika biti preko radne nedelje, a kakva vikendom? 

Program možete pratiti na Instagramu Dima, najave za koncerte I izložbe I preko Facebook pejdža Drugstore-a. Dim nema I neće imati drugi oblik sajber prisustva osim Instagram profila. Ovaj mesec imamo 5 koncerata, 18 DJ setova, otvaranje izložbe I needed to put ice on my eyes (Deska Deska i Tamara Spalajković), Live Soundtrack 48, a uvodimo i neke nove događaje poput Poslednje šanse. Trudimo se da što više gajimo naviku publike da dolazi na koncerte u toku radne nedelje. To su živa izvođenja elektronske ili analogne muzike u intimnoj atmosferi sa muzičarima u neposrednoj bliskosti. Istražujemo i eksperimentalni zvuk, kao i hibride elektronskih live act-ova. Muzika je eklektična. DJ-evi sede za stolom i puštaju neopterećeni time kako publika reaguje, jer je publika svakako zaokupljena nečim drugim. Njihov lični proces proizvodnje zvuka je na nivou koji dosad nismo imali prilike da vidimo igde drugde.

Da li u Dimu možemo da čujemo, vidimo ili popijemo nešto nezaboravno? 

Da, naravno. Od svega što možemo da odaberemo da naglasimo, osvrnuli bismo se na nezaboravne ljude koji čine Dim. Šira porodica Dima uključuje brojne kreativce i zanimljive persone. U baru će vas dočekati mladi umetnici, mislioci, arhitekte, muzičari – jako bitni sudionici lokalne scene. Kustos dima je Marina Marković, za performativno-teatarski deo brine se Ana Dragić, Mihailo Prostran se stara o vizuelnom identitetu, Andrea Tešanović je menadžerka, a polako se definiše ekipa resident DJ-eva koji se bave zvučnom arhitekturom.

Svi ti ljudi stvaraju jedinstven vajb i jedinstven program, koji će nekome verovatno biti nezaboravan i osećaće se kao da pripadaju tu. Iako sam njegov izgled obećava nešto impozantno i zastrašujuće, Dim nije samo prostor.

Da li planirate nekakve specifičnije događaje u narednom periodu? Do sada smo imali priliku da vidimo buto performans, nekoliko koncerata koje hostujete sredom i početak izlagačkog programa koji je otvorila izložba Slavice Obradović Come As You Are. 

Serija događaja Koncert sredom predstaviće nastupe različite sjajne live nastupe. Svake noći vas čeka kvalitetna muzika, trudimo se da na to uvek možete da računate. Već smo pomenuli otvaranje izložbe Deske Deske i Tamare Spalajković, multimedimenzionalnu prezentaciju njihovih lepih umetnosti. Slavičinu izložbu smo nerado gledali kako napušta prostor, Dim i Come as You Are su se naprosto srodili. U petak 07. juna otvaramo baštu uz Stevie-ja Whispera, pozivamo vas da nam se pridružite to veče! Na programu je mnogo toga, svakog meseca sve više sadržaja, pratite nas interaktivno na Instagramu, ovaj intervju će brzo zastareti.

Kako biste pozvali nekog da dođe: zašto/kad svratiti u Dim? 

Dođite ako vas privlači sve što ste dosad pročitali o Dimu. Dođite svakog dana osim ponedeljka, od 17 časova. Nedeljom počinjemo ranije, u 15 časova. Ako hoćete da brančujete s nama, rezervišite svoju porciju.

Za kraj, opišite nam Dim nekim still-om iz filma, gif-om, linkom. 

Adresa: Cetinjska 15, donja kapija – bivši Kenozoik
Radno vreme (osim ponedejkom): 17:00h – 00:00h (nedeljom od 15h) 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: