Da li imate preko 18 godina?

Šta ne propustiti na Resonate-u

Preporuke festivalskog tima

Autor:

U ponedeljak, 13. aprila počinje Resonate 2015. Četvrto izdanje ovog festivala je prošireno, pa pored (ponovo unapred rasprodate) konferencije, imamo i šestodnevni LIVE program. To znači da će ukupno biti više od 30 izvođača, a broj predavača se i ovog puta meri stotinama.

Među njima se kriju svačiji favoriti, a nas je interesovalo šta to neki od osnivača, organizatora, menadžera i kuratora Resonate ne bi propustili da su samo posetioci. Uhvatili smo ih između nošenja saksija, programiranja osvetljenja, krijumčarenja vina i duvanja balona. Pitali smo ih da stave telefon na punjenje i na kratko zaborave na njega, da na trenutak zaborave na fakture, saopštenja i rajder liste, da se sete zašto se uopšte upuštaju u ovako ambiciozan projekat.

Jelena Nešić, founder & production director

Često mislim da je moj život festival, a onda dok Resonate traje, trudim se da barem na koji sat budem deo publike i vidim ono što je novo i uzbudljivo, nešto što do sada nisam gledala. Indonežani Senyawa su nešto na šta sam se posebno nameračila. Želim da i uživo vidim taj avangardni folk, tradicionalnu muziku kombinovanu sa pankom. Gledali smo kratki film o njima koji je radio Vincent Moon, sad sam samo nestrpljivija. Ove godine, FIELD ne smem da propustim. Jasno je koliko ih cenimo ako vam kažem da su to ljudi koji su radili naš resonate.io sajt (i za to bili nagrađivani). Oni potpisuju ceo identitet već drugu godinu, potpisujući istovremeno kampanje Adidas Stella McCartney i za Maserati. Oni će pokrenuti dijalog naslovljen The New Black.
Nebrojeno puta ću tokom festivala proći pored njihove Monotype instalacije u Kinoteci, i to se računa. A closing party u subotu – raspitajte se sami i gledajte me sa Mona Lisa osmehom.

Vojkan Bećir, communication manager

Kad se festivalu veruje, onda se on ne planira. Recimo, prošle godine sam se radovao Talabotu, a bolje proveo uz Nemečekov set. Biće mi interesantno da se ove godine vratim u Tube, čujem Janov nastup, pa ga uporedim iz nove perpektive. Glasnogovorio sam o programu festivala i pre nego su me za to plaćali, a jasno sam rekao da tokom nekih delova programa mogu da budem samo uživalac. Tražio sam da budem izuzet tokom trajanja nekih nastupa, iako prisutan na svim. Planiram predoziranje šećernom penom i lizalicama pred SOPHIE u Monsunu. Taj post-internet izbljuvak, najtrenutniji povratak u budućnost, gazirani K-pop oslonjen na najgore od boybandizma. Već mi se vrti u glavi. Samo hiper, samo preterano. Prekršteni su mi prsti da bar delom bude kao na njegovom Boiler room nastupu – drag queen za dekovima, a on sa svojih dvaes kila glumi obezbeđenje i izbacuje ljude. Btw, evo vam ekskluzivice – Terre Thaemlitz je spremio haljinu za otvaranje.

andy-stott

Andy Stott je, čini mi se, opšte mesto ove godine. Njega svi jedva čekamo. Posebno treba videti kako njegov nastup izgleda pošto je dva albuma radio potpuno drugačije – jedan softwerski, drugi uz pomoć opipljivih mašina, a tvrdi da je našao meru lajvom da to pomiri. Pitam se da li će me James Shaw prepoznati. Upozoren sam nedavno da Ben Frost naslućuje povlačenje iz muzike pa je, po pitanju videti ga uživo, došlo do situacije “sad ili nikad”. Lenhart Tapes i njegova četiri vokmena su mi na listi obaveznih. Jedva čekam Emiku i Olgu Bell, kapiram da će posle nastupa da naprave girl bend. Nisam odlučio da li se plašim Billa Drummonda.
U skroblove gledam kao što neki gledaju u talog kafe, pa eto me obavezno u ponedeljak veče u Domu omadine. Moj last.fm profil kaže da inc. ne smem da propustim.

Dragan Ambrozić, LIVE program director

Blixa Bargeld je prijatelj festivala. Bio je na prvom izdanju i od tad se raspituje kada može da dođe ponovo. Konačno za to postoji prava prilika. Ima novi projekat, vokalni solo show. On je sam na sceni, sa raznim efektima. U umetnosti scenskog nastupa to je verovatno nešto najviše što možeš da očekuješ: kad izađe sam na scenu i treba da otpeva nešto, tad se stvarno vidi koliko on može sadržajno, glasom, da dopre do tvojih emocija. Taj krajnji minimalizam je meni strašno zanimljiv. To je novi veliki test za njega kao umetnika i biće vrlo uzbudljivo – elektronika i ljudski glas, suvo – na stejdžu. Ne treba da objašnjavam koliko je Blixa bitan lik, od Einstürzende Neubauten, preko saradnje sa Nickom Caveom & Bad Seeds, do onog uzbudljivig projekta sa Alva Notom, koga smo imali priliku da vidimo na prvom Resonate festivalu. On je zaista legendarni umetnik koji se pomera u vremena i ne plaši se da se oproba u novim poduhvatima.

BenFrost014 copytxt

Sledeći je naravno Ben Frost, jedan od najvažnijih umetnika u našem muzičkom delu programa. Frost je neka vrsta umetnika koji obeležava ovu generaciju autora, te je susret sa njim više od običnog nastupa. Terre Thaemlitz je isto neko koga treba videti, jer je njegov muzički jezik višeslojan: on zahvata dosta duboko u prošlost klupske muzike i inspiriše se nekim njenim prošlim slojevima, komentarišući njima današnju situaciju na sceni. Ima vrlo nekonvencionalan način razmišljanja i jako mi se sviđa kako gradi svoj zvuk. Nastup koji nam priprema je baš ono što Resonate treba da bude – prilika da na njemu vidimo stvari koje pomeraju granice, koje oslobađaju u kreativnom razmišljanju. Moraš da doživiš te umetnike pre svega kao osobe koje nisu omeđene ni na kakav način, prosto neopterećene onim što su obaveze i standardi danas, da ih uhvatiš kako pronalaze inspiraciju u samoj muzici, unutar sebe i kreativnog procesa. Iz muzike – za muziku. To je ono što je uzbudljivo na Resonate festivalu, jer svi izvođači, njih preko 30, dele taj vajb, svi se usuđuju da samo sebe slušaju. Od Emike, preko Simian Mobile Disco ili Fennesza, do Andyja Stotta i Machinedrum, svi se trude da urade nešto novo, nešto što je neočekivano, a to što rade nije moda ili neki eksperiment radi eksperimenta, nego je istinski uzbudljivo upravo zbog toga što slede svoju unutrašnju potrebu za inovacijom: tu negde nalazimo ono što je suština samog Resonatea.

Barbara Garčević, head of communication

Resonate radim od prvog izdanja i svaki put imam velike ambicije kad je reč o konzumiranju programa. Često propustim nešto čemu sam se radovala, ali se još češće oduševim onome na šta sam slučajno naletela. Resonate od samog starta transformiše sve prostore u kojima se odigrava, tako da je publici festivala pre svega udobno. To će biti slučaj i ovoga puta. Ovaj Resonate mi je posebno zanimljiv zbog muzičke konferencije. Na njoj će biti velikih imena savremene muzičke scene koji će u intimnoj atmosferi podeliti sa nama neke zanimljivosti na različite teme.

004_emika_cr_mtv_iggy

Probaću da nađem bar po dvadesetak minuta za predavanja koja će držati Lichens, Emika i Ben Frost. Posebno ću se potruditi da ne propustim Billa Drummonda. onedotzero uvek imaju dobre sadržaje.
U muzičkom programu bih izdvojila Machinedrum i Sophie, ali zapravo ceo program u četvrtak koji radimo u saradnji sa Red Bull Music Academy. Raduje me i ležeći koncert! In Bed With Resonate program je u utorak u klubu Drugstore.

Marija Ratković, digital media manager

Super je kad imaš priliku da se profesionalno baviš onim što te lično zanima. Prvi put sam čula za Resonate kada su 2012. godine doveli Blixu i Alva Notoa. Mislila sam – ko su ovi divni ljudi, želim da im se zahvalim u ime svih nas kojima je industrial nešto preromantično. Resonate opisujem kao “sve što morate da ispratite u muzici danas”. Doživljavam ga kao nešto između Trećeg programa Radio Beograda i Boiler Room-a. Imam favorita već od prvog dana – Sons of Magdalene. Veliki sam fan hipnotičnog zvuka, volim što malo naginje na melodrama. Neke trake Josha Eustisa, kao što je The Whip mogu da slušam na repeat. Iz istih razloga, tu je Emika. Taj iščašeni, zarazno plesni pop, mislim da če biti dobar uživo, pogotovu zato što je to u četvrtak što znamo da je inače najklupskije veče.
Od mnogo zvezda koje će držati radionice, izvdajam Svetlanu Maraš.
Ona u elektronski zvuk unosi suptilnu energiju i u radu podcrtava otvaranje kreativnog procesa u muzici. Resonate je pravo mesto za istraživanja zvuka, jer svi objekti oko nas, od narandže do kašike za sladoled ili automobila rezoniraju frekvencije čijom artikulacijom nastaje divna i uzbudljiva muzika.
Pošto sam vezana za taj proctor, posebno izdvajam veče In Bed with Resonate.
Tog nježnog utorka ne smem propustiti ležanje u prvom redu. Najviše se radujem Lichensu i Senyawi. U poslednje vreme muzički inkliniram transičnim, šamanskim iskustvima, egzotičnim pejzažima i atmosferičnim putovanjima koja razbijaju prostorno-vremenski kontinuum.

rrose_DSC_0114_annarbor

 

Resonate festival posvećeno radi na uklanjanju granica između umetnosti, medija i tehnologije. Ovogodišnje izdanje traje čak šest dana – od ponedeljka, 13. aprila do subote, 18. aprila. Program čine dve celine: LIVE i CONFERENCE.

LIVE program Resonate festivala se bavi ulogom i uticajem savremenih tehnologija na muziku, novim tendencijama u muzici uopšte, teorijom i praksom. LIVE program podrazumeva dnevne aktivnosti prva tri dana u Kinoteci, kao i večernje tokom svih šest večeri i noći trajanja festivala.
CONFERENCE program se nastavlja na LIVE program. Traje tri dana, od četvrtka do subote, u zgradi Jugoslovenske kinoteke, Kolarčevoj zadužbini i prostorijama Udruženja kulture Parobrod. Platforma je za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju. Resonate CONFERENCE spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti i kulturi. Radionice, predavanja, izložbe, prezentacije, panel diskusije, projekcije i izuzetni audio vizuelni performansi čine suštinski deo programa festivala.

#Res15

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. suki says:

    ne propustiti sinocno vece u dragstoru, definitivno :()

Ostavite komentar:

Slični članci: